Hlavní obsah

Test smetan ke šlehání: Ze které je nejlepší šlehačka?

Foto: Thinkstock

Nejlepší smetana? Časopis dTest ji našel!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z 18 testovaných smetan ke šlehání se z jedné vůbec nepovedlo udělat šlehačku. Některým ke kvalitní našlehané pěně nepomohla ani éčka. Časopis dTest si na ně důkladně posvítil. Jak dopadl velký test?

Článek

Časopis dTest

Když má výrobek název smetana ke šlehání, mělo by z něj být možné připravit šlehačku. To se v testech časopisu dTest v jednom případě vůbec nepodařilo, jen osm z osmnácti testovaných smetan ke šlehání nepouštělo tekutinu a osm dobře drželo tvar.

K testům smetany časopis dTest přiměla letošní zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce, že v jedné české smetaně ke šlehání bylo naměřeno jen 16,58 % tuku místo deklarovaných 31 %. V těchto testech však podvody s tukem neodhalili. Rozdíly v kvalitě byly přesto značné.

Výrobek s označením smetana ke šlehání musí splňovat dva klíčové požadavky. Musí být vyroben pouze z mléka a mít nejméně 30 % tuku. Jestliže má tuku 35 % a více, smí být smetana označena jako vysokotučná.

Pachuť svařeného mléka

Z hlediska chuti byla nejlépe hodnocena smetana ke šlehání OLMA s obsahem 33 % tuku, ošetřená vysokou pasterací, v kelímku s obsahem 210 g. Vyznačovala se i příjemnou, sladce mléčnou vůní. Měla mléčnou, bílou až jemně krémovou barvu a celkově příjemný vzhled. Její konzistence byla stejnorodá, bez usazenin, hrudek a kaseinových vloček.

Foto: Thinkstock

Přítomnost stabilizačních látek není u smetan ničím výjimečnýmFoto: Thinkstock

Naopak nejnižší hodnocení v senzorice udělili posuzovatelé smetaně ke šlehání Mleczarska v Lowiczu s 30 % tuku, s ošetřením UHT (ultra tepelné ošetření), v krabičce tetrapack s obsahem 200 g. Tato smetana měla chuť „méně sladkou, méně příjemnou, mírně vařivou a vůni bez odchylek“. Posuzovatelé také zaznamenali vadu konzistence – zřetelný výskyt kaseinových vloček. Špatná senzorika šla v tomto případě ruku v ruce s nepoužitelností smetany k jejímu deklarovanému účelu. Tuto smetanu se nepodařilo přeměnit ve šlehačku, protože místo ní vznikla „hrouda tuku uprostřed tekutiny.“

Smetanu „vylepšila“ éčka

Při ošetření smetany metodou UHT dochází ke změně původní struktury tuku a bílkovin. Aby takový výrobek bylo možné zpracovat na šlehačku, musí do něj mlékárny přidávat stabilizátor karagenan, což je přídatná látka s unijním označením E407, želatinový extrakt z červených mořských řas. Všechny testované UHT smetany ke šlehání karagenan obsahovaly. Karagenan obsahovaly i tři z šesti testovaných pasterovaných smetan ke šlehání. Pravdou je, že výrobky se stabilizátorem karagenanem v testu šlehatelnosti a údržnosti smetan obstály lépe než ty bez něj. Ale výjimka potvrzuje pravidlo, což byl případ smetany ke šlehání Moravia s 33 % tuku, v tetrapackové krabičce o obsahu 250 ml. Jako jediná pasterovaná smetana bez stabilizátoru E407 dokázala po našlehání držet tvar. Také byla nadprůměrně hodnocena ve smyslovém hodnocení.

Hezky německy a řecky

Smetany vychlazené na 3 stupně Celsia byly šlehány ručním elektrickým šlehačem. Sedm z 18 testovaných smetan se změnilo v nadýchanou šlehačku do jedné minuty. Nejlépe v této kategorii obstála značka Oldenburger s 35 % tuku, UHT v tetrapackové krabici o obsahu 1000 ml; smetanu se podařilo našlehat za 55 sekund. Po ušlehání byla hutná, nepouštěla tekutinu a držela tvar. Vzhledem k tomu, že na jejím obalu chyběl jakýkoli údaj v češtině, neměla by se vlastně v českých obchodech prodávat. Na velkou litrovou krabici se vešly údaje v mnoha jazycích včetně ruštiny a řečtiny, ale ani jedno české slovo.

