Hlavní obsah

Test: Kolik vody je v mrazeném ovoci a zelenině?

Foto: Thinkstock

S výběrem kvalitní mrazené zeleniny a ovoce začněte už v obchodě, kde uvidíte způsob jejich skladování. Lepší jsou uzavřené mrazákyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před kuchyňskou úpravou nerozmrazujte, nabádají vás obaly zmrazených směsí. Neposlechli jsme a sledovali, kolik se v nich po rozmrazení objeví vody. Výsledky nás překvapily.

Článek

Jistě se vám taky někdy stalo, že jste si z obchodu přinesli sáček zmrazené zeleniny nebo ovoce a po otevření zjistili, že je v něm víc ledu než obsahu.

Nešidí vás výrobci i prodejci schválně? Přesně to jsme chtěli zjistit v rámci redakčního testu. Vyrazili jsme proto do obchodu a donesli tři vzorky ovoce a čtyři zeleniny a připravili si odměrku.

Během rozmrazování se ukázalo, že sáčky nejsou tak nepropustné, jak byste možná předpokládali. „Je omyl se domnívat, že by sáčky měly udržet tekutinu, naopak, mají již z výroby alespoň dva milimetrové otvory, které slouží k odstranění přebytečného vzduchu z obalu. Otvory jsou tak malé, že si jich běžný spotřebitel nevšimne,“ říká Vladimír Zdeněk z firmy Fruwe, která také vyrábí mrazené potraviny.

Na co jsme při srovnání rozmrazeného ovoce a zeleniny přišli?

Směs lesních plodů Classic

Cena: 39,90 Kč za 400 gramů

Směs jahod (35 %), malin (20 %), ostružin (15 %), červeného (15 %) a černého (10 %) rybízu a borůvek (5 %). Po rozmrazení jsme slili 100 ml šťávy. Jahody byly i po rozmrazení celé a relativně pevné, některé kuličky rybízu byly rozmačkané, ostružiny tak z poloviny také, maliny byly na kousky skoro všechny. Chuťově je směs kyselejší, ale třeba na koláč se želatinou skvělá.

Foto: archiv redakce

V lesní směsi bylo 100 ml tekutinyFoto: archiv redakce

Tesco jahody Fresh Frozen

Cena:34,90 Kč za 400 gramů

Dvoje jahody jsme koupili schválně, abychom je porovnali, když při stejné hmotnosti se cena liší o pět korun. Vizuálně jsme moc rozdílů nenašli, i když v těchto jahodách jsme objevili po rozmrazení větší počet zcela kašovitých plodů a také 115 ml tekutiny. Jahody byly dost kyselé.

Foto: archiv redakce

V jahodách z Teska bylo po rozmrazení 115 ml šťávyFoto: archiv redakce

Jahody Classic Kaufland

Cena: 39,90 Kč za 400 g

V těchto jahodách bylo méně beztvarých, ale byly také hodně kyselé. Velikostí plodů byly oba vzorky srovnatelné. Po rozmrazení z nich vyteklo jen asi 98 ml vody.

Foto: archiv redakce

Jahody z Kauflandu pustily 98 ml šťávyFoto: archiv redakce

Nowaco Královská

Cena: 32,90 Kč za 400 g

Z této jediné směsi jsme vylili nějakou vodu – ovšem maličko, jen na pokrytí dna odměrky, čili neměřitelné množství. Potěšitelné je, že směs opravdu vypadá tak, jako slibuje obal. Až na velikost mrkve je obrázek velmi reálný.

Foto: archiv redakce

Královská zelenina nezklamala ani svým vzhledemFoto: archiv redakce

Babiččina směs Ano

Cena: 18,90 Kč za 350 g

Z této směsi nevytekla žádná voda. Jediné, co můžeme směsi vytknout, je fakt, že pokud se podle obalu těšíte na růžičkovou kapustu, pak vás asi jediná její kulička v celém sáčku nepotěší, a to neomlouvá ani fakt, že je v seznamu položek složení na posledním místě, tedy jí může být nejméně.

Foto: archiv redakce

Babička nás ve své směsi ošidila o pár růžiček kapustyFoto: archiv redakce

Icefield směs s kukuřicí

Cena: 15,90 za 450 g

Ačkoli je nejlevnější, vzhledem a poměrem jednotlivých druhů zeleniny překvapila. I po rozmrazení vypadala velmi čerstvě, ihned bylo jasné, že to není jen mrkev, do které výrobce přidal ostatní druhy jen „aby se neřeklo“. Ani v tomto případě po rozmrazení nevytekla žádná voda.

Foto: archiv redakce

Směs s kukuřicí překvapila svým svěžím vzhledemFoto: archiv redakce

Zeleninová směs benátská Vinica

Cena: 19,90 za 350 g

Voda ze směsi po rozmrazení nevytekla. Při porovnání s předchozí směsí je evidentní rozdíl v podílu jednotlivých druhů zeleniny – mrkev je sice ve složení první, tedy převládá, ale ostatní druhy se v ní spíš ztrácejí a papriky je jen sporadicky. Ačkoli jde o směs dražší, působila trochu hůř než předchozí.

Foto: archiv redakce

V Benátkách mají zřejmě nade všechno rádi mrkev, proto je jí ve směsi naprostá převahaFoto: archiv redakce

Závěr: V obchodě preferujte uzavřené mrazáky, dopravte zboží co nejrychleji domů, aby ani z části nerozmrzlo. Množství vody, které z ovoce vyteče, nesvědčí o snaze výrobce vás poškodit, ale závisí na odrůdě a také právě kvalitě skladování – vždy byste však měli dostat tolik ovoce, kolik na sáčku deklaruje výrobce.

Jaké máte zkušenosti s kvalitou zmrazeného ovoce a zeleniny? Napište nám!

Reklama

Načítám