Hlavní obsah

Téhle koupelně červená sluší!

Foto: Rako

Téhle koupelně červená slušíFoto: Rako

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct pracovních dnů a zhruba sto osmdesát tisíc korun – tolik potřeboval majitel na to, aby ze staré a nevyhovující koupelny vytvořil novou. Ta je nejen hezčí a praktičtější, ale nově získala okno a vešly se sem i nábytek a pračka, na které před tím nezbylo místo. Vše podtrhuje červená barva. A co ještě?

Článek

Na začátku to byla koupelna skoro jako od chytré, nebo spíš hloupé Horákyně: nebyla z umakartu, ale dispozice měla stejně nevyhovující. „Do dlouhého a úzkého prostoru se vešla jen vana a umyvadlo, uličkou kolem se procházelo na toaletu, která navazovala. Sice byla oddělená samostatnými dveřmi, ale ta zabírala zbytečně moc místa, proto byly dávno vysazené a odstraněné,“ říká majitel Luděk Bára.

Na propojenou koupelnu s toaletou si rodina zvykla a tak stejný model ponechala i v rekonstruovaném prostoru.

Foto: Rako

Nová koupelna se zvětšila o starou spížFoto: Rako

Foto: Rako

Do prostoru se musela vejít i pračka, proto majitelé zvolili sprchový koutFoto: Rako

Pračka se už do kuchyně nevešla

Nová koupelna se částečně zvětšila o prostor spíže s oknem, která na ni kdysi navazovala. Nyní si tak mohou majitelé dopřát ten luxus, že mají okno v koupelně.

Původní dispozice zde jsou stále patrné, mohou za to stoupačky, se kterými nejde moc hýbat. Zůstaly na svém místě, jen přístup se přesunul do příčky, která aspoň opticky odděluje toaletu od zbytku koupelny. Z druhé strany k ní přiléhá čtvrtkruhový sprchový kout Hüppe s délkou stran 90 centimetrů, který nabízí dostatek místa a tím i pohodlí při sprchování. Vanička je z drceného mramoru a zástěna skleněná.

Vana se ani do zvětšeného prostoru nevešla. Bylo třeba najít místo pro pračku. „Ta byla původně v kuchyni, ale protože tam jsme nově pořídili myčku, musela ustoupit. Proto jsme koupili úzkou horem plněnou a našli pro ni místo v koupelně vedle umyvadla,“ popisuje postup majitel.

Mezi pračkou a sprchou je umyvadlo s poměrně velkou spodní skříňkou na ukládání všeho možného. Naproti si rodina nechala nainstalovat trubkové otopné těleso, i když pod oknem je i klasický radiátor. Vedle žebříku jsou přidělané věšáky na župany či ručník, které blízko zdroje tepla rychle schnou.

Foto: Rako

Žebřík slouží nejen k přitápění, ale i k sušení ručníkůFoto: Rako

Foto: Rako

Obklady oživují pásy červené mozaiky a ozdobné dlaždice s kruhovými výřezyFoto: Rako

Červená se neokouká

Výrazným prvkem v koupelně jsou výrazné červenobílé obklady RAKO. „Nechtěli jsme smutné barvy, ale světlou, veselou koupelnu, která se po pár letech neokouká,“ říká Luděk Bára. Základem obkladů Mikado jsou dlaždice 20 x 40 centimetrů, které na několika místech oživují pásy s mozaikou většího rozměru 5 x 5 centimetrů řezanou vodním paprskem, a ozdobné kruhové dlaždice.

Podlahu Sidney rodina v neutrální šedé barvě rodina vybrala nejen proto, že dobře ladí s červenou a bílou, ale také je na ní vidět minimálně špíny.

A na kolik koupelna přišla? Na málo. Majitel totiž vlastní firmu zaměřenou na rekonstrukce bytu. Koupelnu si tedy dělal sám. Od bourání, přes hrubou stavbu až po instalaci zařizovacích předmětů na ní ve dvou lidech strávili čtrnáct pracovních dnů. Kupoval jen materiál, zařízení, obklady a dlažbu, platil montážní práce. Celkem ho koupelna přišla na sto osmdesát tisíc korun.

Také by se vám líbila taková koupelna za tuhle cenu?

Související témata:

Načítám