Hlavní obsah

Telenovely a seriály 90. let. Pamatujete na ně?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné streamovací platformy mají ve svém repertoáru tolik seriálů, že byste je nestihli zhlédnout do konce života. V devadesátých letech jich ale tolik zdaleka nebylo. Pojďte s námi zavzpomínat na televizní hity, u kterých se leckdy scházela celá rodina.

Článek

Ať už by se v konkurenci současné kinematografie dnes uchytily nebo ne, ve své době patřily k největším televizním hitům. Kassandru či Divokého anděla sledovali se zatajeným dechem na obrazovkách tehdejší teenageři i jejich prarodiče. Které seriály a telenovely nejvíc zasáhly české publikum?

Sabrina – mladá čarodějnice (1996–2003) 

Chvíli předtím, než se hollywoodská produkce pustila do zfilmování Harryho Pottera, učarovala mládeži na televizních obrazovkách čarodějka Sabrina. Strasti šestnáctileté studentky, která bydlí v domě se svými dvěma tetami a mluvícím kocourem Salemem, sledovala se zaujetím celá rodina. Kromě typických problémů s dospíváním jí komplikovaly život nově nabyté magické schopnosti. Ne vždy totiž dopadla vyřčená kouzla přesně tak, jak si představovala. Hlavní role patřila sympatické Melisse Joan Hart (44) a diváci ji zkrátka milovali. Po natočení 163 epizod se herečka v roce 2003 provdala za hudebníka Marka Wilkersona (44), s kterým vychovávají tři společné syny (8, 12 a 14 let).

Foto: Profimedia.cz

Roli Sabrinina přítele Harveyho dostal herec Nate Richert (42) Foto: Profimedia.cz

Kassandra (1992–1993)

Devadesátá léta představovala pro telenovely zlaté časy. A nebyla to jen Esmeralda (1997), jež nadchla české obecenstvo. Ohromné sledovanosti se dočkala třeba i venezuelská Kassandra. V příběhu figuruje stejnojmenná tanečnice, která vyrůstala v komunitě kočovných cikánů, přestože byla dědičkou bohatého statkáře. To, že ji při porodu vyměnili za chlapce, se dozvídá až v průběhu napínavého děje. Co by to ale bylo za telenovelu, kdyby v ní nehrála hlavní roli láska? Kassandra se zakouká do movitého a hodného krasavce Luise Davida, jenže netuší, že má zlé dvojče. Milostné peripetie této trojice diváci ve 150 epizodách doslova hltali.

Foto: Profimedia.cz

Kassandru si zahrála venezuelská herečka Coraima Torres (47), dvojroli jejích povahově odlišných nápadníků ztvárnil Portorikánec Osvaldo Ríos (59)Foto: Profimedia.cz

Divoký anděl (1998–1999) 

Podobného scénáře se chytl další televizní počin argentinské režie. Kudrnatá Milagros vyrůstala v dětském domově. Jakmile dovršila osmnácti let musela jej opustit, a tak si našla práci jako služebná u bohaté rodiny Fredericka Di Carla do jehož syna Iva se bezhlavě zamiluje. Později zjistí, že pán domu je ovšem i jejím otcem a lásku k bratrovi si bez milosti odepře. Zamotaný příběh o 270 dílech následně odhalí šokující pravdu – Ivo Di Carlo má ve skutečnosti jiné rodiče! Přestože se Milagros zasnoubí s jeho bratrancem, nakonec se dočká svatby s Ivem. Hlavní protagonisti jsou herci Natalia Oreiro (43) a Facundo Arana (48), kteří si získali srdce diváků celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Facundo Arana měl v prvních dílech douhé vlasy, ty mu ale herečka a zpěvačka Natalia Oreiro v rámci scénáře ustřihla Foto: Profimedia.cz

Doktorka Quinnová (1993–1998) 

Přestože se telenovely těšily svého času velké oblibě, dnešní hodnocení by si za rámeček nedaly. Filmoví kritici jim většinou neudělují víc než 35 %. To seriál z medicínského prostředí devatenáctého století je na vyšším levelu, na ČSFD má rovnou 50 %!

Doktorka Quinnová bavila snad každou generaci a repríz se dočkala i v novém tisíciletí. Určitě si pamatujete na Jane Seymour (69) v roli lékařky Michaely, která se po smrti otce vydává do městečka Colorado Springs, aby zde začala svou praxi. Místní obyvatelé však nejsou zvyklí na ženy doktorky, a tak chvíli trvá, než si získá jejich respekt. Hned v prvním díle adoptuje tři děti, s kterými prožívá různá dobrodružství, která Divoký západ nabízí. Oporou je Michaele spřízněná duše a kamarád indiánů Byron Sally v podání charismatického Joe Landa (58).

Foto: Profimedia.cz

Jane Seymour a Joe Lando tvořili v seriálu o 149 dílech dokonalý pár. V reálném životě jsou kamarádi a dodnes se stýkajíFoto: Profimedia.cz

Beverly Hills 90210 (1990–2000) 

Americký seriál o studentském životě zlaté mládeže zná snad každý, kdo vyrůstal v devadesátkách. Hlavních postav bylo v Beverly Hills 90210 opravdu požehnaně, a diváci tak měli široký výběr, s kterou z nich se ztotožnit. Mezi nejoblíbenější patřili bezpochyby Brenda a Dylan, kteří představovali ideální pár. O to smutnější je, že jejich osudy v reálném životě nejsou nikterak veselé. Představitele Dylana Luka Perryho (†54) loni ranila mrtvice, na jejíž následky zemřel. A Shannen Doherty (49) alias Brenda Walsh má rakovinu ve čtvrtém stadiu. S nepříznivou diagnózou se světu svěřila letos. Nezbývá než doufat v zázrak a její uzdravení.

Foto: Profimedia.cz

Vztah Brendy a Dylana nebyl bez chybiček, přesto byli ztělesněním dokonalého páru. Účinkovali spolu v seriálu Beverly Hills 90210, který měl 293 epizod Foto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám