Hlavní obsah

Test džemů do cukroví: Po kterých sáhnout?

Foto: THINKSTOCK

Vyberte si džem, ve kterém je co nejvíc ovoce, protože bude mít i lepší chuťFoto: THINKSTOCK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slepované linecké, ale také čokoládové košíčky a další druhy cukroví počítají v receptech i s marmeládou či džemem. Jaké nakoupit, aby v nich bylo co nejvíc ovoce? To jsme zjišťovali v redakčním testu.

Článek

Při nákupech velmi rychle zjistíte, že to, čemu laicky říkáte marmeláda, má od výrobců různé názvy – džemy, ovocné pomazánky či směsi a povidla. Proto je hned na začátku dobré vědět, co si pod nimi představit. Když chcete svým blízkým v cukroví nabídnout to nejlepší!

Co prozrazují názvy?

Džem – obsahuje minimálně 35 g ovoce na 100 g výrobku. Pokud je ho nad 45 gramů, může být označen jako extra či výběrový. „Pro džemy existují přesné jakostní požadavky. Jak pro normální džem, tak pro ten výběrový jsou předepsány minimální hmotnostní podíly ovoce. Pravidelně každý rok jsou odhalovány výrobky, které tento minimální hmotnostní podíl nesplňují, či dokonce část tohoto podílu tvoří jiné, levnější druhy ovoce. Například jahodový džem, v němž je jahodová složka částečně nahrazena jablky,“ říká Mgr. Pavel Kopřiva ze SZPI.

Marmeláda – lze tak označit pouze výrobky z citrusových plodů – těch má být nejméně 20 gramů na 100 g výrobku.

Ovocné směsi a pomazánky– produkty, které se dříve jmenovaly marmeláda. Označení marmeláda ale nelze podle směrnic EU používat, proto výrobci přešli na toto označení.

Redakční test džemů a ovocných pomazánek

Náhodně jsme v obchodech vybrali 5 skleniček s džemy či pomazánkami. Pro nás byl zásadní obsah ovocné složky – a samozřejmě také zjištění, zda jde o to ovoce, které je v názvu. Mnohdy se totiž stává, že výrobci mají tendenci dražší suroviny nahrazovat levnějšími – například jablky. Také nás zajímalo, zda obsah ovoce odpovídá případnému označení výběrový či extra – tedy má nad požadovaných 45 % obsahu ovocné složky. V následujícím přehledu jsme je pro vás také podle tohoto obsahu seřadili.

Možná by bylo dobré vysvětlit, jak se džemy vyrábějí – ovoce se očistí, smíchá s cukrem a želírovacím přípravkem a vaří se, dokud nezhoustne. Podíl ovocné složky tedy říká, kolik ovoce výrobce při tomto procesu použil – čím je číslo vyšší, tím je to samozřejmě lepší. Pokud je ovoce méně, pak je většinou doplněno právě cukrem nebo glukózo-fruktózovým sirupem.

Hamé, ovocná směs jablečno-rybízová-malinová, Linecká à la marmeláda

Složení:směs ovoce (jablka 75 %, červený rybíz 13 %, maliny 7 %, bezinky 5 %), cukr, regulátor kyselosti: kyselina citronová, želírující látka: pektin, koncentrát z černé mrkve, aroma. Výrobek obsahuje zbytkový konzervant oxid siřičitý ze suroviny. Ve 100 g výrobku je obsaženo 60 g přírodních sladidel, pro výrobu 100 g výrobku bylo použito 100 g ovoce. Cena: 17,90 Kč za 300 g

Komentář:Jednoznačně uspokojivý obsah ovoce, i když na prvním místě jsou nejlevnější jablka. Ovšem výrobce ani v názvu neslibuje nic jiného, takže máte hned dopředu jasno, co kupujete. Za férový přístup dáváme palec nahoru.

Sweet Fruit Dream

Složení: 90 % jablka, glukózo-fruktózový sirup, 3 % arónie, 1 % švestky, 1 % šípky, kyselina citronová (regulátor kyselosti), aroma, sorban draselný (konzervant), pektin (želírující látka). Pomazánka ze směsi zahradního ovoce se šípky. Na 100 g hotového výrobku bylo použito 100 g ovoce. Obsahuje 57 g cukru ve 100 g zavařeniny. Cena 29,90 Kč za 500 g

Komentář: Ačkoli výrobce v popisu říká, že jde o směs zahradního ovoce se šípky, jde v reálu spíš o jablečnou pomazánku, ve které jsou další přísady zastoupeny pouze několika procenty. Konzervantem je tentokrát sorban draselný, který je vyráběn chemicky a považuje se za méně přijatelný z hlediska zdraví, i když v běžných koncentracích není nebezpečný. V procentech v popisu složení se navíc nevyznáme, přijde nám zmatený. I proto dáváme palec spíše dolů.

Bonne Maman Meruňkový Extra džem

Složení:meruňky, cukr, hnědý třtinový cukr, koncentrovaná citronová šťáva, želírující látka: ovocný pektin. Vyrobeno z 50 g ovoce na 100 g výrobku. Celkový obsah cukru: 60 g na 100 g výrobku. Cena: 79,90 Kč za 370 g

Komentář: Označení extra si výrobek zaslouží, protože obsahuje dost ovoce, a navíc výhradně meruněk, jak naznačuje název. Neobsahuje ani zbytečné konzervanty. Dáváme palec nahoru.

Maribel Blackcurrant

Složení:černý rybíz, cukr, glukózovo-fruktózový sirup, želírující látka: pektin, kyselina citronová. Ve 100 g výrobku je 51 g cukru. Džem z černého rybízu výběrový. Na 100 g výrobku bylo použito 40 g ovoce. Celkový obsah přírodních sladidel 60 g na 100 g. Cena 41,90 Kč za 450 g

Komentář:Označení výběrový sedí, protože obsahuje 40 g ovoce na 100 g výrobku. Ve složení nejsou zbytečné konzervanty, a nelze mu tedy nic vytknout. Má od nás palec nahoru.

Sympathica, Ostružina 35 %

Složení:ostružiny, cukr, želírující látka: pektin, zahušťovadlo: guma guar, regulátory kyselosti: kyselina citronová, citrát sodný. I přes pečlivou kontrolu technologie může výrobek obsahovat úlomky pecek. Ostružinová ovocná pomazánka. Na 100 g hotového výrobku bylo použito 35 g ovoce, celkový obsah přírodních sladidel je 36 g na 100 g. Cena 29,90 Kč za 400 g.

Komentář:Použité zahušťovadlo guma guar je bezpečné, dokonce prý může snižovat hladinu cholesterolu. Ovocná složka je na samé hranici pro označení džem – tedy na 35 procentech. Stále si však zaslouží palec nahoru.

Jak se nespálit

Rozhodně se vyplatí sledovat podíl ovoce v těchto výrobcích. S vyšším obsahem cukru se musíte smířit, protože funguje i jako konzervant. Pokud jde o obsah přídatných látek, pak je ideální, pokud je to jen přírodní kyselina citronová a pektin. A pokud nechcete jíst pomazánku, ve které převažují jablka, vyplatí se pozorně etiketu pročíst.

„Na průmyslově vyráběných zavařeninách není nic špatného za předpokladu, že do nich výrobci dali skutečně tolik ovoce, kolik ho na etiketě slibují. Je dobré vědět, jaké názvosloví potravináři pro lidový výraz zavařenina používají a jak je dešifrovat. Označení na obalu jsou pro výrobce závazná,“ říká Václav Beneš ze sdružení dTest.

Které džemy či ovocné pomazánky u vás vyhrávají? Napište nám!

Načítám