Článek
Mnohé babičky mají schovaný recept na zaručeně nejchutnější zabijačkovou paštiku. Najdete v něm vepřový bůček, vepřovou kýtu, vepřová játra a pochopitelně koření podle chuti.
Jde o maso
U všech kupovaných paštik se předpokládá, že mezi hlavní suroviny patří především maso různého druhu, potom játra a sádlo. Ovšem mnoho průmyslových paštik obsahuje navíc ještě nejrůznější přídatné látky, které pomáhají zlepšit senzorické vlastnosti a v případě, že výrobce použil méně kvalitní suroviny, obsahují paštiky také značné množství vody.
Zabijačková paštika by měla být vyrobena pouze ze surovin, které získáme právě při zabijačce. Určitě by v nich nemělo být nic drůbežího a je jedno, zda maso, strojně oddělené drůbeží maso nebo drůbeží játra. A pokud se v této paštice už něco takového nachází, určitě by o tom měl být zákazník informován na etiketě.
Posel špatných zpráv
My jsme nakoupili šest druhů paštik, které se nazývají zabijačkové, v laboratořích provedli senzorické posouzení a prověřili obsah tuku, množství soli, přítomnost proteinů drůbežího masa a lepku. Dva výrobky bohužel nebyly ve shodě s označením na etiketě. Ačkoli výrobci nepřiznávají, že v paštice je drůbeží maso, v laboratořích v nich odhalili proteiny drůbežího. To je ta špatná zpráva.
Dobrou zprávou je, že se můžete spolehnout na informace o obsahu tuku. Bohužel už se nedozvíte nic o množství soli. Při výrobě všech paštik byly použity nejrůznější zahušťovadla, emulgátory, regulátory kyselosti, pochopitelně čím více, tím hůře.
A ještě k obsahu tuku. Většina výrobců se jistí a píše na etiketu maximální obsah tuku, přitom reálně je ho ve výrobku mnohem méně. Stejně tak se výrobci jistí informací, že výrobek může obsahovat stopy mandlí či suchých skořápkových plodů, a tím vlastně tento výrobek nedoporučujíněkterýmalergikům.
Opět jsme výrobky známkovali a posuzovali množství tuku, soli, přítomnost proteinů drůbežího masa a také jsme započetli senzorické hodnocení a pochopitelně i cenu. Nemuseli jsme se zabývat lepkem, protože v žádné testované paštice nebyl lepek přítomen.
A jaké jsou konkrétní výsledky testu?
PIKOK – Zabijačková paštika
Cena: 150g/13,90 Kč, 100 g/9,26 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný
Výrobce: Alimpex–maso s. r. o.
Prodejce: Lidl Česká republika
Složení: vepřová játra (40 % hm.), vepřové sádlo, vepřový vývar (pitná voda, vepřové maso), pitná voda, tapiokový a bramborový škrob, jedlá sůl, mléčné bílkoviny, cukr, cibule, česnek, majoránka, pepř černý, nové koření, zázvor, stabilizátory: tri a polyfosforečňany, antioxidant: askorbát sodný, konzervant: dusitan sodný. Obsahuje mléko. Může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů. Obsah tuku max. 25 % hm.
Co ukázaly testy:Senzoricky neměli odborníci v laboratořích vůči této paštice žádné námitky. Vůně – příjemná, játrová, kořeněná, chuť – játrová, kořeněná, přiměřeně slaná. Fyzikální a chemické zkoušky potvrdily, že v této paštice nejsou žádné proteiny drůbežího masa, naměřená hodnota tuku – 17,56 %, soli měla tato paštika poměrně málo, jen jedna jediná jí obsahovala ještě méně.
Hodnocení: PIKOK Zabijačková paštika získala v našem testu jedničku. Nejenže jí není chuťově, ani na pohled co vytknout, ale měla poměrně nízké procento tuku (druhá nejlepší), patřila k těm nejméně slaným (opět druhá nejlepší) a může se také pochlubit přijatelným množstvím přídatných látek, o kterých platí čím méně, tím lépe. (Bez nich se neobešel žádný výrobce z našeho testu.) Když k tomu připočteme velmi dobrou cenu, je z toho jediná jednička v celém testu.
Clever Zabijačková paštika
Cena:125 g/15,90 Kč, 100 g/12,72 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný
Výrobce: Alimpex–maso s. r. o.
Prodejce: BILLA s. r. o.
Složení: vepřová játra, vepřové sádlo, voda, jedlá sůl, směs koření a bylinek, česnek sušený, škrob, mléčné bílkoviny, cukr, stabilizátory (E 451, E 452), antioxidant (E 300, E 301, E 330), konzervant (E 250, E 262). Alergeny: mléko. Může obsahovat stopy mandlí.
Co ukázaly testy:V této paštice byl fyzikálně-chemickými zkouškami zjištěn drůbeží protein, což není ve shodě s údaji na etiketě. Tuku měla Clever Zabijačková paštika 23,76 % (tedy čtvrtá nejtučnější), v obsahu soli se paštika umístila také na čtvrtém místě. Senzoricky však odborníci z laboratoře této paštice naprosto nic nevytkli.
Hodnocení:Clever Zabijačková paštika mohla být třetí, možná čtvrtá. Kvůli proteinům drůbežího masa se však posunula na konec naší tabulky a v testu získala čtyřku. Zachránily ji senzorické zkoušky. Nikdo samozřejmě výrobci nezakazuje použít drůbeží maso, ovšem musí o tom zákazníky informovat. V opačném případě jde o klamání spotřebitele.
