Hlavní obsah

Těchto 5 věcí spouští manželské krize!

Foto: thinkstock

Krize může váš vztah zasáhnout kdykoli, většinou souvisí s nějakou životní změnouFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerská krize prý přichází po sedmi letech. V lásce ale matematická logika neplatí. Nezáleží, jak dlouho jste spolu, buďte ve střehu vždy, když přijde nějaká změna. Tyhle zvraty jsou nejrizikovější.

Článek

Partnerská krize se může podle odborníků dostavit kdykoli. Jejím spouštěčem není délka společného soužití, ale velké životní změny. Tyhle vám život komplikují nejčastěji.

1. Narození dítěte

Událost, která by vás měla semknout a posílit vaši lásku. Ne vždy tomu tak je. „Dochází k obrovskému přesunu pozornosti a lásky na dítě. Žena bývá unavená, vystresovaná a na muže nemá tolik času ani síly. A ten to nemusí ustát,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Co s tím: Muž by se měl co nejvíce zapojit do péče o dítě, aby se cítil jako potřebná součást rodiny. Žena by mu měla dávat najevo, jak důležitá pro ni jeho pomoc je. A občas to chce přepnout z maminkovského programu na ten partnerský.

Foto: thinkstock

Otěhotněla jste a těšíte se na miminko? Po jeho narození buďte ve střehu, tahle změna s lidmi většinou dost zahýbáFoto: thinkstock

2. Problémy s otěhotněním

Když se nedaří počít dítě, je to stresující a lidský mozek má tendence hledat viníka. Stává se, že partneři se začnou vzájemně obviňovat, a krize je na světě.

Co s tím: Hledejte odpověď u lékařů, ne ve svých domněnkách. O všem spolu mluvte, nenechávejte si své pocity pro sebe.

3. Finanční problémy

Když jeden z partnerů přijde o práci, případně je dlouhodobě nemocný, rodina to pocítí především finančně. A bohužel, peníze jsou jednou z důležitých věcí proto, abyste měli doma pohodu a klid. „Život z ruky do huby přináší stres, hádky, výčitky a následné rozpady vztahů,“ potvrzuje Aleš Kalina.

Co s tím: Hledejte řešení společně. „Chce to probrat aktuální situaci, příjmy a výdaje, možnosti, kde se dá ušetřit, a kde se dá naopak vydělat,“ radí psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Manželskou krizi lze překonat, ale nebývá to tak vždy. Leckdy to skončí rozchodemFoto: thinkstock

4. Zlepšení finanční situace

Často dochází i k tomu, že když jeden z partnerů v práci povýšínebo rozjede podnikání, nálada doma se zhorší. Někdo s povýšením například získá moc, kterou se snaží aplikovat i doma, i když nejčastěji jde spíš o změnu v chodu domácnosti. „Vše je vždy za cenu něčeho. V tomto případě to bývá o méně času na rodinu, o větší únavě, stresu a nervozitě,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Co s tím: Každou pracovní změnu prodiskutujte a učiňte společné rozhodnutí. Zvažte nejen, co vám přinese, ale i co vám vezme. Někdy méně opravdu znamená více.

5. Odchod dětí

Říká se tomu syndrom prázdného hnízda. Děti vyrostou, odejdou a začnou žít vlastní život. Hlavně ženy se pak cítí nepotřebné, staré, k ničemu. Navíc se může ukázat, že partneři spolu vlastně neumějí žít, že to jediné, co je spojovalo, byly právě děti.

Co s tím: Připravujte se na odchod dětí celý život. Mějte vlastní koníčky, žijte partnerským životem, prostě mějte v životě i něco jiného než jen děti.

Máte s tím zkušenosti? Objevila se ve vašem životě nějaká změna, která skončila partnerskou krizí?

Související témata:

Načítám