Hlavní obsah

Test pojištění na cesty: Jaké zvolit?

Foto: Thinkstock

Cestovat bez pojištění je riskantníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se do zahraničí? A zatím se vám nikdy nic nestalo? I tak vám doporučujeme, nezapomeňte se pojistit, na západ od nás jsou zdravotnické úkony opravdu drahé. A nemusí jít jen o úraz – náhlá srdeční či mozková příhoda nebo „pouhé“ zanícené slepé střevo, i tyto komplikace stojí tisíce a desetitisíce eur. Vyberte si v našem testu pojištění, které bude vyhovovat vám!

Článek

Časopis TEST

Proč se nám mnohdy do pojištění nechce? Možná proto, že prakticky každé je dnes „balíčkováno“. Standard se posouvá a kromě úrazového pojištění tak často v základu narazíme na krytí odpovědnosti za škodu, pojištění řešící ztrátu zavazadel apod. Když pojištění vybíráme, berme na doplňky ohled – nakolik je můžeme využít a co za ně pojišťovna požaduje.

Máme-li komplexnější přání než jen prosté krytí úrazu a nemoci, pak se většinou vyplatí vzít hotový balíček, který vyjde levněji než přiobjednávání služeb. V „kombinovaném pojištění“ ale sledujme výši limitů, jestli u některých složek neklesly více, než je zdrávo.

Pojištění už mám...

A další důležitá věc: Zamysleme se, jestli už podobné krytí nemáme. Někdy ho již máme sjednáno v životní pojistce, je-li platná v zahraničí. Omezené pojištění na cesty získáme například i s havarijní pojistkou automobilu. Typické je cestovní pojištění u kreditních karet.

Zde si ale dobře přečtěme podmínky. Stejně jako bylo už napsáno – záleží na limitech. Pokud například léčebné výlohy kryje pojištění jenom do několika desítek tisíc korun, je nám prakticky k ničemu. Kromě toho věnujme pozornost i těm odstavcům smluvních podmínek, kde se píše, za jakých okolností pojištění platí. U havarijních pojistek pak můžeme zjistit, že například kryje jen cestu v konkrétním autě. A pokud vystrčíme nohu na parkovišti a někdo nám ji přejede, už platíme za péči sami.

Ještě záludnější bývají závěrečné odstavce smluv ke kreditním kartám. Jejich pojištění, resp. cestovní pojištění, které se k nim váže, totiž může platit třeba jenom tehdy, když zájezd zaplatíme samotnou kartou. Jinak jsme prakticky nepojištění!

Turista není vrcholový sportovec

Při výběru cestovního pojištění si nechme poradit od jeho prodejce, zprostředkovatele. Konkrétní pojistka by totiž měla být „ušitá na míru“ našim potřebám, resp. nesmí vynechat žádné z důležitých krytí.

Běžné povalování na pláži či lyžování (na vyznačených trasách) je většinou pojištěno už v základu. Pokud ale chceme lyže zapřáhnout za motorový člun, dáváme přednost freeridu či jiným rizikovým radovánkám, radši o tom pojišťovnu předem informujme. V lepším případě nám prodá dražší pojistku s rozšířeným krytím. V tom horším nám oznámí, že naše „sebevražedné“ pokusy krýt nehodlá.

Pozor si dejme i na organizované sportovní aktivity. Nemusí jít vysloveně o profesionální sport. Stačí, když nás kamarád pozve na přespolní běh v Alpách. Jakmile se podepíšeme do seznamu běžců, jsme účastníkem organizované akce a ta pojišťovnou krytá už nemusí být. Většinou po nás bude vyžadován dodatek k základní smlouvě a tedy i příplatek za připojištění.

Dá se sjednat i na poslední chvíli

Kde a jak sjednat cestovní pojištění? V době elektronické komunikace mají štěstí i zapomnětlivci. Bez problémů ho totiž podepíší na poslední chvíli po internetu. Pojistka může být vygenerovaná během chvíle a začíná platit takřka ihned (z právního hlediska nabývá účinnosti zaplacením; pojištění jsme ale už ve chvíli sjednání, pokud zaplatíme v předepsaném, byť pozdějším termínu). Sjednání po telefonu či internetu lze doporučit i z jiného důvodu, většina pojišťoven nám za tento způsob objednávky dá slevu.

