Hlavní obsah

Testovali jsme šunky: Kupujete tyhle? Děláte dobře!

Foto: Greta Blumajerová

Máte chuť na šunku? Tak čtěte, ať víte, po které v obchodě sáhnout!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi si občas pochutnáte na chlebu se šunkou? Nenechte si ujít náš dnešní test, ve kterém vám prozradíme, které jsou kvalitnější a ve kterých je soli až příliš!

Článek

Dnes známe šunky uzené – známá šunka od kosti –, šunky dušené z nejrůznějšího masa (vepřové, hovězí, drůbeží, krůtí), a nakonec šunky sušené, které se však neřadí mezi tepelně opracované výrobky.

Současná legislativa dělí šunky do tří tříd jakosti. Je to třída standardní – obsah čistých svalových bílkovin musí být minimálně 10 % a obsah masa kolem 70 %, třída výběrové šunky – obsah čistých svalových bílkovin je minimálně 13 % a obsah masa kolem 80 % a třída nejvyšší jakosti s minimálním obsahem čistých svalových bílkovin 16 % a obsahem masa okolo 90 %. Zákonem je také upraveno použití barviv, vlákniny, škrobu, rostlinných a jiných živočišných bílkovin. Nic z toho zákon pro třídu výběrovou a nejvyšší jakosti nepřipouští.

My jsme zakoupili šest druhů šunky, a to výběrových i nejvyšší jakosti. Chtěli jsme zjistit, jestli výrobce dražší šunky dodržuje legislativu a vás, zákazníky, nešidí. Zajímal nás obsah čistých svalových bílkovin, množství použitého masa, množství přídatných látek, obsah soli a pochopitelně také cena.

Máme dobrou zprávu. Všechny testované šunky splnily zákonem stanovené podmínky. Můžete se spolehnout, že výrobce šunky nešidí a deklarované množství čistých svalových bílkovin opravdu dodržuje. Nenašli jsme ani zákonem zakázaná barviva, vlákniny, škrob, ani rostlinné a jiné živočišné bílkoviny.

A ještě jedna skvělá zpráva. Všechny šunky splňovaly senzorické požadavky – všechny měly viditelné části svaloviny a všechny měly vůni i chuť typickou pro šunku, tedy příjemnou masovou. Rozdíly v chuti jsou čistě subjektivní a při výběru záleží pouze na konkrétním jazýčku.

Nakonec jsme známkovali právě podle reálných hodnot čisté svalové bílkoviny – čím je jí více, tím lépe, totéž platí pochopitelně o obsahu masa a dále podle množství soli. O té platí – čím je jí v šunce méně, tím pro vaše zdraví lépe.

Schneider Pražská šunka krájená

Cena: 100 g/26,90 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný

Výrobce: Masokombinát Plzeň s. r. o.

Prodejce: Albert

Třída jakosti: výběrová

Složení: vepřová kýta (80 %), pitná voda, jedlá sůl s jodem, dextróza, maltodextrin, stabilizátor (E 451), zahušťovadlo (E 407), antioxidant (E 316), aroma, konzervant (E 250). Tuk max. 3 %. Může obsahovat stopy vajec, sóji, mléka, celeru, hořčice. Obsah lepku max. 200 mg/kg potraviny.

Co ukázaly testy:Pražská šunka krájená má 16 % čisté svalové bílkoviny. Protože se jedná o šunku výběrovou, povinný limit překračuje o 3 %. Bílkoviny má tato šunka 16, 68 %. Podíl masa odpovídá deklaraci na obalu. Třetí nejméně slaný výrobek – 19 169 mg/kg. Tato šunka má velmi nízký obsah tuku (1,81 %).

Hodnocení: Schneider Pražská šunka krájená získala v našem testu trojku. Výrobce nic neporušuje, ale výrobek má poměrně dost přídatných látek a není vhodný pro alergiky, což však výrobce sám na obalu uvádí. Obsah bílkoviny odpovídá množství použitého masa. Výrobce použil zahušťovadlo E 407, což je karagenan. Jedná se o izolát z mořských řas, který má za úkol držet výrobek pohromadě. Ten může ve větším množství vyvolat u citlivých osob alergické reakce.

