Hlavní obsah

TEST: Dokážete zhubnout natrvalo?

Foto: shutterstock.com

Nevzdávejte se, i když to nejde rychleFoto: shutterstock.com

Reklama

Udržet si váhu je mnohem větší dřina než se zbavit přebytečných kilogramů. Ať už se vám povedlo zhubnout, nebo se o to stále ještě snažíte, máme pro vás test, podle kterého zjistíte, zda jste schopné vydržet a nepolevit, nebo se kvůli jo-jo efektu brzy vrátíte na úplný začátek. Jdeme na to!

Článek

Než se pustíte do vyplňování, chci vás upozornit, abyste na otázky odpovídaly pravdivě a přesně tak, jak to cítíte. V opačném případě se raději jděte projít na čerstvý vzduch a neztrácejte drahocenný čas. Uděláte pro své tělo víc!

1. Do změny životního stylu jste se pustila s touto motivací:

A – Vrhla jste se do hubnutí střemhlav a bez výmluv v den, kdy jste si uvědomila, že je něco špatně. Chcete udělat něco pro své tělo a potažmo i zdraví. B – Chcete něco se sebou udělat, ale potřebujete k sobě někoho, kdo vás bude motivovat a pobízet. Zkusíte to a počkáte si, jaký bude výsledek! C – Chcete zhubnout do plavek, protože konečně budete vypadat super a okolí to ocení! Už aby to bylo!

2. Kdy a jak se vážíte?

A - Vážíte se jednou za čas a berete to jen jako kontrolní údaj. Neděláte si hlavu z toho, že se ručička váhy od posledně nepohnula ani o kilogram. Jde vám přece hlavně o zdraví, jehož bonusem je úbytek váhy. B – Při vážení bedlivě sledujete každé kilo, které jde dolů. Když se váha zastaví, tak znejistíte, ale nakonec si řeknete, že ještě počkáte na příští vážení. C – Vážíte se obden, abyste se přesvědčila, že jdou kila dolů. Pokud to nejde, jste nervózní a nejraději byste se na hubnutí vykašlala.

3. Váha už třetí týden stagnuje, ale vy dál potřebujete hubnout. Jak se zachováte?

A – Nebudete si toho všímat a budete pokračovat bez problémů dál, protože se cítíte dobře. B – Pomyslíte si, že něco děláte špatně nebo je to narůstající svalovinou. Navenek tomu nebudete věnovat pozornost, i když vnitřně vás to rozhodí a znejistí. Přece ostatním neukážete, že jste to tak rychle vzdala! C – Zpanikaříte. Hubnutí nejde tak, jak jste si představovala. Začnete se bát, že svá kila naberete zpět a že to všechno bylo k ničemu, jen jste tělo stresovala. Kdybyste jen zredukovala porce, mohlo to být stejné, ba lepší!

4. Jídelníček si sestavujete následujícím způsobem:

A – Připravujete si jídlo s radostí. Vybíráte si potraviny, které vám chutnají, a sestavujete si jídelníček sama. Z předepsaných jídel se pouze inspirujete. B – Dodržujete přesně předepsaný jídelníček, protože nevíte, co vařit, a nechcete udělat chybu, která by se na váze projevila. Řídíte se heslem: Tím rozhodně nic nezkazím. C – Jídelníčkem se neřídíte, protože většina potravin je drahá a nedostupná. Zastáváte názor, že stačí snížit porce a více se hýbat. Jinak se to zkrátka nedá vydržet a dojde k jo-jo efektu!

Foto: shutterstock.com

Udržíte svoje chutě na uzdě?Foto: shutterstock.com

5. Jdete s kamarádkou na kafe a ona si před vámi objedná zákusek. Jak se zachováte?

A – Udržíte se a nedáte si ho, protože je to v rozporu s vaším jídelníčkem. Máte-li chuť na sladké, zvolíte raději ovocný salát apod. Pokud si ho přece jen dáte, večer to kompenzujete nějakým sportem. B – Ať už se udržíte, nebo ne, vždycky ale nezapomenete nahlas před kamarádkou poznamenat, jak je to nezdravé a že byste to neměla jíst. Většinou se nakonec necháte přemluvit k hříchu. C – Nedá se to vydržet! Podlehnete. Kafe bez té tečky na konec, to není ono a jeden takový prohřešek přece ještě nikoho nezabil.

