Hlavní obsah

Tetování: Na co se musíte zeptat a co vám hrozí?

Foto: Jaroslav Monchak, Shutterstock.com

Foto: Jaroslav Monchak, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsem rebel a nebojím se to říct! Přesně to ještě před pár desítkami let volalo do světa viditelné tetování. Dnes už je všechno jinak a mít na kůži obrázek či nápis se považuje za známku, že jdete s dobou. Může vám ale taková ozdoba i ublížit?

Článek

Tetování je dnes bráno jako standard a odhady říkají, že jej na těle nosí přes 120 milionů lidí. To však neznamená, že je vhodné pro každého – měli byste vědět, že vám může přinést zdravotní komplikace. I když se o nich moc nemluví, nastat mohou. Proto vám poradíme, co vzít v úvahu.

Kdo, kde a čím

Na co je třeba dávat si pozor, když se rozhodnete pro tetování?

  • Kvalita - dejte přednost profesionálům, kteří používají nejkvalitnější barvy a pečlivě dodržují hygienu nástrojů i prostředí. Jinak hrozí přenos infekce, například stafylokoka, žloutenky či HIV. Určitě se vyhněte pouličním či plážovým tetovačům. Ti, kteří mají s tetováním zkušenosti, vám sami potvrdí, že se nevyplatí chodit nikam, kde nenabídnou maximální hygienu a kvalitní materiál.
  • Alergie - přecitlivělost na inkoust a barvy není častá. „Když se však vyskytne, může přinést velké obtíže, protože odstranění inkoustu je složité a zdlouhavé. Na místě vpichů se mohou objevit uzlíky, které vznikají kolem všeho, co tělo vyhodnotí jako cizorodý prvek,“ varuje MUDr. Věra Terzijská z kliniky Perfect Clinic. Někdy se může alergická reakce dostavit až po opakovaném tetování.
  • Zdravá kůže - nikdy si nedávejte tetovat místa, kde máte lupenku, chronický ekzém či akné. Pokud na tetování trváte, pak na nezasažená místa. Dalším problémem je i sklon k horšímu hojení. „Jestliže se vám špatně hojí jizvy a vznikají vám kolem nich keloidní útvary, můžete je mít i po tetování,“ varuje lékařka.
  • Léky - trpíte-li chronickou chorobou, která vyžaduje pravidelné užívání léků, konzultujte tetování s ošetřujícím lékařem. Zhruba den před akcí se nedoporučuje pít alkohol ani užívat léky, zvlášť ty na zvýšení tlaku.
Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Při tetování hrozí nejen alergická reakce na použité barvy, ale také přenos některých chorob. Rozhodně se tedy vyplatí toto riziko snížit a jít za skutečným profíkemFoto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Karcinogeny i alergie

Tetovací barvy a inkoust mohou obsahovat například arzen, nikl nebo olovo. Nejkontroverznější složkou je PPD – parafenylendiamin, který vyvolává alergii nejčastěji. Evropská komise zveřejnila, že více než 40 procent barev neprošlo řádným vědeckým testováním a neuvěřitelná pětina obsahuje nebezpečné karcinogenní látky! Mnoho používaných inkoustů je určeno do tiskáren nebo jako barva na automobily. A takové látky se při tetování vpichují až do nejspodnější vrstvy kůže! Ptejte se proto po kvalitě materiálu. Alergii na tetování dopředu neodhalíte, ale pokud jste silní alergici, měli byste se vždy poradit se svým lékařem.

Lékaři se obávají, že by se vyplavovaný inkoust mohl usazovat v orgánech a dostávat se do lymfatického systému. Odborná literatura upozorňuje i na případy, kdy došlo ke spálení tetovaných míst po vyšetření magnetickou rezonancí.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Permanentní make-up je také druh tetování, takže i na něj můžete mít alergii. Když se nepovede, hrozí, že nebudete vypadat souměrně nebo přirozeněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak je to s permanentním make-upem

I oblíbený permanentní make-up je tetování. „Jde o dočasné či semipermanentní tetování. Barvy se vpravují jen do povrchových vrstev kůže a jsou postupně odbourávány imunitním systémem. Životnost je většinou několik let,“ vysvětluje MUDr. Gréta Wohlová, korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl. Tento druh tetování používají lékaři také např. ke korekci jizev či k rekonstrukci prsní bradavky. Ovšem i zde se mohou objevit alergie. A hrozí i nepříjemné estetické následky: špatné provedení zcela změní výraz tváře. Můžete vypadat divně, nesouměrně...

Máte pocit, že bezpečnější je dočasné tetování henou? Bohužel ne. Přidávají se do ní další látky a pigmenty, a třebaže jsou přírodní, mohou vadit lidem alergickým na pyly či roztoče.

Foto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Odstranění tetování stojí čas i peníze. Většinou se to provádí za pomoci laseruFoto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Odstranit tetování může být oříšek

Máte tetování, kterého byste se rádi zabavili? Jde-li jen o motiv, dá se opravit či překrýt jiným tetováním. Úplné odstranění je proces náročný na čas i peníze. „Úspěch závisí na barevnosti a typu použitých pigmentů. Odstraňování se provádí laserem ve dvou až čtyřech sezeních,“ vysvětluje MUDr. Věra Terzijská.

Obecně se lépe odstraňuje tetování černé než vícebarevné. „Laser rozmělňuje pigment na mikročástečky, o jejichž odstranění se postupně postará imunitní systém. Pro odstranění barevného tetování se musejí kombinovat typy laserů. Po zákroku zůstávají na kůži stroupky a je nutné se chránit před sluncem a UV zářením,“ doplňuje Gréta Wohlová. Může se také stát, že se tetování zcela odstranit nepodaří nebo po něm zůstanou jizvy.

Jaký máte názor na tetování vy? Napište nám!

Související témata:

Načítám