Hlavní obsah

Test výrobníků sody a limonád: Kolik stojí lahev bublinek?

Foto: Thinkstock

Máte chuť na domácí sycenou limonádu? Poradíme, v jakém přístroji si ji vyrobitFoto: Thinkstock

Reklama

Kdykoli dostanete chuť na kolu, limonádu nebo sodovku, můžete ji mít. Stačí si pořídit domácí výrobník. Ale vyplatí se to? Kolik stojí litr nápoje a jak se s přístroji pracuje? Otestovali jsme tři značky.

Článek

Je opravdu tak výhodné si doma „nabublat“ vlastní sodovku nebo limonádu s příchutí? A pokud tomuto lákadlu podlehnete, jaký z přístrojů na trhu zvolit? Pořídili jsme si do redakce tři značky výrobníků sody a testovali.

SodaStream Play

Foto: Archiv firmy

Návod na sestavení je krátký a jasný. Trochu jsme se zasekli při nandavání bombičky, nebyli jsme si jisti, jestli je dostatečně upevněná. Totéž při nasazení lahve, nějaký zvuk, dokazující, že zapadla, by nám to velmi ulehčil. Je to všechno tak jednoduché, až to zaráží. Stačí ale jeden dva pokusy a jste s přístrojem jedna ruka. Pak už je vše opravdu hračkaFoto: Archiv firmy

Náklady:Cena 1990 Kč, v balení je bombička na 80 litrů nápoje, PET lahev 1 litr (nevhodná do myčky), výrobník, ochutnávkové balení vzorků sirupů – 12 příchutí.

Nová bombička na 80 l stojí 699 Kč, doplnění plynu čili výměna 199 Kč (více než 1600 míst pro výměnu). Sirupy 500 ml, na 12 l nápoje za 129 Kč. Balení 750 ml na 6 l nápoje za 149 Kč. Náhradní plastová láhev 0,9 l stojí od 116 Kč. Litr limonády stojí od 13,25 Kč. Litr sody vyjde na 2,50 Kč.

Sirupy: Jsou podle výrobce bez konzervantů, umělých barviv a umělých přísad. Bohužel některé i bez ovocné složky. Například sirup citron – limetka nebo růžový grep, kde je pouze aroma. Pomerančový sirup obsahuje 12 % koncentrátu pomerančové šťávy, sirup lesní plody aroma a 7 % koncentrátu bezinkové šťávy. Nejlépe jsou na tom sirupy Goodness Kids s přírodní šťávou. Obsahují cukr spolu s umělými sladidly (vždy nejméně dva). V nabídce jsou i dia sirupy se stévií.

Eta Bublimo

Foto: Archiv firmy

Díky obrázkovému návodu zvládnete sestavení v pohodě. Při nasazování bombičky na závit vidíte, takže je snažší. Lahev zaklapne snadno, k sycení vody dochází za ochrannými dvířky, což zvyšuje pocit bezpečí. Oceňujeme rysky na lahvi, které usnadňují dávkování sirupu, ale ryska maximální hladiny vody je méně nápadná než u SodaStreamuFoto: Archiv firmy

Náklady:Cena 1999 Kč, v balení je výrobník, „zdravá“ bombička na až 85 litrů, PET lahev o objemu 0,9 litru.

Nová bombička přijde na 499 Kč, naplnění 199 Kč (v prodejní síti Eta). Sirupy od Kofoly v balení po 500 ml jsou na 5–12 l limonády, vždy za 99 Kč. Náhradní láhev 0,9 l stojí 149 Kč. Litr limonády přijde na 10,60 Kč, litr sody na 2,50 Kč.

Sirupy: Neobsahují umělá barviva a konzervanty. I v nich najdete kombinaci cukru a umělých sladidel. S ovocnou složkou jsou na tom lépe. Pomerančový a malinový sirup mají 10 % šťávy z koncentrátu, Top Topic 21 % hroznové šťávy z koncentrátu.

Výrobník sody Limo Bar Elixir Basic

Foto: Archiv firmy

Po zkušenostech s předchozími šlo první složení dobře, ale návod je nejméně přehledný. Jen s textem si nevystačíte a doplňující obrázky musíte vždy nalistovat na jiné stánce. Nasazení bombičky je, až na počáteční zaváhání s redukcí, snadné, stejně jako nasazení lahve – tady jsme se potvrzujícího cvaknutí při dotažení dočkali. Rysky hladiny vody jsou nejméně zřetelnéFoto: Archiv firmy

Náklady:Cena 999 Kč, v balení je: výrobník, bombička až na 80 litrů nápoje, PET lahev na 1 litr, 2 redukční ventily na bombičky různých druhů.

Nová bombička vyjde na 649 Kč (až 80 l nápoje), výměna 149 Kč (v sídle firmy a u prodejců). Sirupy v balení 500 ml na 12 l nápoje za 99 Kč. Náhradní PET lahev 1 l se speciálním uzávěrem přijde na 99 Kč. Litr limonády přijde na 10,15 Kč, litr sody na 1,90 Kč.

Sirupy: Na prvním místě ve složení je glukózovo-fruktózový sirup, nikoli cukr jako u konkurence. Ovocné složky mají nejvíc – v malinovém, pomerančovém i ananasovém sirupu 33 % šťávy z koncentrátu. I tady najdete kombinaci cukru a umělých sladidel.

Výsledek testu

Vzhled neřešíme, každému se líbí něco jiného. Z hlediska prvního sestavení a obsluhy nevidíme velké rozdíly. Nejčastěji budete pracovat s lahví, takže potřebujete, aby se nasadila snadno – nejsou v tom markantní rozdíly, ale čistě při prvním pokusu je to nejsnazší u Limo Baru a SodaStreamu a nakonec u Bublima. Jestli máte děs z tlaku, se kterým pracujete, pak oceníte bezpečnostní dvířka Bublima.

Při pohledu na složení sirupů vede Limo Bar, následuje Bublimo a třetí je SodaStream, ale jeho nabídka sirupů je velmi široká a různorodá i co do složení... a konec konců, můžete používat jakékoli sirupy, že…

Důležitá je cena za sodovku – vede Limo Bar, další dva jsou na tom stejně. Ovšem nesmíme pominout dostupnost výměny bombiček. V tom má SodaStream náskok. Je tedy logické, že konkurenti naznačují možnost kompatibility a nabízejí i výměnu ostatních značek. SodaStream si nechce nechat vyrazit trumf z ruky a „cizí" bombičky nedoporučuje a nevyměňuje.

Máte, nebo chystáte se pořídit si výrobník sody a limonády? Napište nám!

Reklama

Načítám