Hlavní obsah

Test jogurtových nápojů na imunitu: Jak obstály ty z reklamy?

Foto: Greta Blumajerová

Jaký jogurtový nápoj máte rádi vy? Pokusili jsme se najít ten nej!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Jogurtových nápojů jsou plné reklamy. Mají příjemnou chuť a jsou lehce stravitelné. A jak působí na imunitu! Kolik živých kultur lahvičky ukrývají ve skutečnosti? Podrobili jsme je testům!

Článek

Zajímalo nás, kolik živých jogurtových kultur jogurtové nápoje obsahují. A podívali jsme se i na množství bílkovin, sušiny, tuku a sacharidů. Velký význam při hodnocení mělo také posouzení chuti, vzhledu a vůně.

Jednoznačně se prokázalo, že všechny jogurtové nápoje obsahují poměrně hodně sacharidů a to je špatná zpráva pro všechny, kteří by tyto nápoje chtěli pít v rámci redukční diety.

A jak jednotlivé jogurtové nápoje dopadly?

Albert Quality Jogurtový nápoj Lesní směs s Lactobacillus casei

Množství a cena: 4x 100 g/34,90 Kč, 100 g/ 8,725 Kč

Výrobce: vyrobeno ve Slovenské republice

Prodejce: Albert

Složení:Mléko, ovocná složka lesní směs 6 % (ovocná šťáva z koncentrátu – jahodová 36 %, malinová 28 %, ostružinová 11 %; cukr, barviva: koncentrát z červené řepy, karmín, zahušťovadlo: pektin, regulátor kyselosti: citran sodný, aroma), glukóza, fruktóza, cukr, jogurtová kultura, Lactobacillus casei.

Co ukázaly testy: Tento jogurtový nápoj obsahuje 2,56 g/100 g bílkovin, 17,70 g/100 g sušiny, 1,09 g/100 g tuku, 13,50 g/100 g sacharidů. Naměřená energetická hodnota je 314 kJ (74 kcal) ve 100 g. Výsledky jsou v souladu s hodnotami deklarovanými na obalu. Výrobek obsahuje v porovnání s ostatními v testu nejvyšší procento živých jogurtových kultur (11,34 miliard). Chuť byla v laboratořích posouzena jako méně výrazná, ovocná, vůně rovněž jako méně výrazná a barva jako příliš světlá.

Naše hodnocení: Albert Quality Jogurtový nápoj Lesní směs s Lactobacillus casei si v našem testu vysloužil ještě jedničku. Má největší množství jogurtových kultur, ale průměrný obsah bílkovin, sušiny i sacharidů. Je o něco méně tučný než ostatní testované výrobky. Průměrný je také v senzorických zkouškách. A k tomu je průměrná taky cena. Pokud ale chcete výrobek s maximálním obsahem živých jogurtových kultur, jedná se o skvělou volbu za dobrou cenu.

Spar Vital Actiplus drink

Množství a cena: 4x 100 g/29,60 Kč, 100 g/7,40 Kč

Výrobce: vyrobeno v Rakousku

Prodejce: Interspar

Složení:82 % jogurt bílý s 1 % tuku (pasterované odstředěné mléko, jogurtové kultury), 5 % jahodová dřeň z koncentrátu jahodové dřeně, cukr, glukóza, 1 % inulinu, stabilizátory: pektin, guma guar, sladidla: aspartam (obsahuje zdroj fenylalaninu), acesulfam K, vitamin C (kyselina askorbová), vitamin E (alfa- tokoferyl- acetát), vitamin B6 (pyridoxin – hydrochlorid), mrkvová šťáva z koncentrátu mrkvové šťávy, kyselina citronová, regulátor kyselosti: citrát sodný, aroma. Kultury: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, L.casei.

