Hlavní obsah

Kultovní pořady z devadesátek? Kotel, Medúza nebo Rande

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesátky byly, co se týče televizní zábavy, dobou hojnosti. Žádný formát nebyl špatně, diváky si našel kdejaký bizár. Někomu šlo o lásku, jinému stačilo točící se kolo. Někteří milovali grilování politiků a jiní zase pěvecké karaoke. Vzpomenete si ještě?

Článek

Devadesátky byla velká divočina a nejen na obrazovkách. Televizní zábava procházela revolucí a diváci lačněli po nových zajímavých formátech, po svobodě slova a byli celí u vytržení z toho, že máloco bylo tabu. A pokud se snad o něčem jen šeptalo, bylo to brzy detabuizováno v nováckém pořadu Tabu, který uváděl zubař Roman Šmucler. Pamatujete si budku na pódiu, v které seděl schovaný nějaký podivín a zpovídal se ze svých závislostí a úchylek?

Dnes se investují miliony dolarů do kvalitních seriálů, ale tenkrát se miliony diváků těšili na sobotní poledne a one man show Volejte řediteli. Přestože mnohé formáty zanikly, ne všechny pořady z devadesátek zmizely z obrazovek. Třeba takový AZ-kvíz má své publikum dodnes. Co jste sledovali vy?

DO-RE-MI

„Mamka říkala, že moc hezky zpívám, tak jsem tady.“ Tak by se dala shrnout motivace soutěžících v DO-RE-MI na TV Nova. Bohužel šlo často o výjimku potvrzující pravidlo, že maminka má vždycky pravdu. Pořad připomínala karaoke a zpěváci neměli vždy top formu. Tu měli ale zaručeně moderátoři pořadu, charismatický Pavel Trávníček (70) a štíhlounká Sabina Laurinová (49). Byli dokonce v podezření, že spolu mají techtle.

Foto: Profimedia.cz, Kundrát / CNC / Profimedia

Ať podali soutěžící jakýkoli výkon, měli pro ně moderátoři vlídné slovoFoto: Profimedia.cz, Kundrát / CNC / Profimedia

Rande

Dnes se mladí seznamují hlavně na Tinderu, ale dřív bylo daleko víc možností. Někteří se dali dohromady klasicky ve škole nebo během ploužáku na diskotéce. Odvážnější sebrali odvahu a zavolali do rádia, že je v tramvaji té a té okouzlila krásná blondýnka, a nechali jí zahrát písničku. A ti nejkurážnější vyrazili pro lásku do televize na Rande. Pořad uváděli Markéta Mayerová (53) a Slávek Boura (57) a člověk se občas nestíhal ani stydět, jakým způsobem se chlapci a děvčata snažili vzájemně okouzlit. Fanoušci rádi vzpomínají na legendární hlášky typu: „Já hrozně věřím v Boha, jsem úplně načatá!“ A nezapomenutelné byly i šílené vlasové kreace moderátorky.

Moderátoři tvořili pár i v soukromí a pořadů společně moderovali vícero, ale nakonec se rozvedli a Slávek Boura dokonce čelil obvinění z pašování drog.

Foto: Profimedia.cz

Platili za jednu z nejsympatičtějších dvojic a diváci měli jejich špičkování rádiFoto: Profimedia.cz

Česká soda

Nekorektní humor byl typický pro pořad veřejnoprávní televize, na jehož natáčení se podíleli věhlasní režiséři. Hlavními osobnostmi byli Milan Šteindler (64), David Vávra (64) a Petr Čtvrtníček (57). Nebáli se jít do jakékoli kontroverze a nabízeli protipól k naivním televizním estrádám. Legendární byly lekce němčiny Alles Gute, parodie na Sama doma nebo reklama na prací bělící prášek Árijec. Komu by tento nekorektní humor chyběl, snad už brzy si ho bude moci opět užít v divadle Sklep, které je domovskou scénou těchto vtipálků. A nedočkavci se mohou podívat i na vtipné krátké scénky, které najdete videoportálu Televize Seznam.

Foto: Profimedia.cz

Toprý fečer, milí difáciFoto: Profimedia.cz

Hry bez hranic

Evropská soutěž, do které se Česko zapojilo v 90. letech, patřila k velmi populárním a naše týmy v ní bodovaly. Pořad moderovala Martina Adamcová (55), jejíž nadšení a bezprostřednost byly nakažlivé. V soutěži proti sobě stanuly vždy vybraná družstva z jednotlivých zemích a ta se utkala v různých sportovních odvětvích, ale v komických kostýmech. Když francouzské housenky bojovaly s našimi jablky, hlásila moderátorka: „Francouzi znásilňují naše krásná česká jablíčka.“

Foto: Profimedia.cz

Bylo to napínavé i zábavné a české týmy vyhrávaly, tak to diváky baviloFoto: Profimedia.cz

Kolotoč

Jeden pouťový kolotoč, sympatický Pavel Poulíček (46) a trojice nervózních soutěžících, která se snaží uhodnout správné písmenko a vyhrát nějaký ten peníz. Někdo se během sledování nováckého Kolotoče bavil tím, jak soutěžící hádali úplně mimo logiku, jiní milovali trapné úvodní rozhovory. A občas padaly pěkné perly: „Já jsem vdova, tedy vlastně v důchodu!“

Foto: Profimedia.cz

Ač měří skoro dva metry, na soutěžící se nikdy nedíval svrchuFoto: Profimedia.cz

Volejte řediteli

Když si zabírá pro sebe televizní čas sám ředitel stanice, je to málokdy dobrý nápad. Ale Vladimír Železný (76) prostě byl Televize Nova. Dal lidem zábavu a oni ho milovali. A kdo by nechtěl vědět, kdy se začne podesáté reprízovat M*A*S*H?! Dlouhá léta se sobotní oběd v mnoha domácnostech nesl v duchu: „Dobrou chuť, pokud právě obědváte.“ A jako dezert byly koláče sledovanosti. Vladimír Železný kouzlil s brýlemi, okouzloval svým motýlkem, a že se občas odklonil od programového schématu a pořad využil k prezentaci svých názorů, se tolerovalo.

Foto: Profimedia.cz

Dával divákům nahlédnout pod pokličku televizní tvorby a to bylo něco nevídaného (vlevo novinářka Libuše Šmuclerová)Foto: Profimedia.cz

Kotel

Zapalte pod kotlem, ať se dostaneme do varu! Tohle byla velká smaženice. Michaela Jílková (53) a její schopnost nerespektovat osobní prostor zpovídaných politiků byla naprosto geniální. Uměla klást protivné otázky a trvala na odpovědi. A nikdo neuměl dát obyčejným lidem pocit, že jsou důležití, tak jako ona. Vždyť pro ně posílala i autobus, aby mohli do Kotle na Novu přijet a ve studiu se ptát. A tam na ně pak čekala v krásných a výrazných šatech a společně napíchli politiky na rožeň. Michaela Jílková má nyní podobný pořad Máte slovo v České televizi, ačkoli drive z Kotle to už nikdy nedožene.

Foto: Profimedia.cz

Byla ďábelsky nekompromisní a nenechala se od politiků odbýtFoto: Profimedia.cz

Medúza

Haló, Medúza! Připrav se, hrajem! Máš desku!

Dva moderující sympaťáci, hudební pořad plný hitů a písniček na přání, roztomilých animací a soutěžení. Richard Krajčo (43) a Aleš Juchelka (45) uměli být vtipní. Někdy to sice bylo lehce křečovité, ale sledovanost měli, jinak by se u kormidla neudrželi 12 let. Pořad České televize tvořil zdařilou konkurenci Esu na TV Nova. Později moderátory vystřídala zpěvačka Klára Vytisková (36). Král Ričičina, jak si Krajčo říká, se plně věnuje hudbě a Aleš Juchelka politice.

Foto: Profimedia.cz

Šikovní hoši a nášup prima muziky, to byla MedúzaFoto: Profimedia.cz

Jak se televizní zábava proměnila během let? Nebo spíš, jak jsme se změnili my? 

Reklama

Související témata:
Markéta Mayerová
Slávek Boura
Michaela Jílková
Vladimír Železný

Načítám