Hlavní obsah

Tarot - pohled do budoucnosti

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tarot má kořeny již ve středověkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucnost je tajemná. Odjakživa ji toužíme odhalit, nebo do ní alespoň trochu nahlédnout. A tarotové karty nám v tom mohou hodně pomoci.

Článek

Jestliže jste o tarotu jenom slyšela, ale chtěla byste proniknout více do jeho tajů, nebo obdivně vzhlížíte ke své kartářce a snažíte se vyznat v tom, jak s listy komunikuje, pojďte si ho s námi přiblížit! Pokud jsou ale vaše zájmy postaveny pouze na zvědavosti nebo nečistých úmyslech, radši si najděte jinou zábavu. V tarot musíte věřit, aby vás odměnil nahlédnutím za zavřené dveře.

Kde se vzal?

Tarot má kořeny již ve středověku. Tajemný je nejen sám o sobě, nýbrž i jeho původ provázejí záhady. Karty se údajně dostaly do Evropy přes Španělsko a ve Francii dostaly svůj název tak, jak je nám nyní známý. Nejstarší dochované „čertovy obrázky", jak se jim přezdívalo, byly prý namalovány pro francouzského krále Karla VI. roku 1392. Každopádně ať už vznikly kdekoli, skrývá se v nich poselství, symbolika a hlavně mystika.

Tato karetní sestava složená z celkem 78 listů se dělí na 22 vyšších listů tzv. Velkých arkán (tajemství) a 56 listů vedlejších – Malá arkána. Ta je dále rozdělena do čtyřech barev: poháry (nebo také kalichy), meče, mince (disky, chcete-li) a hole. Každá barva se skládá z krále, královny, jezdce, spodku, dále z desítky, devítky, osmičky, sedmičky, šestky, pětky, čtyřky, trojky, dvojky a esa – jedničky. Listy Velké arkány, obrazy s čísly, znázorňují lidský život a jeho vývoj.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Každá z karet má svůj jedinečný významFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Lze změnit osud?

Prostřednictvím arkán se navazují „hovory" s vlastním nitrem a dochází k lepšímu poznání sama sebe, přičemž Velká arkána odhaluje změny, důvody a příčiny situací a Malá arkána nastiňuje následky, aktuální děje a to, co se má stát. Tímto způsobem lze nahlížet do budoucnosti, nicméně nápovědy karet a jejich vzkazy vůči tazateli, nejsou odpověďmi konečnými a danými, spíš ukazují možnosti a předvídají události. Proto tento osud můžeme měnit, když projevíme snahu. (Zasahuje svobodná vůle každého.)

Formací a typy sejmutí karet je mnoho – výklad tří karet, řada pěti karet, kříž, magický kruh, Keltský kříž atd., při všech postupech se ale musí dodržovat všeobecná pravidla, jinak s vámi karty kamarádit příliš nebudou.

  • Vykládání je rituál, u kterého by neměly být přítomny osoby, kterým to nepřísluší.
  • Radit se s tarotovými listy doporučuje se po západu slunce (nejvíce vhodné jsou noci z pátka na sobotu a z pondělí na úterý).
  • Špatné psychické rozpoložení ovlivňuje myšlenky, proto ve stavech smutku nebo rozhořčení je lepší výklad odložit.
  • Karty se tahají zásadně levou rukou (od srdce) a čtou se zprava doleva.
  • Karty nesmí být vypůjčené a po ukončení vykládání se schovávají na bezpečné místo zabalené do šátku nebo látky. Pro žádný jiný účel než výklad nemohou být použity.
  • Vykládající (tazatel) má mít víru v poselství karet a vyhnout se jakémukoliv zpochybňování a ovlivňování výsledku a informací.

Každá z karet má svůj jedinečný význam, který je nutný pospojovat s ostatními kartami, proto musí vykládající ovládat intuici a cit. A dokázat vytvořit si se svými obrázky přímo až intimní vztah. Výsledky se vyplatí dokumentovat, protože na základě záznamů lze „natrénovat" správné a objektivní výklady. Pokusíte se o ně i vy?

Reklama

Související témata:

Načítám