Hlavní obsah

Test ručních šlehačů: Levné převálcovaly ty dražší!

Foto: thinkstock

Víme, který ruční šlehač vám vykouzlí úsměv na tvářiFoto: thinkstock

Reklama

Levné a na první pohled nepříliš atraktivní mixéry mohou příjemně překvapit. Drahé designové přístroje se mohou naopak ukázat jako pozlátko. A jak to dopadne, když dojde na kynuté těsto? Pro mnohé ruční mixéry, byť vybavené mísou, to může být konečná. Které výrobky (ne)obstály v testu ručních šlehačů?

Článek

Časopis dTest

Ruční šlehače, přístroje určené pro základní zpracování potravin – šlehání, hnětení, případně mixování –, jsou levné a někdy překvapivě účinné. Na trhu lze nalézt množství variant s různou úrovní vybavení. V módě jsou přístroje vybavené stojanem s otočnou mísou, které slibují podobné výkony jako plnohodnotné domácí roboty. I když některé z nich zvládnou umíchat těsto nebo ušlehat šlehačku velmi kvalitně, zátěžový test ukázal, že toto řešení náhradu za silný a bytelný kuchyňský robot nepředstavuje.

Ovšem ani některé šlehače bez mísy si se zatížením v podobě kynutého těsta neporadily. Drahý designový šlehač bodum Bistro se odporoučel, jakmile měl v zátěžové zkoušce uhníst jeden a půl kilogramu těsta. Bez problémů přitom předtím zvládl 150 cyklů míchání těsta třeného. Po setkání s hutnou hmotou se spálila izolace a přístroj nadobro umlkl. Stejný osud, dokonce ještě dříve, potkal i druhý zakoupený vzorek. Sedmnáct set korun tak u tohoto přístroje představuje investici do hezkého designu, který ale raději obdivujte na poličce. Do kuchyně se příliš nehodí. Že cena není dobrým vodítkem, ukázaly i výsledky ostatních přístrojů. Dražší se často příliš nepředvedly, zatímco levnější i doslova levné přístroje překvapily.

Foto: thinkstock

Drahé nemusí být funkčníFoto: thinkstock

Podle čeho vybírat ruční šlehač?

  • Ne každý den v kuchyni je náročný, ale může se jím stát. Pečete-li často z kynutého těsta a nechcete-li klasický robot, kupte si ruční šlehač, jenž prošel zátěžovým testem časopisu dTest se známkou dobře nebo velmi dobře.
  • V návodu každého přístroje je uvedena maximální provozní doba „na jeden zátah“; ta se liší od jedné do deseti minut, vždy podle způsobu, druhu a množství zpracovávané potraviny. Chcete-li mít jistotu, nepouštějte šlehač na více než tři minuty v kuse. Po této době jej odstavte a nechte vychladnout.
  • Při nákupu se podívejte, jak dobře jsou označeny hnětací háky či metly. Některé přístroje mají zvlášť levé a pravé. Podobně protivný může být i krátký napájecí kabel. Měl by v každém případě měřit alespoň jeden metr.

Šlehač není robot

Modely vybavené nástavcem s otočnou mísou v testu těžce selhaly. Pouze jeden ze čtyř testovaných přístrojů prošel zátěžovým testem se ctí. Shodou okolností to byl ten nejlevnější přístroj (Lidl Silvercrest), do něhož byste to na první pohled neřekli. Levnější náhrada kuchyňského robota se tedy spíše nekoná.

Kamenem úrazu je přenos síly z motoru šlehače na mísu. Plastová ozubená kola na zátěž nestačí. U modelu Bosch MFQ 3560 se nejprve poroučelo ozubení, u šlehače Severin nejprve vypadly metly ze svého uchycení a zablokovaly motor. O mnoho lépe nedopadl ani šlehač Philips. I pro něj představuje kynuté těsto příliš velké sousto. Jak Bosch, tak Philips jsou nicméně s úspěchem použitelné jako ruční šlehače bez nástavce s mísou a tyto verze (Philips HR 1560 a šlehače Bosch řady 35) lze doporučit.

V přípravě pokrmů nejsou mezi výkony šlehačů tak velké rozdíly jako v jejich výdrži. Nejlepších výsledků zde dosáhl paradoxně celkově nejhůře hodnocený přístroj Bosch MFQ 3560 s otočnou mísou. Nebýt selhání v zátěžovém testu, zvítězil by na plné čáře, neboť i v přípravě kynutého těsta se umístil nejlépe mezi testovanými.

Podívejte se na hodnocení 5 šlehačů ze 14 testovaných!

Lidl Silvercrest SHMS 300 A1

  • cena: 500 Kč
  • hodnocení kvality: dobře (60 %)

Přístroj je velmi vhodný pro šlehání mléka a rovněž pro mixování, neboť je vybaven mixovacím nástavcem. Jedná se o bytelný přístroj, ale zpracování působí poněkud levně. Nevýhodou šlehače je umístění nástavců příliš vysoko ode dna mísy. Z toho důvodu také není vhodný pro menší množství surovin.

Tchibo ruční turbomixér

  • cena: 600 Kč
  • hodnocení kvality: dobře (64 %)

Přístroj je vhodný i na větší množství třeného těsta, ovšem nezvládne mnoho kynutého těsta. Usnadní vám práci tím, že ukazuje dobu činnosti a rychlost. Pozitivem je rovněž dlouhý napájecí kabel. Nevýhodou je, že je příliš velký a těžký.

Kenwood kMix HM 790

  • cena: 1510 Kč
  • hodnocení kvality: dobře (60 %)

Jedná se o bytelný přístroj s velmi originálním designem; k dostání je ve dvou barvách (bílé a červené). Při uskladnění oceníte drážku pro navinutí napájecího kabelu. Nevýhodou je, že je velmi těžký (1,5 kg). Test rovněž prokázal, že hůře šlehá smetanu.

Bosch MFQ 3560

  • cena: 1390 Kč
  • hodnocení kvality: nedostatečně (18 %)

Výrobek je nabízený s otočnou mísou, což v mnohých vyvolá představu, že bude dosahovat podobných výkonů jako plnohodnotný robot. Tak tomu ale v tomto případě není. Lze jej tedy doporučit jako samostatný mixér série MFQ 35, ovšem nikoli pro použití s mísou. Přístroj selhal v zátěžovém testu.

bodum Bistro

  • cena: 1670 Kč
  • hodnocení kvality: nedostatečně (8 %)

Jste-li milovníci originálního designu, jistě oceníte tento přístroj, na výběr máte více barev (oranžová, žlutá, červená, krémová, černá). Chytrým řešením je napájecí kabel, který lze namotat do těla přístroje. Napájecí kabel je ovšem současně slabinou výrobku, neboť je příliš krátký. Přístroj získal hodnocení nedostatečně, neboť zcela selhal v zátěžovém testu; když měl uhníst 1,5 kg těsta. Po setkání s hmotou se spálila izolace a přístroj přestal fungovat. Je příliš hlučný a těžký.

V testu časopisu dTest bylo testováno 14 ručních šlehačů. Kompletní výsledky najdete na www.dtest.cz/slehace.

Reklama

Související témata:

Načítám