Řeznická šunka krájená /Korrekt Metzgerschinken

Cena: 200 g/44,90 Kč, 100 g/22,45 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný

Výrobce: neuvedeno – privátní výrobek

Prodejce: Globus

Třída jakosti: nejvyšší jakosti

Složení:vepřové maso, dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervant: dusitan sodný), dextróza, stabilizátor: trifosforečnany, koření, antioxidant: askorban sodný, vyuzeno.

Co ukázaly testy: Nejslanější šunka ze všech (24 998 mg/kg), vysoký podíl čisté svalové bílkoviny (18,9 %), obsah tuku 4,04 %. Bílkovin u této šunky naměřili v laboratořích 19,49 %, tedy také vysoké číslo, které vypovídá o množství použitého masa.

Hodnocení: Tato šunka by byla velkým favoritem na výbornou známku. A to nejen kvůli vysokému podílu čisté svalové bílkoviny a vysokému obsahu masa, ale také kvůli ceně této šunky. Ačkoli se jednalo o šunku nejvyšší kvality, byla nejlevnější. Protože je však ze všech nejslanější a právě sůl si musíte v jídelníčku hlídat, dosáhla – bohužel – pouze na dvojku. Velmi dobrou známku získala tato šunka především pro vysoký obsah masa ve srovnání s cenou.

Pražská šunka dušená exclusive inspiration

Cena: 100 g/38,90 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný určený k přímé spotřebě

Výrobce: LE & CO – Ing. Jiří Lenc, s. r. o.

Prodejce: Tesco

Třída jakosti:šunka nejvyšší kvality

Obsah soli: max. 3 %

Složení: vepřová kýta 88 %, voda 4 %, sádlo 4 %, jedlá sůl, konzervant (E 250), dextróza, glukózový sirup, stabilizátory: (E 451, E 452), antioxidant (E 316). Informace pro alergiky: výrobek neobsahuje alergeny. Obsah čistých svalových bílkovin min. 16 %.

Co ukázaly testy:Tato šunka se může chlubit nejmenším množstvím soli (17 623mg/kg). Svaloviny obsahuje 17,1 % a bílkovin má 17,99 %. Je však poměrně tučná (9,08% hm.) – nejtučnější ze všech testovaných.

Hodnocení: Jedná se o nejdražší šunku s velice efektivním obalem. Výrobce pochopitelně splňuje vše, co mu legislativa ukládá, ale v obsahu čisté svalové bílkoviny, také v obsahu masa a bílkovin je pouze průměrný. A tak se zdá, že si zákazník zaplatí především za krásný obal, ve kterém si zakoupí sice málo slaný výrobek (to je jeho hlavní přednost), zato poměrně tučný. V našem testu získala tato šunka trojku.

Moravská šunka

Cena: 100 g/24,90 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný určený k přímé spotřebě

Výrobce: Beskydské uzeniny a. s., Frýdek-Místek

Prodejce: Kaufland

Třída jakosti: výběrová

Složení:vepřová kýta (min. 82 %), voda, jedlá sůl (max. 3 %), stabilizátory (trifosforečnany a guma euchema), antioxidant (erythorban sodný), cukr, extrakty koření, glukózový sirup, aroma, konzervant (dusitan sodný). Obsah tuku do 8 %. Obsah čisté svalové bílkoviny min. 13 %. Bez lepku.

Co ukázaly testy: Druhá nejslanější šunka v testu (24 291 mg/kg). Čisté svalové bílkoviny obsahuje 15,7 %. Protože se jedná o výběrovou třídu jakosti, je v pořádku, že je toto číslo nižší. Úplně by stačilo pouhých 13 %. Šunka je málo tučná (3,68 %), bílkovin obsahuje 16,64 %, což dokazuje, že výrobce použil 80 % masa.

