Hlavní obsah

Těchto 7 věcí dětem nepořizujte. Vyhazujete peníze!

Foto: thinkstock

Děti v pokoji chtějí hlavně prostor na hraní, nikoli spoustu nábytku. Neutrácejte proto za něj zbytečně penízeFoto: thinkstock

Reklama

Závěr prázdnin je tu. A s ním i období, kdy rodiče předělávají pokoje svých potomků, a nakupují jim nový nábytek i doplňky. A podle odborníků při tom velmi často zbytečně vyhazují peníze. Ověřte si, zda se to netýká i vás!

Článek

Rozhodli jste se pomoci svým potomkům zvládat školní povinnosti tím, že jim předěláte pokoj a vytvoříte z něj místo snů a ideální podmínky pro studium? Naše rada zní: Nepřehánějte to! Podle odborníků právě v takových situacích zbytečně vyhazujete své peníze a kupujete nepotřebné věci. Pozor hlavně na těchto sedm!

Chyba 1: Nepodlehněte malým velikostem

Barevné postele dlouhé 160 centimetrů a pracovní stoly s výškou šedesát centimetrů sice padnou prvňákům či druhákům na míru, ale děti jim brzy odrostou a vy musíte kupovat nové. Držte se proto pravidla, že jakmile potomci vyrostou z dětské postýlky, kupte jim tu s délkou dvě stě centimetrů. Pro pracovní stůl a židli platí jiná pravidla, tam sáhněte po těch výškově nastavitelných, co s dětmi porostou doslova od první třídy až k maturitě.

Foto: thinkstock

Když miminko vyroste z postýlky, nekupujte mu další dětskou, ale hned velkou. Ušetříte!Foto: thinkstock

Chyba 2: Pozor na módní trendy

Módními trendy se zde nemyslí ty nábytkové, ale třeba oblíbené pohádkové postavičky, které děti obdivují. „Opravdu Hello Kitty nemusí zdobit velké kusy nábytku, jako jsou postel či skříň. Ty volte v neutrální designu, který vydrží léta,“ radí designérka Kamila Douděrová ze studia Kamidesign a dodává, že je rozhodně ale chybou o takové věci děti připravit. Bude ovšem lepší, když ozdobíte doplňky jako koberec, povlečení nebo umístíte samolepky rovnou na zdi. Ty stejně budete časem malovat a drobnosti kupovat nové.

Foto: hobbyfashion

Hello Kitty malé holčičky milují, ale že by se tohle líbilo i patnáctileté slečně?Foto: hobbyfashion

Chyba 3: Dřevo také není ideální

Kamila Douděrová však varuje i před opačným extrémem: „Ve snaze o maximální životnost a nadčasovost mnozí rodiče často volí zařízení v dekoru dřeva, které je zbytečně usedlé a pocitově těžké. Přitom dětské království má být veselé. Tak proč nezvolit bílé lamino, které se dá navíc snadno omýt, a to doplnit barvami na stěnách a doplňcích?“

Foto: thinkstock

Pozor i na opačný extrém. Tmavé dřevo se snad hodí pro vysokoškoláky, určitě ho nedávejte miminkůmFoto: thinkstock

Chyba 4: Děti úložné prostory nepotřebují!

Police na knihy, skříňky na hračky, zásuvky na věci do školy, skříň na šaty – chcete tohle všechno pořídit do dětského pokoje a myslíte si, že je to správně? Omyl, opět jde jen o vyhozené peníze. „Rodiče zpravidla mají vizi, kolik toho dítě potřebuje, a vše zbytečně naddimenzují. Přitom malé i větší dítě kromě pár oblečků a hraček nic nemá a ocení hlavně velký herní prostor,“ nabízí další postřeh Věra Tomíčková z Toto studia. Podle odborníků je jedna velká vestavěná skříň, do níž se schová vše, ideální.

Foto: ikea

Spoustu nábytku ocení dospělí, dětem stačí jedna skříň na oblečení a boxy na hračkyFoto: ikea

Chyba 5: Televizi určitě ne

Televize a její vliv na mladou generaci je tématem mnoha diskusí. Je ale jednoznačné, že se na ni děti dívají až moc. Nedávejte jim ji proto do pokoje, kde byste ztratili kontrolu, jak dlouho a na co se koukají.

Foto: thinkstock

Vlastní televizi dětem také nekupujte. Rozhodně jim neprospívá a vy také nemáte kontrolu nad tím, co sledujíFoto: thinkstock

Chyba 6: Psací stůl je dlouhá léta zbytečný

Malé děti nepotřebují ani psací stůl. „Než dávat malému prckovi do pokoje stůl pod počítač, radíme dokoupit ho později. Pokud se rodiče bojí, že už nebude k sehnání stejná kolekce, tak bych stůl sice koupila, ale smontovala až o několik let později,“ říká Věra Tomíčková a připomíná, že malé dítě může stůl ještě pomalovat a poničit, takže se občas školního věku stejně nedožije.

Foto: chictip

Psací stůl pořiďte až předškolákům, do té doby není třebaFoto: chictip

Chyba 7: Laminátová podlaha

Snadno omyvatelná, a tedy vhodná i pro alergiky a také levná – to jsou klady laminátových podlah, na něž rodiče slyší, a tak je svým potomkům hojně pořizují. Jenže až po položení zjistí, že je zároveň studená, brzy po ní poletují chuchvalce prachu, a hlavně hlučná, a to jak při běžném používání, tak i dětských hrách. (Více se dočtete v článku Plovoucí podlaha: jedině za trest). Proto ji brzo pro klid svůj i svých sousedů zakrývají celoplošnými koberci, které jsou mnohem lepší.

Foto: thinkstock

Laminát rozhdoně není do pokoje ideální, raději kupte dobrý koberecFoto: thinkstock

A jak je to u vás: Co zbytečného jste pořídili dětem do pokoje?

Reklama

Načítám