Brick Zabijačková paštika
Cena:200 g/40,90 Kč, 100 g/20,45 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný
Výrobce:neuvedeno
Dodavatel:Comperio s. r. o., Praha
Složení:vepřové maso (30 %), hovězí játra (18 %), vepřové a drůbeží kůže, vepřové sádlo, modifikovaný bramborový škrob, jedlá sůl, směs koření, antioxidant: askorbát sodný, stabilizátor guma guar, E 451, tedy trifosforečnan sodný a draselný, zvýrazňovač chuti glutamát sodný, vitamin B. Max. tuku 40 %.
Co ukázaly testy: Brick Zabijačková paštika měla povrch šedohnědé barvy, vůně byla játrová, kořeněná, byla cítit po tuku a chuťově byla výrazně kořeněná, slanější, játrová. Tuku měla tato paštika 26,92 %, tedy jedna z nejtučnějších paštik v testu. Určitě nejslanější paštika v testu.
Hodnocení: V našem testu získala Brick Zabijačková paštika čtyřku, a to především kvůli množství tuku a značné slané chuti. Ostatně i přítomnost glutamátu sodného vypovídá o nutnosti zvýraznit chuť. Kvalitní paštika by se bez něho měla obejít.
Krajanka Zabijačková paštika
Cena:100 g/8,90 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný
Výrobce:Alimpex–maso s. r. o.
Prodejce: Kaufland
Složení: vepřová játra (38%), vepřové sádlo (21 %), voda, jedlá sůl, česnek sušený, směs koření a jejich aroma, škrob, mléčné bílkoviny, cukr, stabilizátory (E 451, E 452), antioxidant (E 301), alergeny: mléko. Obsah tuku: max. 25 %.
Co ukázaly testy:Krajanka Zabijačková paštika je druhým výrobkem, ve kterém v laboratořích objevili proteiny drůbežího masa, to však není uvedeno na etiketě. Jinak měla tato paštika prvenství v množství tuku, obsahuje ho nejméně ze všech paštik – 16,88 % a je třetím nejméně slaným výrobkem. Senzoricky taky dopadla velmi dobře.
Hodnocení:Je velká škoda, že výrobce neuvedl na etiketě drůbeží maso, protože vzhledem k obsahu tuku, přiměřené slanosti a také s ohledem na nejnižší cenu mohla tato paštika patřit k těm nejlepším. Takto jsme museli Krajance Zabijačkové paštice dát trojku. A to především proto, že výrobce nedeklaruje použití drůbežího masa ve výrobku, a tím klame spotřebitele. Ale protože jinak jde o kvalitní výrobek, dostala tato paštika o stupeň lepší známku než Clever Zabijačková paštika, jejíž výrobce také neuvedl použití drůbežího masa na etiketě.
Hamé Zabijačková paštika
Cena: 160 g/32,90 Kč, 100 g/20,56 Kč, masný výrobek sterilizovaný
Výrobce:Hamé s. r. o.
Prodejce:Billa
Složení: vepřové sádlo, voda, vepřové maso, solící směs (E 250), sójový koncentrát, dušená cibule, kořenící směs, zvýrazňovač chuti glutamát sodný, antioxidant E 300, celkový obsah masových surovin 68 %, max. obsah tuku 40 %.
Co ukázaly testy: Senzoricky je Hamé Zabijačková paštika naprosto v pořádku. Podle odborníků je výrazně kořeněná a přiměřeně slaná. Je to nejméně slaná paštika v celém testu. Na druhé straně je nejtučnější – 27,45 %. Opět obsahuje glutamát sodný, bez kterého by se kvalitní výrobek mohl obejít.
Hodnocení:V našem testu získala Hamé Zabijačková paštika trojku. Oceňujeme šetření se solí, což je vždy zdraví prospěšné, na druhé straně je zbytečně tučná. Pochopitelně výrobce se tím nijak neproviňuje, protože na etiketě uvádí, že maximální obsah tuku je 40 %, ale příliš tučná paštika také zdraví nepřidá.
Zabijačková paštika hrubá
Cena: 150 g/14,90 Kč, 100 g/9,93 Kč, masný výrobek tepelně opracovaný
Výrobce: Hamé s. r. o.
Prodejce:Globus
Složení:vepřová játra, voda, vepřové sádlo, vepřové maso, bramborový škrob, koření a extrakty koření, bylinky, dextróza, solící směs (sůl, stabilizátor: dusitan sodný), sušená zelenina (česnek, cibule), regulátor kyselosti: octan sodný, emulgátor: estery mastných kyselin, antioxidant: kyselina askorbová. Obsah tuku maximálně 40 %.
Co ukázaly testy: Zabijačková paštika hrubá senzoricky naprosto vyhověla, neobsahuje žádné drůbeží maso, v množství tuku je uprostřed testovaných paštik – 20,77 %, ovšem v množství použité soli je předposlední.
Hodnocení: I Zabijačková paštika hrubá si v našem testu vysloužila trojku, což je vlastně dobrá známka. Přílišná slanost výrobku je určitě na škodu a s ohledem na zdraví byste měli vyhledávat potraviny, které jsou méně slané.
Závěrem
V průmyslově vyráběných paštikách je skutečně značné množství přídatných látek a při nákupu je nezbytné si složení výrobku prostudovat. Určitě se to vyplatí. Čím méně jich je na etiketě napsáno, tím lépe. A pak se vyplatí něco si o těch tolik diskutovaných éčkách přečíst a zorientovat se v nich. Některé jsou zcela neškodné, jako například askorbát sodný, i když i ten ve vyšších koncentracích může způsobovat průjmy, zvracení, nevolnost a kožní vyrážku u dětí, jiným je lépe se vyhýbat.
Pokud si na paštice chcete pochutnat, měli byste sledovat na etiketě obsah jater a masa, abyste nejedli především sádlo. A ještě poznámka– paštika by měla být ve vašem jídelníčku pouhým zpestřením, určitě nepatří do každodenního menu.