Hlavní obsah

Ten z Videostopu aneb Jan Rosák slaví 75! Zkuste si kvíz z ikonických českých vědomostních soutěží

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Co vás napadne, když se v souvislosti s televizní zábavou zmíní Videostop nebo Riskuj!? Samozřejmě Jan Rosák. Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších moderátorů, který dnes slaví 75. narozeniny. Jestli jste jeho fanouškem, a navíc i fanouškem vědomostních soutěží, dnešní kvíz pro vás bude hračka.

Článek

Milovali je diváci v době hlubokého komunismu, velký boom pak zažily v 90. letech minulého století, ale své místo na obrazovkách mají i dnes. Ano, řeč je o vědomostních televizních soutěžích. Jak dobře se v nich vyznáte, jak pozorně je sledujete?

1. Videostop je naprostá klasika, soutěž, která prověřovala filmové znalosti. Jan Rosák pořad moderoval, každý ze soutěžících pak měl jednoho poradce z řad slavných osobností, s jehož pomocí se snažil odpovídat na nejrůznější otázky týkající se pouštěných filmových ukázek. Svého pomocníka měl v pořadu ale i Jan Rosák. Víte, kdo to byl?
2. Pořad Riskuj! je také spojen se jménem Jana Rosáka, ale pravda je, že před ním ho moderovalo několik jiných známých pánů. Který z následujících ale tu čest neměl?
3. V letech 1996 až 2003 byl Kolotoč jednou z nejoblíbenějších televizních soutěží, v níž lidé hádali rčení, pořekadla či známé výroky a citáty. Na kolotoči si losovali finanční částky (ale byla tam i hrozba bankrotu) a poté tipovali písmena, která se v textu objevují, dokud nedokázali uhodnout celý text. S pořadem je spojeno především jméno moderátora Pavla Poulíčka, ale uváděli ho i jiné osobnosti. Víte, které?
4. Přenesme se do současnosti a zaměřme se na vědomostní soutěž Na lovu, která běží na TV Nova. Moderuje ji Ondřej Sokol a soutěžící tam na konci hry stojí proti takzvanému lovci, ti se v pořadu střídají čtyři. Jsou to experti z nejrůznějších oborů s encyklopedickými znalostmi a není snadné je porazit. Víte, jaké mají přezdívky?
5. Hrací tabule ve tvaru trojúhelníku, jehož tři strany musí soutěžící spojit pomocí správných odpovědí, v podstatě piškvorky. Moderátoři Aleš Zbořil a Eva Machourková vedou AZ-kvíz v České televizi již od roku 1997. Víte, jaký tvar mají jednotlivá pole s otázkami v trojúhelníkové tabuli?
6. Hra Chcete být milionářem? vtrhla na televizní obrazovky v roce 2000 a soutěžící lákala možnost vyhrát opravdu vysoké částky. Nejslavnějším moderátorem soutěže byl Vladimír Čech, kterého pak vystřídal Martin Preiss a poslední díly uváděl Ondřej Hejma. Soutěžící odpovídali na vědomostní otázky a čím víc jich zodpověděli, tím víc mohli vyhrát. Když byli v úzkých, měli několik možností nápovědy. Která ale v nabídce nebyla?
7. Hlášku „modří už vědí“ nejspíš znáte a víte, že pochází z legendární vědomostní soutěže pro děti. Z jaké?
8. Vědomostní soutěž běžela v České televizi od roku 1993 do roku 2003 a moderoval ji Marek Eben, jemuž asistovala Klára Kovaříková a později Klára Doležalová. Tématem byla historie, proto se odehrávala na hradech a zámcích. Jak se soutěž jmenovala?
9. Pořad Kde domov můj? se zaměřuje na znalosti naší vlasti. Běží v České televizi, poprvé byl odvysílán v roce 2016. Kdo soutěž moderuje?
10. Soutěžící nic netuší, nasedne do taxíku, ale pak zjistí, že ho řídí moderátor vědomostní soutěže, do níž se může zapojit. Pokud souhlasí, během jízdy mu klade řidič otázky a za každou správnou odpověď získává finanční obnos. Odpoví-li třikrát po sobě špatně, hra končí. Jako moderátor Taxíku je známý především Aleš Háma, ale střídají se s ním ještě dvě známé české osobnosti. Které?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Nejen vědomostní soutěže, v 90. letech letělo i něco jiného. Telenovely a seriály 90. let. Pamatujete na ně?

Reklama

Načítám