6. Máte za sebou perný den, ale večer máte placenou rezervaci na hodinu cvičení

A – Půjdete na ni, protože nechcete cvičení vynechat, a navíc si myslíte, že sportem vlastně relaxujete. B – Půjdete, protože je vám nepříjemné odhlašovat se z hodiny, a navíc je to zaplacené, takže byste přišla o peníze. C – Hodinu zrušíte, protože si po náročném dni potřebujete odpočinout a tělo by bylo stejně zesláblé.

7. Jak se cítíte před hodinou cvičení?

A – Nemůžete se dočkat, už abyste tělo zahřívala a rozpohybovala. Bažíte po endorfinech, a proto i když máte relaxovat, tak s vámi šijí všichni čerti! Už aby bylo zítra a mohla jste si jít zase protáhnout tělo! B – Těšíte se i netěšíte a v duchu si říkáte: Proboha, co ta cvičitelka po nás zase bude chtít? Doufám, že to přežiju a zase se pak budu cítit tak báječně jako minule. C – Přemýšlíte o práci, vybavujete si, co všechno jste ještě dneska nestihla a jak asi děti doma trpí s tatínkem, zatímco se snažíte sobecky něco udělat pro sebe a své zdraví.

Foto: shutterstock.com

Jaké jsou vaše pocity před zrcadlem?Foto: shutterstock.com

8. Když jste ve psychicky vypjaté situaci nebo vás přepadne splín:

A – Snažíte se uklidnit, relaxovat a vyřešit problém s čistou hlavou. Když to nepomůže, pokoušíte se tělo i mysl nějak zaměstnat – uděláte si koupel, zacvičíte si, jdete se projít na čerstvý vzduch apod. B – Snažíte se koncentrovat, ale bez prohřešku to zkrátka nejde. Dáte si proto něco malého k jídlu – kousek čokolády nebo trocha oříšků přece nikomu neublíží, obzvlášť když teď chodíte cvičit. C – Vyluxujete lednici s tím, že od zítřka se zase budete chovat obezřetně. Tohoto zvyku se zkrátka zbavit nedá, i když se budete snažit sebevíc. A když si to tělo žádá, není zbytí.

9. Když stojíte před zrcadlem a díváte se na své tělo, na co myslíte?

A – Jsem taková, jaká jsem. Když chci, tak mi to moc sluší. Když budu zdravě žít, budu se cítit ještě líp než teď! B – Ach tyhle špeky na břiše, bocích nebo kdekoli, ty musí pryč. Ještě musím zapracovat na tom, abych byla spokojená. C – Jsem tlustá. Vypadám hrozně a neforemně. Přemýšlím, co na mně ten můj chlap vidí.

10. Už je vidět, že jste zhubla a okolí vás chválí. Co teď?

A – I když jsou nejhorší kila pryč, snažíte se získávat nové informace, protože jste do zdravého životního stylu zapálená a vnitřně spokojená, že se vám podařilo dosáhnout první mety. Jste připravená bojovat dál, protože neustále je za co! B – Těšíte se ze shozených kil a užíváte si pochval okolí. Uděláte si čas na nějaké to cvičení a budete pravidelně jíst několikrát denně. Tak si váhu udržíte. C – Pochválíte se, když už se vám to podařilo. Teď už si tu a tam můžete něco konečně dopřát, budete přece stále chodit cvičit.

11. Jak vás zaujal tento test?

A – V pohodě, ale raději bych si místo toho zacvičila. B – Vydržela jsem až do konce a pobavila se. C – Bylo to super, chci více takových testů!

