Hlavní obsah

Test mlýnků na kávu: Který vám zrníčka nerozsype po celé kuchyni?

Foto: Thinkstock

Nic neprovoní ráno lépe než čerstvě umletá kávaFoto: Thinkstock

Reklama

Také vás ráno nic tak spolehlivě neprobudí, jako vůně kávy? A co teprve, když je ta káva i čerstvě umletá… Ve kterém mlýnku to půjde nejlépe? Porovnali jsme čtyři typy.

Článek

V době kávovarů na kapsle a desítek variant kávy instantní by mohl nákup mlýnku na zrnkovou kávu vypadat trochu nepatřičně, ale znalci potvrdí, že čerstvě namletá káva je rozhodně lepší.

„Čerstvě namletá káva se nevyrovná kávě, kterou již nějaký ten den skladujete. Při mletí kávových zrn se uvolňují éterické oleje, které způsobují, že káva příjemně a výrazně voní. Má neodolatelné aroma, které se delším skladováním postupně vytrácí," uvádí šéfbarista Luboš Martínek.

Na trhu jsme našli čtyři modely různých firem a vyzkoušeli je z hlediska pohodlnosti obsluhy, jak jsou hlučné a také, zda po jejich použití nemusíte uklízet, protože kolem sebe trousí umletou kávu. Mlýnky jsme seřadili podle ceny od nejdražšího po nejlevnější.

Tady jsou naše zkušenosti.

Concept KM5120

Foto: archiv firmy

Mlýnek Concept zaujal rychlostí a kvalitouFoto: archiv firmy

Kávomlýnek působí bytelně, takže věříme, že svých 160 W příkonu zužitkuje k bezproblémovému namletí vaší kávy. Aniž byste museli studovat návod, pochopíte, jak se otáčením násypné nádoby volí hrubost mletí, vyjme zásobník s již umletou kávou.

Zvládnete i nastavení doby a jemnosti mletí. Možná se trochu zarazíte u dvojího tlačítka zapnutí – jedno z boku a druhé nad knoflíkem časovače. V návodu o tom, jak je používat, nenajdete ani slovo, ale po pár mletích se je používat naučíte – jedním zapnete přístroj a druhý jen v případě, že budete chtít naprogramovat čas. Kapacita umletí kávy je 250 g – a zvládne ji vyrobit za 30 vteřin. Výrobce udává hlučnost do 80 decibelů.

Hodnocení:Oceňujeme lehkou manipulaci s nádobou na umletou kávu a rychlost mletí. Trochu nás obtěžoval fakt, že se kolem zásobníku postupně hromadí káva, kterou je potřeba odstranit, jinak zásobník „nesedí". Po pár použitích jsou na matovém povrchu vidět otisky prstů, ale je to jen drobnost. Oceňujeme systém mletí mlýnskými kameny, které zajistí profesionální umletí. Mlýnek se hodí pro větší rodinu.

Cena: od 1559 Kč

De Longhi KG 49

Foto: archiv firmy

Kávomlýnek De Longhi musíte při mletí držetFoto: archiv firmy

Mlýnek na kávu má sympatický příkon 170 W a nabízí kapacitu 90 g, což vystačí na 10 až 12 šálků. O kvalitu mletí se postará nerezový nůž. Oceníte možnost jednoduchého nastavení množství šálků a hrubost mletí.

Hrubost určuje délka mletí, při které se rozsvěcí jednotlivé kontrolky. Mlýnek pracuje, jen pokud tlačíte na víko. Pokud mletí přerušíte, začíná se doba mletí počítat od nuly. Vedle plnicí nádoby je umístěn čisticí štěteček.

Hodnocení: Celá obsluha je velmi jednoduchá a přístroj se velmi rychle naučíte ovládat. Jediné minus je to, že nepracuje bez toho, abyste na něj tlačili. Ačkoli je čisticí štěteček hezky po ruce, často se stává, že ho při odklápění víčka srazíte. Nádobka s kávou je odnímací, takže nemusíte při jejím vysypávání manipulovat celým mlýnkem. Jeho výhodou je velký objem kávy, kterou můžete najednou připravit, takže ho ocení větší domácnosti.

Cena: od 1329 Kč

Ruční mlýnek Hario Skerton

Foto: archiv firmy

Milovníci ručně mleté kávy sáhnou po výrobku HarioFoto: archiv firmy

Labužníci nedají dopustit na ruční mletí kávy. I proto jsme vyzkoušeli v Japonsku vyrobený ruční mlýnek na kávu Hario Skerton. Mele pomocí keramických kamenů. Jak jsme si ověřili, tak kávu potřebnou na přípravu čtyř šálků kávy zvládnete během minuty. Mlýnek umožňuje i nastavení hrubosti mletí – otočnou maticí.

Hodnocení: I když do mletí kávy musíte investovat svoji sílu, považujeme ho za dobrou volbu pro ty, kteří berou přípravu kávy spíš jako obřad. Mletí není namáhavé a nevyžaduje tolik síly, kolik byste si možná představovali.

Cena: od 980 Kč

Gorenje SMK 150 B

Foto: archiv firmy

Mlýnek Gorenje dobře poslouží menší domácnostiFoto: archiv firmy

Mlýnek má menší nádobu na mletí, takže se hodí spíš pro menší domácnosti. Příkon 150 W zajistí rychlý chod nerezového nože. Umožňuje nastavit čas mletí, tedy i hrubost. Během práce musíte poklop s bezpečnostním tlačítkem držet. Má ochranu před přehřátím, tedy automatické vypnutí v případě, kdy by přehřátí hrozilo. Zajímavostí je naviják přívodního kabelu, díky kterému ji můžete nastavit jen do požadované délky, nebo schovat zcela, když mlýnek ukládáte.

Hodnocení:Kapacita nádoby na mletí je 36 g, což se velmi špatně odhaduje, takže jsme plnili po okraj kovové nádobky. Při povolení tlaku, které vedlo k zastavení mletí, se káva opakovaně rozprskla kolem mlýnku. Nádoba na mletí kávy nejde vyjmout, takže při vysypávání manipulujete celým mlýnkem. Přes všechno řečené nám přišel jako skladný a výkonný přístroj, který se v domácnosti neztratí.

Cena:od 680 Kč

Závěr: Znalci kávy hlasují pro mlýnek ruční nebo ten se systémem mlecích kamenů, ve kterých se nemůže káva přepálit. A i v našem testu nás takové zaujaly nejvíc, ale ani ne systémem mletí, jako tím, že jsou pohodlnější a propracovanější i po stránce obsluhy.

Máte doma mlýnek na kávu, nebo si kávu kupujete už mletou? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám