Hlavní obsah

Test houbiček na nádobí: Kolik vydrží a jak myjí?

Foto: Profimedia

Neumíte si představit mytí nádobí bez houbičky? Poradíme vám, jakou stojí za to vyzkoušetFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od houbičky na nádobí očekáváte, že vám pomůže odstranit připáleniny, a tím pádem vám usnadní práci. Zvládnou tento základní úkol opravdu všechny? A jak dlouho vydrží? Zjišťovali jsme to!

Článek

Co lze testovat na obyčejné houbičce? Však si vzpomeňte na chvíli, kdy jste nějakou novou vzali do ruky a zjistili, že si s připáleninami neporadí, a ještě za chvíli vypadá jako po boji, čili je zralá na vyhození. No, a to přesně jsme zjišťovali během testu sedmi druhů houbiček v různých cenových relacích, od pětikoruny po víc než stovku. Jak dopadly?

Jak probíhal test?

Nakoupili jsme sedm druhů houbiček na nádobí. Vybírali jsme klasické levné supermarketové, ale i ty dražší. Záměrně jsme vybrali i ty eko – buď čistě přírodní, nebo z recyklovaných materiálů. Každou z nich jsme použili na připečenou pánev po smažení a hrnec, ve kterém se „chytla rýže“ a zůstaly tmavé fleky – vše bez použití přípravku na nádobí. Pak jsme s houbičkami umývali týden běžné nádobí, abychom vyzkoušeli jejich životnost. V následujícím přehledu jsme je seřadili podle ceny za kus, od nejlevnější po nejdražší.

Houbička na mytí nádobí XL

Foto: archiv firmy

Houbička Dedra se zdrsněnou horní stranou, rozměry: 9,5 x 7 x 3 cm, v balení 10 kusů, cena 49 Kč, 4,90 Kč za kusFoto: archiv firmy

Výsledky testu: Hrubší strana je oproti ostatním „jemnější“. Hrnec od rýže i tak zvládla bravurně, a ještě stěnu hrnce naleštila. Z testovaných houbiček právě této zůstalo nejvíc špíny v abrazivní vrstvě i po propláchnutí horkou vodou. Po týdnu už nebyla v ideální kondici. Z hrubé strany se začala oddělovat a žmolkovat vlákna. Měkká pěnová část byla také povadlejší a i přes vyplachování už nevoněla. Funkčnost odhadujeme tak na padesát procent.

Houbička na nádobí tvarovaná Toro

Foto: archiv firmy

Tvarovaná houbička Toro s rozměry: 4,2 x 6,5 x 9,3 cm, v balení 4 kusy, cena 20 Kč, 5 Kč za kusFoto: archiv firmy

Výsledky testu:S připáleninami i mastnotou si poradila dobře. Na tmavé vrstvě tak není vidět zašpinění, což je sice praktické na pohled, ale zase nemáte takovou potřebu ji pečlivě vymýt. Po týdnu práce horní vrstva sežmolkovala a v drsnější vrstvě se objevily slepené části, které nešly odstranit ani propráním. Funkčnost se dá ohodnotit také asi padesáti procenty.

Houbičky na nádobí Glitzi

Foto: archiv firmy

Tvarované houbičky Vileda, rozměry: 6,5 x 4,5 x 9 cm, tři kusy v balení, cena: 39 Kč, 13 Kč za kusFoto: archiv firmy

Výsledky testu: Dobře padla do ruky, připáleniny zvládla, díky ostřejším rohům drsné části se dostala i na hůř dostupná místa. Po týdnu používání bylo na houbičce vidět opotřebení, rohy už nebyly pevné, ale nebyla zásadně zdeformovaná. Na vrchu hrubé strany se udělaly „žmolky“, ale nic zásadního, zůstala funkční tak na osmdesát procent. Výrobce uvádí, že složení houbičky zabraňuje až z 99,9 % růstu bakterií.

EcoForce Sponge scourers

Foto: archiv firmy

Drsnější houbičky EcoForce na nádobí ze stoprocentně recyklovaného materiálu, prodloužená trvanlivost, rozměry neuvedeny, 2 kusy v balení, cena 39 Kč, 19,50 Kč za kusFoto: archiv firmy

Výsledek testu: Houbička se dobře drží, jen kvůli její tuhosti se hůř ohýbá, pokud potřebujete kopírovat nádobí. Ani po namočení moc nezměkne, čili ji není snadné ani vyždímat. S připáleninami si ale poradí bez potíží. Po týdnu používání na ní nebylo moc vidět, že by nějak utrpěla, jen na světlé části začalo být vidět, že je složená se slisovaných kousků, začaly mezi nimi být patrnější mezery. Funkčnost byla však zachována kolem devadesáti procent.

Spontex 2 Soft

Foto: archiv firmy

Viskózní houbička i utěrka v jednom Spontex 2 Soft, z biologicky odbouratelného materiálu, rozměry neuvedeny, dva kusy v balení, cena 45 Kč, 22,50 Kč za kusFoto: archiv firmy

Výsledek testu: Houbička je velmi savá. Abrazivní vrstva je jemnější, ale s připáleninami si dovedla poradit snadno a díky tvaru se skvěle vytočila i kolem dna hrnce. Můžete jí naleštit i sklo, což se hodí. Po týdnu používání zůstala její funkčnost jistě na osmdesáti procentech.

Přírodní houba na nádobí

Foto: archiv firmy

Lufa Michael´s Original je stoprocentně přírodní, vyrobená z tykve, pochází z ekologické výroby na Filipínách, rozměr: 14 x 8 cm, jeden kus v balení, cena 41 KčFoto: archiv firmy

Výsledek testu: Lufa při styku s vodou změkla a zvětšila se. S připáleninami si poradila v pohodě, jen bylo potřeba víc zatlačit. Kopírovala nerovnosti. Hůř se jí umývaly menší kousky, jako třeba příbory. Rozhodně nenahradí houbičku, spíš měkčí a šetrnější drátěnku. Nedá se vyždímat, ale má provázek na zavěšení a voda z ní vyteče. Po týdnu zůstala v podstatě nezměněná, nečistoty se díky její struktuře daly dobře vypláchnout, nezapáchala – funkčnost zůstala na stu procentech.

Houbička na nádobí z mikrovlákna E-cloth

Foto: archiv firmy

Houbička a drátěnka v jednom e-cloth, rozměry 16 x 10 cm, jeden kus v balení, cena 109 KčFoto: archiv firmy

Výsledek testu: Na připáleniny byla abrazivní strana velmi účinná, a i když v ní zůstaly zbytky mastných připálenin, daly se snadno vymýt. Navíc výrobce uvádí, že se dá vyprat – a to až třistakrát. Houbička hezky padla do ruky a přizpůsobila se povrchu. Po týdnu mytí nádobí a jednom vyprání v pračce nevykazovala žádné známky opotřebení a její funkčnost zůstala zachována stoprocentně. Trvanlivost a fakt, že díky ní snížíte množství spotřebovaných přípravků, je trochu satisfakcí za její vysokou cenu.

Závěr: Při prvním mytí jsou levné a drahé houbičky možná srovnatelné. Ovšem časem vyhrají ty dražší trvanlivostí. A to jsme je zkoušeli jen při „doplňkovém“ mytí, kdy hlavní část jde do myčky a jen problematické kousky zbudou ve dřezu. I v takovém případě bychom levnější houbičky museli do 14 dní vyhodit.

Jakou houbičku na nádobí máte ve své kuchyni? Napište nám!

Reklama

Načítám