Co ukázaly testy: Ve výrobku Spar Vital Actiplus drink naměřili v laboratořích ve 100 g 2,65 g bílkovin, 15,80 g sušiny, 0,60 g tuku, 12 g sacharidů. Zjištěná energetická hodnota je 270 kJ (64 kcal) na 100 g. Ve výrobku dále v laboratořích našli průměrné množství jogurtové kultury (2,86 miliard), konkrétně převážně Lactobacillus casei. Výsledky z laboratoří potvrdily shodu s deklarovanými hodnotami. Chuť byla hodnocena jako výrazná, aromatická, ale také jako příliš sladká. Konzistence byla posouzena jedním hodnotitelem jako řídká a vůně jako sladká a nevýrazná.

Naše hodnocení:Spar Vital Actiplus drink získal od nás trojku. Obsahuje sice nejméně tuku a také nejméně sacharidů, ale je to dáno surovinami, ze kterých je vyrobený a také použitými umělými sladidly. Proto je také nejméně kalorický. Ale pozor, umělá sladidla nepatří k látkám prospěšným zdraví. Například část aspartamu se v těle rozkládá na toxický methanol, který je nebezpečný zejména pro děti či těhotné a kojící ženy. Ostatně použití umělých sladidel se odrazilo i v senzorickém hodnocení, především v chuti, která byla příliš sladká. Dobrou zprávou je, že tento výrobek je obohacen řadou vitaminů.

Milbona Mléčný nápoj s ovocnou chutí

Množství a cena:4x 125 g/25,90 Kč, 100 g/5,18 Kč

Výrobce: Molkerei Gropper GmbH plus Co.KG Německo

Prodejce:Lidl

Složení: Jogurt (38 % hm., plnotučné mléko, jogurtové kultury), odstředěné mléko (35 % hm.), cukr, šťáva z více druhů ovoce z koncentrátu šťávy z více druhů ovoce (ananas 1,0 % hm., broskev 0,6 % hm., jahoda 0,3 % hm., pomeranč 0,3 % hm.), glukóza, přírodní aroma, probiotická kultura L.casei (0,01 % hm.).

Co ukázaly testy:Tento mléčný nápoj obsahuje ve 100 g výrobku 2,57 gbílkovin, sušiny 17,6 g, tuku má 1,17 g a sacharidů 13,30 g. Zjištěná energetická hodnota je 313 kJ (74 kcal) na 100 g. Nápoj obsahuje podprůměrné množství živých jogurtových kultur (1,76 miliard). Chuť však dopadla nejlépe ze všech testovaných výrobků, byla označena jako příjemná. Také vůně dostala velmi dobré hodnocení – příjemná, ovocná, ale také nakyslá.

Naše hodnocení: Milbona Mléčný nápoj s ovocnou chutí získal u nás trojku. Energeticky je v průměru shodně s obdobnými výrobky, má však málo živých jogurtových kultur. Jako většina těchto výrobků má i vyšší množství tuku. Výrobce ho správně nazval mléčným nápojem, protože jogurtu neobsahuje požadovaných 50 %. V senzorickém hodnocení chuti dopadl nejlépe. Spolu s výrobkem z Kauflandu je nejlevnější.

K Classic Pro+ Drink

Množství a cena:4x 125 g/25,90 Kč, 100 g/5,18 Kč

Směs lesních plodů, jogurtový nápoj ochucený

Vyrobeno: v Rakousku

Prodejce: Kaufland

Složení:Jogurt s obsahem 2 % tuku (77 %), sirup z invertního cukru, ovocná šťáva z ovocného koncentrátu 5 % (maliny, jahody, ostružiny, černý bez), hroznový cukr, inulin, stabilizátor: guma guar, antioxidant: kyselina askorbová, aroma, kyselina: kyselina citronová, regulátor kyselosti: citrát sodný, mlékařské kultury (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, L.casei).

Co ukázaly testy: V jogurtovém nápoji K Classic je ve 100 g výrobku 2,62 g bílkovin, sušiny 19,4 g, tuku v laboratořích naměřili 1,21 g a sacharidů 15 g. Zjištěná energetická hodnota tohoto výrobku je 344 kJ (81 kcal) na 100 g. Tento jogurtový nápoj obsahuje pouze průměrné množství živých jogurtových kultur (2,39 miliard). Zjištěné hodnoty odpovídají těm, které výrobce deklaruje na obalu. Chuť byla ohodnocena jako druhá nejlepší, byla příjemná, ale méně výrazná a mírně kyselá. Konzistence byla hodnocena pozitivně jako hustší a vůně jako méně výrazná.