Hodnocení:I když vezmeme v úvahu, že se jedná o výběrovou třídu, musíme známkovat především slanost této šunky. Právě kvůli ní dostala tato šunka trojku, pochopitelně ve své třídě jakosti. Pokud hledáte poněkud levnější, ale stále kvalitní šunku, určitě bude Moravská šunka dobrou volbou. Jenom by ji příliš neměly jíst děti pro relativně vysoký obsah soli.

BILBO Zámecká šunka

Cena:130g/40,90 Kč, 100 g/31,46 Kč, Masný výrobek tepelně opracovaný určený k přímé spotřebě

Výrobce: Zdeníček a. s., Kunovice

Prodejce:Tesco

Třída jakosti: nejvyšší jakost

Složení: vepřová kýta (92%), pitná voda, jedlá sůl, stabilizátor E 250, antioxidant erythorban sodný, zahušťovadlo guma euchema, stabilizátor E 451, cukr, extrakty koření. Obsah čistých svalových bílkovin min. 16 %, obsah soli max. 3,5 %, obsah tuku max. 7 %.

Co ukázaly testy: Čtvrtá nejslanější šunka v testu (21 123 mg/kg). Šunka s nejvyšším podílem čisté svalové bílkoviny (19,7 %). Obsah bílkovin je také vysoký (20,41 %). Tento výrobek je málo tučný (3,58 %).

Hodnocení: Tato šunka je sice poměrně drahá, ale platíte kvalitu. Obsahuje značné množství čisté svalové bílkoviny, nejvíce ze všech testovaných. Vysoký podíl masa i vlastních bílkovin vypovídá o velmi kvalitních surovinách při výrobě. Vadou na kráse je slanost. Určitě by této šunce slušelo, kdyby výrobce použil soli méně a také trochu šetřil přídatnými látkami. Takže šunka získává jedničku, ale s minusem.

Dulano Venkovská šunka

Cena: 291 g/86,70 Kč, 100g/29,80 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný určený k přímé spotřebě

Výrobce: SUTTER GmbH, Německo

Prodejce:Lidl

Třída jakosti:nejvyšší jakost

Složení: vepřová kýta 97 % hm., dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervant: dusitan sodný), koření, glukózový sirup, antioxidant: askorbát sodný, kouř z bukového dřeva. Obsah tuku max. 7 %.

Co ukázaly testy:Venkovská šunka obsahuje 17,4 % čisté svalové bílkoviny, celkových bílkovin 18,19 %, tedy třetí nejvyšší číslo, což svědčí o vysokém obsahu použitého masa. Soli má tato šunka 19 013 mg/kg, patří k těm méně slaným. Tuku odborníci našli 6,63 %.

Hodnocení:Venkovská šunka je druhá nejméně slaná, a to je její velké plus, oceňujeme to stejně jako u Pražské šunky LE & CO. Na rozdíl od ní má více čisté svalové bílkoviny, je o celou třetinu méně tučnější a také má méně přídatných látek a přece jen poměrně nižší cenu. Proto v našem testu získala Venkovská šunka dvojku.

Závěrem

Při hodnocení šunky je nejdůležitější obsah čisté svalové bílkoviny. Právě toto číslo vypovídá o množství a kvalitě masa, použitého při výrobě.

Pokud si vybíráte balenou šunku, máte velkou výhodu. Můžete si přečíst, o jakou šunku jde, seznámit se s jejím složením a prostudovat také přídatné látky. Čím jich najdete méně, tím lépe. Ovšem dnes nenajdete šunku, která by nějaké přídatné látky neměla. Například bez dusitanu (na etiketě uváděno také jako E 250) by šunka měla šedozelenou barvu. Veškeré přídatné látky jsou v šunkách v mizivém množství, které nijak zdraví neohrožuje, ovšem lidé, kteří mají z nejrůznějších důvodů oslabený imunitní systém, by měli být opatrní. Například E 451 – trifosforečnany mohou při vyšších dávkách zapříčinit odvod vápníku z těla nebo E 250 – dusitan sodný může způsobit bolesti hlavy či kožní vyrážku.

Buďte i v konzumaci šunky opatrní a do svého jídelníčku nebo jídelníčku dětí ji zařazujte jen občas.

Reklama

Související témata:

Načítám