Hlavní obsah

Terasa v obýváku: V tomhle bytě se odvázali a dobře udělali!

Foto: Alain Brugier

Foto: Alain Brugier

Reklama

Mladí manželé a jejich malá dcerka se zabydleli v krásném apartmánu v klidné rezidenční čtvrti obklopené zelení, do kterého z venku proudí spousta denního světla. Původní dispozice jim příliš nevyhovovala. Jednotlivé části bytu od sebe byly striktně oddělené, přičemž životnímu stylu mladé rodiny by vyhovoval spíše propojený interiér.

Článek

Téměř dvousetmetrový byt se nachází v brazilském São Paulu, s uvedením snu do reality proto rodině pomohl místní architekt Diego Revollo. Odpíchl se od krásné původní podlahy z exotické dřeviny cumaru, která prostě musela být zachována, a interiér zcela propojil s exteriérem tím, že odstranil příčku mezi obývacím pokojem a terasou.

„Venkovní část se tak stala pokračováním obytné části a přinesli jsme tak do bytu – konkrétně do společenské místnosti – ještě více přirozeného světla,“ říká k tomu architekt a dodává: „Chtěli jsme exteriér s interiérem spojit, ale zároveň zachovat rozdíl mezi těmito zónami a terasu nechat terasou.“ Nezrušili proto ani výškový rozdíl mezi podlahami a na „vnitřní terase“ použili keramickou dlažbu.

Oáza klidu a skrytá i otevřená herna

Rozmístili tu několik velkých betonových květináčů a nechybí příjemné posezení, takže terasa stále plní svou funkci oázy klidu a relaxace v obklopení zeleně. Další propojení místností se podařilo díky posuvným dveřím mezi obývacím pokojem a hernou. Tak může být jednoduše součástí společenské zóny, nebo se, například přijde-li návštěva, snadno schová.

Foto: Alain Brugier

Majitelé si přáli prostor více propojit, za posuvnou stěnou se tak skrývá herna, kterou je možné jednoduše spojit s obývacím pokojemFoto: Alain Brugier

Krásné dřevo cumaru ve spojení s šedou

Co se týče barevnosti, ladil architekt vše k dřevěné podlaze, která jeho i majitele zcela okouzlila. „Celým interiérem se line několik odstínů hnědé barvy, která prostorný byt krásně protepluje. Podlaha navíc působí noblesně, proto jsem další barvy vybíral tak, aby se s dřevěnými tóny netloukly a zároveň dřevo nijak nezastínily a nechaly ho vyniknout,“ říká Diego Revollo.

Volba padla na světle šedou barvu. „Původně tu převládala bílá barva, šedá je ale současnější a prostor díky ní působí útulněji,“ vysvětluje architekt. Ale protože se přeci jen jedná o byt mladé rodiny a navíc s malým dítětem, ke slovu přišly zejména na doplňcích i výraznější barvy jako oranžová nebo modrá.

Foto: Alain Brugier

Protože se ale jedná o domov mladé rodiny, použili i výraznější barvy, jako je modrá nebo oranžová, a to zejména na doplňcíchFoto: Alain Brugier

Designové legendy i nábytek na míru

Nábytek vybírali u brazilských i světových značek, pořídili i několik legendárních kousků včetně křesel s podnožkami Womb, které finský designér Eero Saarinen navrhl již v roce 1948. Kromě toho je tu ale spousta nábytku vyrobeného na míru. Manželé neváhali vsadit na kvalitní truhláře, kteří jim přesně podle jejich přání zhotovili subtilní nábytek, který prostor opticky nezatíží.

Vizitka designéra

Diego Revollo je jedním z předních interiérových architektů a designérů. V Brazílii vystudoval architekturu a urbanismus, učil se od mistrů v oboru a dnes má v São Paulu vlastní studio. Ve své tvorbě s oblibou používá klasické prvky, které dokáže citlivě zakomponovat i do ryze současných projektů. Za svou práci již posbíral několik prestižních cen, kromě toho působí jako odborný poradce v médiích. Více na www.diegorevollo.com.br.

Co na interiérovou terasu říkáte? A jak se vám líbí barevné kombinace bytu?

Reklama

Načítám