Hlavní obsah

Tady milují psy a pastelové barvy. Jak se byt líbí vám?

Foto: Josef Neumann

Foto: Josef Neumann

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hravý podkrovní byt pro mladý pár zaujme svěží barevností, která se odvíjí od vtipných obrazů s portréty psů. Neutrální barevné schéma doplnila výrazná hořčicová a růžová.

Článek

Přístavbou ke staršímu bytovému domu nedaleko pražské Palmovky vznikl malý, ale dispozičně velmi zajímavý podkrovní byt, do kterého se zamiloval mladý bezdětný pár. Na základě doporučení svých známých oslovili partneři studio Ambience design, které jim pomohlo dotáhnout interiér nového domova k dokonalosti.

Po schodech do obytné části

Vstupní dveře vedou do malé předsíně, z níž se po schodech stoupá do obytného prostoru v patře. Tady se nachází obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou, na který navazuje malá terasa, a dále koupelna s toaletou a ložnice.

„Klienti si přáli vytvořit moderní interiér, který bude působit vzdušným dojmem a dokáže maximálně využít dispozice podkroví se zkosenými stěnami. Použít chtěli mladistvé a svěží materiály i barvy,“ vzpomíná na zadání designérka Jitka Kobzová.

Foto: Josef Neumann

Do obytného patra se vchází po schodech z předsíně. Už tady vítají majitele veselé obrazy se psími motivyFoto: Josef Neumann

Zkosené stěny neutralizují oblé tvary

Právě zkosené stěny byly pro designérský tým největším oříškem, zejména z hlediska umístění dostatku úložných prostor. Sešikmení stěn se designérky snažily vizuálně neutralizovat použitím drobnějšího nábytku a detailů s oblými tvary – ať už se jedná o noční stolky, konferenční stolek, nebo třeba digestoř.

Naopak jasným kladem interiéru je orientace obytných prostor na jih, díky níž je prostor celkově světlý. Přirozené světlo proudí do bytu skrze světlíky v předsíni a nad jídelním koutem. Nejvíce světla však přichází do obývací části skrze velké okno vedoucí na terasu orientovanou směrem do dvora.

„Majitelé jsou vášniví kuchaři, do budoucna proto chtějí zábradlí osázet bylinkami, které budou využívat při svých kulinářských experimentech,“ doplňuje designérka Zuzana Wiesnerová.

Hravé obrazy s portréty psů

V bytě byla dubová podlaha a ostění dveří. Přírodní dřevo v kombinaci s bílými stěnami se tak stalo nosnou kostrou interiéru. Rozzářily ho ale i výraznější barvy, jejichž výběr se odvíjel od vtipných obrazů s portréty psů. „Při jedné z konzultací jsme náhodou vymysleli, že bychom v bytě rozvěsili ilustrace od anglického autora Andyho Shawa. Majitelé byli nápadem nadšení, a tím se zrodilo svěží barevné schéma,“ dodává designérka.

Šedá kuchyně i koupelna s kompromisem

Ve světle šedém provedení navrhli i rohovou kuchyni, která prostor nenarušuje, zároveň však díky své barevnosti a lesku povrchů nezaniká. „Na solidní materiály jsme navázali dřevěným stolem a židlemi od českého výrobce nábytku Situs,“ doplňuje Jitka Kobzová.

Bílá, šedá a antracitová barva se prolínají také ložnicí a koupelnou, kde byly použity velkoformátové dlaždice, které i samotným vzorkem minimalizují náročnost úklidu. Elegantní chromové doplňky podporují moderní a zároveň luxusní vzhled místnosti. „Jelikož se jeden z partnerů rád sprchuje a druhý preferuje koupel, došlo ke kompromisu a k vaně jsme přidali skleněnou zástěnu. A spokojeni jsou oba,“ uzavírá designérka.

Vizitka studia

Jitka Kobzová vystudovala bytové návrhářství na JJAADA Academy v Londýně a home staging na British Academy of Home Staging. Interiérovému designu se profesně věnuje více než dvacet let, po návratu do ČR založila mj. společnost Ambience design, v níž od počátku působí i Zuzana Wiesnerová. Ta absolvovala studia v oboru multimédia a design se specializací na prostorový design. Více na ambiencedesign.cz.

Jak se vám svěží byt líbí? Co říkáte na barevnost a obrázky?

Reklama

Načítám