Výsledky analýz a senzorického hodnocení se vztahují ke smetanám, které byly v prodeji v únoru 2012. Konkrétní data spotřeby a informace o výrobcích jsou uvedena na www.dtest.cz.

Výsledky šesti vybraných výrobků z celkem 18 testovaných smetan na šlehání:

Olma Smetana ke šlehání

  • Množství/cena: 210 g / 19 Kč
  • Tuk: 33 %
  • Hodnocení kvality: dobře (76 %)
  • Složení: smetana, stabilizátor (karagenan)

Z výsledků testu: barva mléčná, bílá až jemně krémová; celkový vzhled příjemný; konzistence stejnorodá, bez usazenin, hrudek a kaseinových vloček; chuť čistá, příjemně sladká; vůně příjemná, sladce mléčná; po našlehání nepouští tekutinu, povoluje po 5 hodinách.

Mlékárna Kunín / Smetana ke šlehání

  • Množství/cena: 200 g / 22 Kč
  • Tuk 31 %
  • Hodnocení kvality: dobře (75 %)
  • Složení: smetana, stabilizátor (karagenan)

Z výsledků testu: barva mléčná, bílá až jemně krémová; celkový vzhled velmi příjemný; konzistence stejnorodá, bez usazenin, hrudek a kaseinových vloček; chuť čistá, příjemně sladká; vůně příjemná, sladce mléčná; po ušlehání nepouští tekutinu, drží tvar. Mezi zápory patří mírně vařivá chuť.

Tesco value / Smetana ke šlehání

  • Množství/cena: 200 ml / 15 Kč
  • Tuk: 30 %
  • Hodnocení kvality: dobře (72 %)
  • Složení: smetana, stabilizátor (karagenan)

Z výsledků testu: barva mléčná, jemně krémová; celkový vzhled příjemný; konzistence stejnorodá, bez usazenin, hrudek a kaseinových vloček; chuť čistá, příjemně sladká; vůně příjemná, sladce mléčná; po ušlehání lehká, nadýchaná, nepouští tekutinu. K záporům patří slabě vařivá chuť; po 1,5 hodině klesá

Kaufland Milblu / Smetana ke šlehání

  • Množství/cena: 250 ml / 16 Kč
  • Tuk 33 %
  • Hodnocení kvality: dobře (70 %)
  • Složení: smetana

Z výsledků testu: barva mléčná, bílá až jemně krémová; celkový vzhled příjemný, bez usazenin a kaseinových vloček; chuť čistá, příjemně sladká; vůně příjemná, sladce mléčná; hodně našlehatelná, nadýchaná. K nedostatkům patří ojediněle se vyskytující drobné tukové hrudky; po ušlehání pouští tekutinu po 20 minutách, tuk usazený na stěnách; lehce klesá.

Meggle Smetana ke šlehání

  • Množství/cena: 250 ml / 27 Kč
  • Tuk 30 %
  • Hodnocení kvality: dobře (67 %)
  • Složení: smetana, sušené odstředěné mléko, stabilizátor (karagenan), dextróza

Z výsledků testu: barva mléčná, výrazněji bílá; celkový vzhled příjemný; konzistence stejnorodá, bez usazenin, hrudek a kaseinových vloček; chuť čistá, příjemně sladká; vůně příjemná, sladce mléčná; po ušlehání velmi nadýchaná. Mezi její zápory patří slabě vařivá chuť; po ušlehání mírně pouští tekutinu po 1 hodině a lehce klesá.

Mleczarska w Łowiczu / Smetana na šlehání

  • Množství/cena: 200 g / 22 Kč
  • Tuk: 30 %
  • Hodnocení kvality: uspokojivě (43 %)
  • Složení: smetana, stabilizátor (E407)

Z výsledků testu: barva mléčná, slabě nažloutlá; konzistence stejnorodá, bez usazenin, hrudek. K jejím záporům patří výskyt kaseinových vloček; chuť méně sladká, méně příjemná, mírně vařivá; nelze našlehat, utvoří tukovou hroudu s tekutinou okolo; příliš dlouhá doba šlehání.

V testu časopisu dTest bylo testováno 18 smetan ke šlehání a 12 smetan k vaření. Kompletní test smetan naleznete na www.dtest.cz/smetana.

Reklama

Související témata:

Načítám