Hlavní obsah

Test myček nádobí: Tyhle se tedy moc nepovedly!

Foto: thinkstock

Uvažujete o koupi nové myčky? Pak si prostudujte tento článek!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruční umývání nádobí nepatří k populárním činnostem, a tak není divu, že si stále více domácností pořizuje myčku. Jak dopadly testy nových modelů? Žádná myčka se příliš neblýskla, známe konkrétní výsledky!

Článek

Časopis dTest

Existují dva základní typy myček – vestavné a volně stojící. Vestavné myčky se obecně kvalitou od volně stojících neliší, podíl více či méně kvalitních modelů je v této kategorii srovnatelný s volně stojícími. Obvykle však bývají dražší. Proč? Výrobci si zřejmě uvědomují, že lidé toužící po jednotném vzhledu kuchyně jsou ochotni si připlatit.

A kde konkrétně průměrné myčky v testu ztrácely nejvíce bodů? Oříšek představují zejména hrnce a pečicí nádoby – v hlavním programu je nedokázal uspokojivě umýt jediný model. Zbylé nádobí na tom bylo o poznání lépe, ale ani to nebylo vždy důkladně čisté. Zvlášť pro důslednější mytí hrnců a pekáčů jsou tak vhodné spíše intenzivní programy, které zlepší účinnost mycího cyklu zvýšením objemu a teploty vody, ruku v ruce se spotřebou elektrické energie.

Jak moc myčky spoří?

Výhodou úsporných programů je v první řadě nižší spotřeba elektrické energie, čehož je docíleno mytím při nižší teplotě. Často dochází i ke snížení objemu použité vody, byť narazíme i na myčky, které jí v úsporném programu spotřebují více než v hlavním. Úspora se ale netýká času; mytí obvykle probíhá déle než u již tak dost dlouhých hlavních programů. Světlou výjimku představuje model Beko DSFN6530, jehož úsporný cyklus trvá „pouze“ dvě a čtvrt hodiny, tedy o téměř deset minut méně než hlavní program. Tomu však odpovídá kvalita umytí – pouze dostatečná.

Opačný extrém představuje například model Hotpoint-Ariston LDFA++ 12H14 X s ekologickým cyklem o délce tři hodiny a dvacet minut. Úsporný program je u této myčky výjimečně účinnější než hlavní, navzdory nižší spotřebě vody a elektrické energie. Jinak jsou však výsledky zpravidla o něco horší, i když některým modelům se daří rozdíly mezi oběma programy minimalizovat.

Dnešní myčky jsou vcelku úsporné, spotřeba vody se u testovaných přístrojů pohybuje kolem 15 litrů na jeden standardní mycí cyklus, ačkoli v extrémních případech to je téměř 20 litrů. Ty nejšetrnější si v úsporném programu vystačí s pouhými 10 až 12 litry. Příliš náročné myčky nejsou, ani co se týče odběru elektrické energie. Většina spotřebuje něco přes jednu kilowatthodinu v hlavním a ještě méně v úsporném programu.

Podívejte se na konkrétní výsledky pěti myček z celkem 11 testovaných!

Beko DSFN6530

Cena (Kč): 9990 Kč

Hodnocení kvality:dobře 60 %

Typ: volně stojící

Myčka je úsporná a je poměrně dobře konstrukčně řešená – horní koš je vhodný pro větší misky a výhodou je i flexibilní pozice košíku na příbory. V testu mycího cyklu ovšem dosahuje myčka pouze průměrné kvality a v úsporném programu dokonce pouze dostatečné. Mycí programy jsou relativně dlouhé.

Hotpoint-Ariston LDFA++ 12H14 X

Cena (Kč):12 120 Kč

Hodnocení kvality:dobře 59 %

Typ: volně stojící

Myčka Hotpoint-Ariston je poměrně úsporná a tichá, naměřená hlučnost v testu dosahovala pouze 44 dB. Přístroj se dobře obsluhuje. Nevýhodou je pouze dostatečná kvalita mytí v hlavním programu a průměrná v úsporném. Úsporný mycí program je příliš dlouhý.

Bauknecht GSXP 6143 A+ TR

Cena (Kč): 17 990

Hodnocení kvality:dobře 58 %

Typ:plně vestavná

Myčka Bauknecht je tichá a má relativně nízkou spotřebu vody a energie v úsporném programu. Jednalo se o nejdražší myčku v testu, přitom dosahovala pouze průměrné kvality mytí. K nevýhodám patří i delší mycí cykly a z konstrukčního hlediska pak nestabilní skládací polička na šálky. V případě, že jsou vloženy do myčky talíře, zbývá pouze málo místa na sklenice či šálky.

Whirlpool ADG 8800 IX

Cena (Kč):11 180 Kč

Hodnocení kvality: dobře 57 %

Typ:částečně vestavná

Myčka je poměrně tichá. Její schopnost mytí nádobí je pouze průměrná, v úsporném programu dokonce pouze dostatečná. Mycí cykly jsou příliš dlouhé. Horní koš je vhodný i pro větší misky. Jsou-li ale v myčce vloženy talíře, je v ní málo místa pro sklenice či šálky.

Zanussi ZDT13011FA

Cena (Kč):9792

Hodnocení kvality:dostatečně 30 %

Typ: Plně vestavná

Myčka má nižší kvalitu mytí než ostatní testované přístroje. Přináší také horší komfort při čištění, ostřikovací ramena nejde odmontovat. Nevýhodou jsou také příliš blízko u sebe umístěné světelné kontrolky, které se tak špatně rozeznávají.

Detailní výsledky pěti vybraných myček zdarma obdržíte na www.dtest.cz/testmycek.

Reklama

Související témata:

Načítám