Hlavní obsah

Plavky v ohrožení! Vyhněte se aviváži a další praktické triky, jak je chránit

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta dřina, než seženete plavky, ve kterých se cítíte fakt dobře… A to zklamání, když vás už po první sezoně začnou opouštět. Jak to udělat, aby vydržely daleko déle? Zjišťovali jsme, jak na to!

Článek

Plavky toho s vámi musejí vydržet opravdu hodně: máchání ve slané vodě, pobyt na přímém slunci, kontakt s opalovacím krémem či olejem, chvíle, kdy se zapotíte, i otírání o písek či dlažbu. I proto si zaslouží něžnou, ale důslednou péči. Takže nás zajímalo, jak byste je ideálně měli ošetřovat, aby neutrpěly jejich barvy ani elasticita. Ostatně bude se vám to hodit i v případě, že z plavkoviny máte tričko, kraťasy nebo další součásti letního šatníku.

Jak plavky správně ošetřovat?

Pro plavky je zásadní, abyste je co nejdřív zbavili všeho, co by jim mohlo škodit. Máme na mysli co nejrychlejší propláchnutí sladkou vodou – tedy ne mořskou ani chlorovanou z bazénu, vadí i minerály z termálních vod. „Škodíte jim, pokud je zabalíte ještě mokré do ručníku či igelitu a necháte je tam pár hodin – chloru nebo soli necháváte dost času na odbarvení a snížení pružnosti látky i pruženek, navíc se v nich mohou množit bakterie,“ varuje Renáta Přenosilová ze salonu Grandine. Prát plavky můžete jen v čisté vodě, a jestli chcete přidat nějaký přípravek, pak postačí obyčejné mýdlo a vypomoci si můžete i sprchovým gelem nebo šamponem na vlasy.

Foto: littleny, Shutterstock.com

Plavky co nejdřív po koupání vyperte, abyste z nich dostali zbytky chloru, soli či vodních řas. Nesušte je ale na přímém slunci!Foto: littleny, Shutterstock.com

Hlavně něžně!

I když chcete plavky rychle zbavit nečistot, neměli byste je jakkoli razantně mnout ani natahovat – jednak byste mohli poškodit švy a třeba i vyztužené košíčky, ale také by mohlo dojít k poškození vláken kvůli tomu, že mezi nimi mohou být zrnka písku. Další nepříjemností, ke které může dojít, je rozleptání gumiček: k němu přispívá nejen přímé slunce, ale třeba i opalovací přípravky.

Hlídejte teplotu

Máte pocit, že vlažná voda nemůže z plavek dostat zbytky opalovacích krémů, takže jim natočíte pěkně horkou? Je to velká chyba! Teplota vody při praní by měla být taková, abyste v ní udrželi ruku – udává se, že ideálně kolem třiceti, maximálně však čtyřiceti stupňů Celsia. Někteří výrobci v návodu na údržbu materiálu povolují „občasné“ vyprání v pračce –  v tom případě ale vždy volte šetrný program s teplotou právě jen do 40 °C. „Při praní se vyhněte obyčejným práškům i gelům, vždy volte takový, který vyhoví materiálu plavek a zachová vlastnosti materiálu,“ radí Petr Bezányi, zastupující značku Perwoll.

Výrobci většinou nedoporučují ani použití aviváže, ani bělidla – mohou narušit elasticitu vláken. Plavky perte v ochranném sáčku nebo v košíčku na podprsenky, a jestliže jsou na plavkách ozdoby, korálky či flitry, pak je do pračky nedávejte vůbec.

„Nedávejte plavky do sušičky, nesušte je ani na přímém slunci, kvůli teplotě v sušičce by mohly ztratit svůj tvar, slunce by mohlo ovlivnit barevnost,“ říká Tina Jan, ředitelka značky Lisca. Ze stejného důvodu nelze doporučit ani žehlení plavek. Nejrychleji blednou ty nejzářivější barvy, u kterých to je i nejvíc vidět.

Nešetřete místem

Snažíte se do kufru plavky poskládat tak, aby zabraly co nejméně místa? Pokud mají vyztužené košíčky, pak je pomačkáte a poškodíte. A máloco vypadá tak asexuálně, jako „pomačkaná“ prsa na fotkách. Kvůli zachování tvaru plavky také nesmíte ždímat kroucením, ale jen tlakem. Na cestování je ideální používat košíčky, které slouží k praní podprsenek v pračce. Vyztužený vrchní díl vložte do něj a nemusíte se bát žádné deformace v přecpaném zavazadlovém prostoru.

Pozor na oděrky

V plavkách, které chcete ochránit, byste neměli sedávat na ostrém povrchu, jako mohou být opotřebené lavičky na koupališti či hrubá dlažba kolem bazénu. Jsou určené jen pro pobyt ve vodě, tudíž byste v nich neměli sportovat, jezdit na kole nebo je nosit místo prádla pod oblečením – to všechno je může mechanicky namáhat a poškozovat.

Než si nové plavky poprvé obléknete, prostudujte si návod na údržbu. Jestliže totiž doporučené postupy nedodržíte, nemůžete se domáhat kladného vyřízení případné reklamace.

Dopřáváte plavkám náležitou péči? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám