Hlavní obsah

Táta, nebo dědeček?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je známo, že starší otcové jsou trpělivějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Každou chvíli se v tisku objeví zpráva o nějakém slavném umělci v pokročilém věku, který se stává novopečeným otcem. Příkladů by se našlo habaděj. Inu, extravagantní umělci si mohou dovolit kdejaký výstřelek. Skutečnost ale potvrzuje, že mužů, kteří si pořídí dítě v padesáti, šedesáti i později, přibývá. Proč a co to s sebou nese?

Článek

Charlie Chaplin počal své poslední dítě, když mu bylo přes osmdesát. Takže třeba takový Karel Gott je proti němu stále mladík. Malé potomky si ale pořizují i mnozí „běžní" muži ve věku, kdy by mohli být - a mnozí i jsou - dědečky. Proto také ubývá konzervativních kritiků a kritiček, kteří puritánsky kroutí hlavami a pohoršují se: Je to proti přírodě! Chudáci děti - vždyť se jim nedokáže věnovat! Jak to bude vypadat, až půjde na třídní schůzky - bude to šedovlasý kmet! Postupně tyto předsudky ztrácejí na síle.

Ach ti muži!

Muži zkrátka mají jiné uzpůsobení genetické, psychické, rozmnožovací... Mají daleko větší možnost, potřebu a příležitost pořídit si milenku, novou partnerku a začít si znovu užívat i ve věku, kdy jejich manželky jsou opotřebované péčí o domácnost (a je samotné) a touží jen po klidném bezpečí domova. Ostatně psychologové, sexuologové i historici mají jasno: mnozí muži mají schopnost (a chuť) rozsévat své úžasné genetické vlohy kdykoli, kdekoli, a to až do pozdního věku. Působí tím občas trable svým manželkám a matkám svých dětí.

Doba pozdnímu otcovství přeje

„S narůstajícím průměrným věkem života a tendencí k oddalování stálého partnerství a rodičovství se tento fenomém posiluje. Zatímco ženám začnou v jisté chvíli - i když i ta se stále oddaluje - tikat pověstné biologické hodiny jako varování, pro muže jsou častěji výzvou, jak by si mohli ještě užít, začít nový život," konstatuje Martin Vávra, který se tímto tématem zabýval v rámci své diplomové práce. Současný životní styl tomu napomáhá - méně mladých lidí se chce vázat, upřednostňuje kariéru a nabírání životních zkušeností před tím, než si (eventuálně) pořídí rodinu. A muži po padesátce rozhodně nejsou na sklonku života - naopak, v (relativně) plných silách chtějí žít podle svého, se vším, co vymoženosti současné doby nabízejí.

Skvělý manžel i táta

Takzvaní staří mládenci, kteří se dlouho vytrvale bránili partnerským, natož rodičovským závazkům, přece jen často nakonec objeví tu pravou a ochotně končí v zajetí rodinného života. „Dokážou si rodinu a otcovství vychutnat, prostě najdou kouzlo v tom, čeho se v minulosti báli nebo z nějakého důvodu odsouvali," tvrdí socioložka Kateřina Čermáková. Podle ní obdobně i muži, kteří se cítí poněkud znuděni dlouhodobým manželstvím a navíc získávají pocit nepotřebnosti, mnohdy ochotně skočí na vějičku nového začátku s novou partnerkou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dnešní mladí muži nechtějí zakládat rodinyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„Myslím, že velmi často si skutečně i pozdního rodičovství dokážou užít, věnovat se dětem víc a s větší chutí, než to dělali dřív. Je to vůči jejich původním partnerkám a případně dětem nespravedlivé, ale doba tomuto fenoménu spíše svědčí, než aby ho eliminovala," říká Kateřina Čermáková. Podle jejího názoru tím ani děti netrpí - tito tátové jsou často rozšafně velkorysí, tolerantní, přitom ochotni věnovat jim svůj čas.

Reklama

Související témata:

Načítám