Hlavní obsah

Móda podle princezny Diany, kterou hravě unosíte i dnes: devadesátky jsou zpět

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na její styl ani dobrosrdečnost se zapomenout nedá ani po pětadvaceti letech. Princezně Dianě po právu náleží titul jedné z největších módních ikon 20. století. Jejími oblíbenými kombinacemi se dá přitom inspirovat i dnes a dost možná vás překvapí, jak moc zapadají do současného světa.

Článek

Snad se vévodkyně Kate (40) ani Meghan (40) nebudou zlobit, ale jestli se někdo z královské rodiny nesmazatelně zapsal do módních dějin, pak to byla princezna Diana (†36). Krůček po krůčku si vybudovala osobitý styl, který je inspirativní i čtvrtstoletí po její smrti.

Princezna z Walesu si oblékla spoustu nezapomenutelných rób včetně legendárních černých revenge dress neboli šatů pomsty, ale následující tipy budou patřit jejím civilnějším outfitům, ze kterých si toho můžete přece jen odnést víc. Jste připravené na návrat do 90. let?

Stylový kalhotový kostým

Kostýmky se sukní byly neoddělitelnou součástí princeznina života. Po rozvodu s princem Charlesem (73) nicméně stále častěji sahala po kompletech s kalhotami, které jsou v současnosti módní hit. Jejich tehdejší střih přitom není úplně mimo – klasika s rovnými nohavicemi a vyšším pasem se naopak dnes preferuje! Pozornost věnujte i doplňkům: ani s těmi byste v roce 2022 ostudu neudělaly.

Foto: Profimedia.cz

Lady Diana byla především milující máma. Poobědová fotka s tehdy patnáctiletým princem Williamem (39) vznikla jen měsíc před její tragickou smrtí v roce 1997Foto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firmy

Zleva: Sako 999 Kč, kalhoty 799 Kč, oba kusy H&MFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Triko Esprit, 549 Kč. Sluneční brýle Guess, 1699 Kč, prodává EyerimFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Náušnice Massimo Dutti, 695 Kč. Pásek Mohito, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kabelka Zara, 699 Kč. Kožené boty Högl, 3999 Kč, prodává BaťaFoto: Archiv firem

Color blocking

Color blocking, tedy kombinace velkých ploch výrazných, na první dobrou těžko slučitelných barev, není žádná novinka. Progresivní princezna se toho nebála ani v roce 1992 a k fialové sukni oblékla odvážné červenooranžové sako – a vznikla tak slavná fotka před Tádž Mahalem. A dnes se tahle hra s barvami vrací. Chcete se v této disciplíně zdokonalit? Podívejte se na módní lekci kombinování barev a zkuste spojení fialové a azurové, růžové a zelené nebo ultramarínové a žluté. A jak k tomu nosit tělové silonky?

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana se barev nebála. V roce 1992 vyrazila s princem Charlesem na návštěvu indického Tádž Mahalu ve fialové sukni a zářivém sakuFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Sako Vila, 1200 Kč, prodává Zalando. Blůza Esprit, 1199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sukně Answear Lab, 719 Kč, prodává Answear. Lodičky Zara, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sluneční brýle Gino Rossi, 999 Kč, prodává CCC. Hodinky MVMT, 3032 Kč, prodávají Klenoty AurumFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Náušnice Massimo Dutti, 695 Kč. Náhrdelník Fräulein Wunder, 779 Kč, prodává About YouFoto: Archiv firem

Ikonický look s džínami

Lady Di moc dobře věděla, co nejvíce sluší džínám. Jednoduchá bílá košile, pásek a mokasíny. Tuhle módní klasiku už asi nic nepřebije a bude platná v jakémkoli roce. A když zvolené doplňky trochu upgradujete, získáte čistý, moderní look. Stejně tak můžete obměnit střih džínů, ačkoli model à la 90. léta je stále v kurzu – střih kalhot níže se přímo jmenuje nineties (90’s).

Foto: Profimedia.cz

Silná módní kombinace s ještě silnějším příběhem. Jde o snímek z roku 1997, kdy lady Diana jako dobrovolnice Červeného kříže navštívila Bosnu a místní obyvatele, kteří přišli kvůli minovým polím o končetiny, nebo ještě hůře – o členy rodinyFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Košile Jacqueline de Yong, 559 Kč, prodává Zoot. Džíny 90’s H&M, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Náušnice Mango, 299 Kč. Hodinky Daniel Wellington, 3890 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kožený pásek Tommy Hilfiger, 1399 Kč. Kožené mokasíny Tamaris, 1999 KčFoto: Archiv firem

Diana jako cool máma

Kombinace kalhot, saka a kšiltovky není v současnosti žádná rarita, ale to všechno už tu bylo. Takhle stylově a přitom pohodlně vyrážela lady Diana do školy pro syna a věříme, že look z konce 80. let nebude inspirací jen pro mámy. Takže si pište – měkoučká mikina, ležérní kalhoty, sako, kozačky a samozřejmě kšiltovka coby stylová třešnička na dortu.

Foto: Profimedia.cz

Pohodlně oblečená a hlavně zvesela – fotografie je z roku 1989, kdy šla máma Diana vyzvednout mladšího syna Harryho (37) ze školyFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Mikina Cos, 1220 Kč. Kalhoty Lindex, 500 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sako Esprit, 2599 Kč. Kšiltovka Polo Ralph Lauren, 700 Kč, prodává ModivoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hedvábná gumička do vlasů Crystallove, 419 Kč, prodává Douglas. Kožené boty Zara, 3999 KčFoto: Archiv firem

Cyklistické šortky zpátky ve hře

Ne, Kardashianky opravdu nemají monopol na nošení šortek, kterým se v módním jazyce říká cyklistické (na kolo samozřejmě nejsou). Tento trend byl esencí 90. let a oblíbila si ho i princezna Diana. A jak vidíte, nebála se ani módních kontrastů: k volné mikině (další must-have devadesátek) si nevzala jen šortky, ale i luxusní koženou kabelku. Téhle zdánlivě nesourodé kombinace se nemusíte bát, stejně jako masivnějších sportovních bot a z nich vykukujících silnějších ponožek.

Foto: Profimedia.cz

Stýská se vám po devadesátkách? Zavzpomínejte na ně s volnočasovým spojením oversized mikiny, šortek a tenisek, které milovala svého času i lady Diana. Fotka je z roku 1997Foto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Mikina Scotch & Soda, 2079 Kč, prodává About You. Džínové kraťasy Only, 399 Kč, prodává ZootFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tenisky Fila, 2199 Kč, prodává Answear. Ponožky Cos, 295 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sluneční brýle Gino Rossi, 899 Kč, prodává CCC. Kabelka Zara, 549 KčFoto: Archiv firem

S princeznou Dianou se můžete potkat v seriálu Koruna i v mnoha filmech. Která herečka ji ztvárnila nejlépe? Je mezi nimi i Češka!

Načítám