Foto: shutterstock.com

Těšíte se na každou hodinu cvičení?Foto: shutterstock.com

Výsledek:

Sečtěte si jednotlivá písmena, podle toho, jak jste odpověděly. Které písmeno převažuje?

Převažují odpovědi typu A

Patříte k ženám, které to se zdravým životním stylem myslí vážně. Dokážete se v mezích kontrolovat a nemáte tendenci vracet se ke špatným návykům. Máte silnou vůli a občasné hřešení vás pravděpodobně nevrátí zpět na startovní čáru. Ani pohyb vám není cizí a jste ochotná obětovat mu svůj volný čas. Je jasné, že máte své tělo ráda a jste s ním smířená, což je pro udržení optimální váhy nutné. Přesto je potřeba si občas kontrolovat, jak na tom jste, obzvláště při přechodu na udržovací režim, abyste neusnula na vavřínech. Udržení váhy, které jste dosáhla nebo ještě chcete dosáhnout, je totiž mnohem obtížnější než samotné hubnutí. Vy ale na to máte!

Převažují odpovědi typu B

Jste na dobré cestě. Ale stále je co zlepšovat a učit se. Máte občas sklony k hřešení, což může sklouznout ke každodennosti a bude ohrožen váš zdravý životní styl. Dobře si uvědomujete, jak je udržení váhy důležité, přesto když přijde větší stres nebo psychická zátěž, budete mít problémy se ovládnout. S pohybem to je jednou nahoře, jednou dole. Když se vám chce nebo se vybičujete, jste schopná i větší fyzické zátěže. Když se ale vyskytne zajímavější program, ráda ve svém snažení polevíte. Vyhledávejte nové zdravé recepty a testujte, co vám chutná. Tak snadněji překonáte výkyvy své vůle. Podobně je to s pohybem, zkuste střídat aktivity a alespoň tři týdny dodržet režim cvičení třikrát týdně. Uvidíte, že se pohyb stane díky endorfinům vaší drogou, a už se nestane, že byste někdy hodinu cvičení nebo pohybové aktivity vynechala.

Převažují odpovědi typu C

Vypadá to, že hubnete jen s dočasným cílem – vypadat v plavkách dobře a zdravotní výhody svého snažení si úplně neuvědomujete, a tak vám nejvíce hrozí jo-jo efekt. Ten vás sice může zase za čas vyburcovat k aktivitě, ale po každé dietě budete stále mrzutější a chuť něco pozitivního udělat vás nakonec nadobro přejde. Vůle je kolísavá, spíš žádná. Jednáte impulzivně, takže často sklouzáváte k prohřeškům a výmluvám typu „nemám čas“ nebo „nemám peníze“. Přitom si uvnitř možná uvědomujete, že kdybyste se více snažila, šlo by to. Své tělo nemáte moc v lásce, máte sklony k podceňování. Zkuste se ale na to podívat z jiné stránky. Naučte se mít ráda všechno, co považujete na sobě za hezké. Pokud se vám některé partie nelíbí, začněte na nich pracovat. Dávejte si krátkodobé cíle, např. zhubnu 2 kila za měsíc nebo dám dolů centimetr objemu na stehnech. Za každý úspěch se odměňte něčím příjemným, co vašemu tělu dodá elán do dalšího snažení (masáž, manikúru, pedikúru, kadeřníka apod.). Hřešení minimalizujte postupně, až na sladkosti nebudete mít sama chuť. Nic neuspěchávejte, ale buďte na sebe tvrdá. Výsledek se určitě velmi brzy dostaví.

Ať jste dopadly jakkoli, v žádném případě své snažení nevzdávejte!

Dokázaly jste si úspěšně udržet svou „ideální“ váhu? Napište nám svůj osvědčený recept, jak se vám to podařilo, do diskuse pod článkem nebo na info@prozeny.cz. Už zítra vycházejí příběhy čtenářek, kterým se podařilo se mnou zhubnout. Nechte se motivovat!

Reklama

Související témata:

Načítám