Naše hodnocení: K Classic Pro+ Drink jsme ohodnotili trojkou. Tu si udržel především pro svou výbornou chuť (umístil se jako druhý) a také nízkou cenu. Známku jsme mu snížili o dva stupně za nejvyšší obsah kalorií, které ovšem výrobce nijak netají, ostatně proto také obsahuje nejvíce sacharidů, a za průměrný obsah živých jogurtových kultur.

Danone Actimel

Množství a cena: 4x 100 g/52,90 Kč, 100 g/13,225 Kč

Malina, brusinka.

Výrobce: Danone s. r. o.

Prodejce:Tesco

Složení:Mléko, cukr (V, PL) nebo tekutý cukr (B), glukóza, ovocná složka 5 % (malinové pyré 34 %, cukr, brusinkový džus 7 %, aroma, barvivo: anthokyany), jogurtové kultury a Lactobacillus casei, vitaminy B6 a D.

Co ukázaly testy:V Danone Actimelu malina, brusinka naměřili v laboratořích ve 100 g výrobku 2,7 g bílkovin, 17,6 g sušiny, 1,21 g tuku a 13,1 g sacharidů. Dále bylo zjištěno vysoké procento živé jogurtové kultury (9,08 miliard). Naměřené hodnoty odpovídají těm, které výrobce deklaruje na obalu. Chuť byla hodnocena jako méně výrazná a kyselejší, vůně jako příjemná ovocná, mírně kyselá a méně výrazná a barva jako příliš světlá.

Naše hodnocení: Danone Actimel jsme ohodnotili dvojkou. Má průměrné hodnoty bílkovin a sacharidů, má také průměrný obsah kalorií, průměrně dopadl i v senzorickém hodnocení a taky je nejdražší, proto snížení známky o jeden stupeň. Zato obsahuje skutečně značné množství živých jogurtových kultur, a to je opravdu dobrá zpráva.

Billa active Classic Drink

Množství a cena: 4x 100 g/34,90 Kč, 100 g/8,725 Kč

Složení:Jogurt 83 % s obsahem tuku 1 % (mléko, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, L.casei), pitná voda, cukr, dextróza, šťáva z aceroly z koncentrátu 1,9 %, stabilizátor: pektin E 440, karamel, regulátor kyselosti: citrát sodný E 331, přírodní aroma.

Výrobce:vyrobeno v Rakousku

Prodejce: Billa

Co ukázaly testy: Billa Classic Drink obsahuje ve 100 g výrobku 2,83 g bílkovin, 16,4 g sušiny, 0,6 g tuku, 12,39 g sacharidů. Energetická hodnota tohoto výrobku je 281 kJ (66 kcal). Živých jogurtových kultur obsahuje tento výrobek v porovnání s ostatními nejméně (1,54 miliard). Naměřené hodnoty odpovídají těm deklarovaným. Tento výrobek byl nejhorší v parametru chuť. Ta byla hodnocena jako nevýrazná, nepříjemná, kyselá, nebyla cítit ovocem, naopak byla cítit zvláštní pachuť. Vůně byla posouzena jako jogurtová, kyselejší, neovocná a konzistence jako řídká.

Naše hodnocení: Billa Classic Drink si vysloužil čtyřku. Je nejhorší v chuti a měl nejméně živých jogurtových kultur. Na druhé straně však obsahuje nejvíce bílkovin ze všech testovaných výrobků, dále má málo tuku a méně sacharidů než většina ostatních výrobků. Cenově je také v průměru.

Kysané výrobky, mezi které jogurtové nápoje patří, jsou stravitelnější než mléko a mohou je pít i lidé s alergií na laktózu v obyčejném mléce. Náš test ukázal, že se rozhodně nevyplatí řídit se podle ceny a že kvalitní mohou být jak drahé, tak levné výrobky.

Reklama

Související témata:

Načítám