Foto: Thinkstock

Ztráta zavazadel je dost nepříjemnáFoto: Thinkstock

Nekryjeme, ale připojistíme

Pokud se rozhodneme využít připojištění, je to cestovní zpravidla provázené následujícími doplňky…

  • Odpovědnost za škodu – ta se nevztahuje ani tak na nás, jako spíš na naši „hloupost“. Tedy když způsobíme újmu někomu druhému. V poslední době získává toto pojištění na oblibě. Zcela logicky.
  • Pojištění zavazadel – kromě toho, že uhradí ztracený majetek, se o nás postará i na místě v základním měřítku. To znamená, že nám pokryje nákup běžných hygienických pomůcek a zkladního ošacení.
  • Připojištění storna zájezdu – to nám uhradí rozdíl mezi tím, co nám vrátí cestovní kancelář, a tím, co stál zájezd, pokud ho musíme vypovědět. Podstatné je slůvko, že výlet odvolat skutečně „musíme“. Budeme-li nemocní, stane-li se nám v rodině tragická událost či podobně, pojišťovna platit bude.
  • Podstatným doplňkem je i asistence – a to jak ta běžná, tak právní. Pokud je rozsah asistenčních služeb dostatečný, zajistí nám třeba informace o nejbližším lékařském zařízení, pomůže s přepravou do něj anebo domů a tak dále.

Evropský průkaz zdravotního pojištění

Díky našemu členství v Evropské unii nám pojištění v domovské zemi zabezpečuje jinde právo na základní ošetření, které zaplatí naše zdravotní pojišťovna. Zde ale pozor na několik věcí. Dostáváme se totiž na úroveň mezinárodních smluv. Evropský průkaz zdravotního pojištění neplatí všude, dobře se informujme, zda je nám něco platný v naší cílové destinaci. Nemusí být z něj také placené všechno, jako by to bylo doma. Například nám někde neproplatí odvoz do nemocnice, problémy nastanou i při převozu do vlasti a podobně. Pokud bychom se tedy chtěli spolehnout jen na toto pojištění, dobře si pročtěme podmínky a nevěřme, že je samospasitelné.

Kdy peníze nedostaneme

Pojišťovny mohou odmítnout uhradit částku i v rámci limitů v těchto případech:

Démonem je alkohol. Aneb změří-li nám promile, dopadneme nemile. Sklenku vína bychom asi ještě obhájili. Když ale vypijeme celou láhev a následně zakopneme na schodech, máme o problém víc.

Pojišťovny neproplácejí ani porušení zákona, resp. škody, které tak mohou vzniknout. Nabouráme-li se opilí v autě, nebo překročíme-li povolenou rychlost a skončíme mimo vozovku, máme smůlu.

Konečně se pojišťovny zříkají i nemocí a úrazů, které si s sebou vezeme z domova, nebo jsme s nimi měli v nedávné minulosti potíže. Když vyrazíme za hranice měsíc po infarktu a srdeční potíže nás potkají vzápětí, můžeme začít šetřit.

Foto: Thinkstock

Nemoc se nám nevyhne ani o dovolenéFoto: Thinkstock

Náš spotřebitel a výběr produktů

Koho jsme v testu pojišťovali?Jde o čtyřčlennou rodinu. Matce je 40 let, otci 45, dětem 8, resp. 12 let. Vyjíždějí do Chorvatska na 10 dní během prázdnin a dopravují se vlastním vozem. Nehodlají vykonávat žádné rizikové aktivity, ale požadují odpovídající krytí všech potenciálních rizik. Nemůžeme nikomu tvrdit, že jedno pojištění je lepší než druhé. Obrázek si udělejte sami!

Jak dopadl test?

Podívejte se na výsledky testu 4 cestovních pojištění z 10 testovaných.

Další sledované parametry:

AXA ČR

Asistence v místě pobytu a doplňková pojištění (v ceně): asistence (konzultace, obstarání lékaře, převoz atd.), komunikace s příbuznými, tlumočení aj. Právní asistence: ano (10 000 Kč, možné připojistit na 300 000 Kč)

Česká pojišťovna

Asistence v místě pobytu a doplňková pojištění (v ceně): asistence (konzultace, obstarání lékaře, převoz atd.), pojištění úhrad kvůli ztrátě dokladů, úhrada přepravy na konzulát, finanční pomoc, opatrovník, repatriace, únos dopravního prostředku aj. Právní asistence: ano (možné připojištění vyšších limitů)

Generalli

Asistence v místě pobytu a doplňková pojištění (v ceně): asistence (konzultace, obstarání lékaře, převoz atd.), repatriace apod.; v připojištění možné poradenství, zapůjčení finanční částky pro obstarání náhradních dokladů či nezbytných věcí aj. Právní asistence:dle uvážení pojistitele, v rámci připojištění ano (3 Kč denně)

Kooperativa pojišťovna

Asistence v místě pobytu a doplňková pojištění (v ceně): asistence (konzultace, obstarání lékaře, převoz aj.), finanční pomoc, pojištění úhrad kvůli ztrátě dokladů, úhrada přepravy na konzulát, repatriace aj. Právní asistence: ano

Zdroj informací časopis TEST, výsledky kompletního testu cestovního pojištění na www.dtest.cz

Reklama

Související témata:

Načítám