Hlavní obsah

Těstoviny mají dnes svátek, popřejte špagetám i vrtulím!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Cítíte, že by vám malá oslava udělala dobře, ale zrovna nejsou v dohledu žádné narozeniny nebo svátek? Pak popřejte špagetám a spol., protože dnes je Mezinárodní den těstovin. Co všechno o nich víte?

Článek

Mezinárodní den těstovin byl stanoven na 25. října a slaví se od roku 1998. Jeho cílem bylo zpopularizovat těstoviny, což se evidentně povedlo. Každý obyvatel ČR podle statistik snědl v roce 2018 přes 8 kilo těstovin! V roce 2010 to bylo kolem 7 a v roce 1995 jen 3,8 kilogramu. Těstoviny jsou tedy velmi oblíbené, a proto se sluší jejich svátek oslavit – a třeba se o nich i něco dozvědět.

Historie těstovin

Přesnou dobu jejich vzniku neznáme, ale archeologové našli na jihu Itálie reliéfy ze 4. století př. n. l., které právě výrobu těstovin znázorňují. Písemně je o nich první zmínka v knize, která vznikla za časů císaře Tiberia (1. st. n. l.); je zde popsán recept na sekané maso s těstovinami. U nás je s nimi spojena hlavně firma Bratři Zátkové. Tato těstárna vznikla v roce 1884, byla největší svého druhu v Rakousku-Uhersku a dodnes funguje.

Špagety a ti druzí + mouka

Každý si pod pojmem těstoviny asi představí něco jiného, tedy hlavně co se tvaru týče. Vyhláška Ministerstva zemědělství je definuje jako „potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských obilných výrobků nebo jejich směsí“.

Mohou být z různých druhů mouky, tedy pšeničné, semolinové, žitné, špaldové, kukuřičné, pohankové, rýžové, amarantové. Dělí se také na vaječné a nevaječné, sušené a nesušené. Podle použití pak rozlišujeme zavářkové a přílohové. Podle tvaru protlačované nebo řezané.

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Těstoviny si můžete koupit, ale také vyrobit doma samiFoto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Rozeznáte penne od linguine?

Každá domácnost má své nejoblíbenější těstoviny, ale statistika říká, že nejprodávanější jsou u nás bezvaječná vřetena, za nimi jsou špagety, pak kolínka a polévkové nudle. Vy byste možná jmenovali ještě fleky nebo mašličky a milovníci italské kuchyně by zase vysypali z rukávu přesné názvy klidně i několika desítek druhů. Ale asi nikdo nemůže znát všechny – je jich prý po světě až na šest set.

Liší se od sebe tvarem, ale i tím, do jakého pokrmu se hodí. Proto nabízíme přehled těch nejběžnějších a jejich nejlepší využití:

  • Penne - trubky s rýhou a šikmým koncem, dobré k sýrovým a smetanovým omáčkám.
  • Spaghetti - špagety jsou tenké provázky, ideální k rajčatovým omáčkám, jsou klasikou mezi těstovinami.
  • Fusilli - spirály, ze kterých jsou dobré saláty, ale hodí se i k omáčkám.
  • Maccheroni - česky makaróny, silnější špagety, ale duté, doporučují se k řidším omáčkám.
  • Farfalle - mašličky, vhodné do salátů i pokrmů s kousky zeleniny, masa a šťávou či omáčkou.
  • Tagliatelle - široké nudle, vhodné k omáčkám.
  • Linguine - užší lasagne nebo placaté špagety, hodí se k mořským plodům nebo se do nich dává pesto.
  • Cannelloni - velké roury nebo závitky, které se plní masem, špenátem, sýrem s bešamelem nebo rajčatovou omáčkou.
  • Fettuccine - silnější tagliatelle, vlastně pásky z těsta, hodí se k těžším omáčkám.
  • Ravioli - různě plněné taštičky: masem, špenátem, sýrem.
  • Tortelinni - plněné těstoviny, většinou ve tvaru prstýnku.
  • Pappardelle - stočené, různě široké nudle (2–4 cm), hodí se také k omáčkám.
Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Na světě je mnoho stovek druhů těstovin – některé se hodí do omáček, jiné spíš do salátůFoto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Proč si dopřát těstoviny?

Těstoviny jsou v kuchyni skvělým parťákem pro začínající kuchaře, protože jejich příprava je snadná a většinou netrvá dlouho. Doporučují je i výživoví poradci, kteří je ale radí kombinovat se zeleninou, rybami nebo mořskými plody a jíst je spíš jako přílohu než hlavní jídlo, tedy dát si jich málo. Ostatně mezi těstoviny patří i kuskus, který najdete v mnoha zdravých receptech.

Kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice jsou oblíbené i proto, že mají nižší glykemický index – ovšem ten se zvyšuje, pokud těstoviny neuvaříte na skus, ale rozvaříte je. Ty vás zasytí na kratší dobu. O špagetách jako o základu své krásy ráda povídá slavná Sophia Loren.

Kromě komplexních sacharidů obsahují těstoviny i vitaminy B a různé minerály. Ty celozrnné jsou pak i dobrým zdrojem vlákniny – mají kolem 8 g na 100 g těstovin. Ty z bílé mouky jen kolem 3 g vlákniny, a právě proto se doporučuje jejich kombinace se zeleninou.

Reklama

Související témata:

Načítám