Hlavní obsah

Test ledniček: Půlka propadla!

Foto: Thinkstock

Víte, jak úspornou ledničku máte doma?Foto: Thinkstock

Reklama

Jsou to už skoro začarovaná slova – nízká spotřeba energie. A platí to zvlášť u chladniček, které máte v zásuvce zapojené stále. Proto se také u nich objevily nové extra úsporné kategorie A++, a dokonce jsou k dispozici i modely A+++. Ale opravdu se dá údajům na energetickém štítku věřit? Přečtěte si výsledky mezinárodního testu, a sami rozhodněte!

Článek

Energetické štítky s vyznačenou spotřebou energie a písmeny, které přehledně napoví, jak moc nebo málo je spotřebič úsporný, jsou velkým pomocníkem snad pro každého, kdo si kupuje nejen chladničku. Ale také už vás napadlo, zda se jim dá věřit? Anebo si tam prostě firma napíše áčko, aby lépe prodávala? Víme, jak to skutečně je!

Měření je nezávislé, ale…

„Uvedenou třídu spotřeby si u chladniček a mrazniček neurčuje libovolně sám výrobce. Pro všechny totiž platí evropská směrnice, která předepisuje stejný a přesný postup hodnocení a měření energetické náročnosti pro všechny značky,“ říká Juraj Krivošík z nezávislého Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn. Více o novém štítkování, které začne platit 20. června, se dočtete zde.

Směrnice je jedna věc, ale kdo zajistí, aby docházelo k pravidelné kontrole údajů na štítku formou nezávislých testů? Také proto vznikl evropský projekt Atlete, který v loňském a letošním roce kompletně otestoval osmdesát typů nejprodávanějších chladniček a mrazniček od čtyřiceti značek v celé Evropské unii. Deset z nich je nebo bylo k dostání přímo v českých obchodech. Setkat se můžete i se zbývající sedmdesátkou. Některé modely firmy plánují uvést na náš trh a většina z nich je běžně k dostání přes zahraniční e-shopy, kde mnozí díky příznivým cenám už nakupují.

Foto: Isifa

Lednička je v neustálém provozuFoto: Isifa

Nejvíce vás zřejmě budou zajímat výsledky spotřeby energie. „Test se provádí vždy na čtyřech stejných přístrojích – tedy na stejném typu od stejného výrobce – aby se předešlo zkreslení výsledku kvůli jednomu nepovedenému výrobku,“ popisuje princip Juraj Krivošík a pokračuje: „Při zkouškách se měří spotřeba elektřiny za dvacet čtyři hodin a násobí se pak tři sta šedesáti pěti dny. Rozdíl mezi deklarovanou hodnotou může být u prvního měřeného spotřebiče až patnáct procent, u následujících tří už jen do deseti procent. Zdá se vám to velká tolerance, která firmám nahrává tak, aby uspěl každý? Omyl. Výsledky testu bohužel zklamaly.

Polovina štítků neuvádí pravdu

Více než polovina – přesněji 53 procent – testovaných chladniček či mrazniček měla na štítku některé nepravdivé informace, z toho v šestnácti procentech šlo  o údaje související s energetickou třídou nebo spotřebou energie! A podobný je poměr i u typů prodávaných na tuzemském trhu. Z deseti chladniček neuspělo pět, jedna se stále testuje, a pouze u čtyř dostával člověk na štítku všechny správné informace!

Ve třech případech firmy klamaly v tom pro spotřebitele nejdůležitějším údaji, a to ve spotřebě energie a zařazení do energetické třídy. Dokonce čtyři pak měly špatně uvedený objem, a zákazníci si tak mohli koupit ve skutečnosti chladničku menší, než očekávali. Stejně nesprávných údajů bylo u mrazicí výkonnosti. Ta udává, kolik kilogramů potravin zvládne zamrazit za dvacet čtyři hodin.

Z testu také vyplývá, že pokud by se sledoval pouze údaj o spotřebě energie, uspělo by 84 procent výrobků. Šestnáct ze sta se tváří úspornější, než ve skutečnosti jsou!

Je třeba připomenout, že všeobecně ne vždy za vyšší spotřebu může technika. Někdy je na vině i sám majitel, který například televize nebo počítače zcela nevypíná a nechává je, aby spotřebovaly energii za tisíce.

V budoucnu by však mělo být lépe. „V současné době je úroveň dohledu nad energetickým štítkováním u všech spotřebičů v řadě členských států Evropské unie nízká. Doufáme, že zkušenost s tímto testem povede i k výraznějšímu dohledu nad trhem ze strany úřadů. Jak ukázaly výsledky, je to nezbytné,“ uvedl Andrea Ricci, koordinátor projektu Atlete. Ten investoval do testu s podporou Evropské unie milion Eur.

Které chladničky uspěly?

  • BEKO FSA 21 300
  • Liebherr CUN 3033
  • Gorenje F 60308 DW

A které neuspěly? Podívejte se!

Jak je z testu patrné, ne vždy se dá údajům na štítcích věřit. Pokud tedy máte pochyby o spotřebě své nové chladničky, neváhejte a věc řešte s prodejcem. Máte na to dle zákona právo.

Reklama

Související témata:
Půlka

Načítám