Hlavní obsah

Tetování i solárium! Tohle jsou nové závislosti, kterým dnes lidi propadají

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

On je každý na něčem závislý, že? Jakmile však tendence k určitému chování začnou mít nepěkné důsledky, z dříve možná legrační závislosti se stává patologická. Budete se možná divit, s jakým závislostmi se dnes lidé léčí! A o cigaretách či alkoholu řeč nebude.

Článek

Už to zdaleka nejsou jen alkoholické drinky a cigarety, na čem jsou lidé patologicky závislí. Dnes známe celou řadu závislostí, které se donedávna mohly jevit jako neškodné koníčky.

Závislí se můžete stát úplně na čemkoli

Jako nezdravá, respektive patologická závislost se označuje chronické přetrvávající chování, které pokračuje i navzdory negativním následkům. Každého jako první napadnou návykové látky, léky nebo třeba hrací automaty. Gambler pokaždé prohraje celou výplatu, ale přesto s hraním nemůže přestat.

Vy možná vtipkujete, že jste závislí na čokoládě, což se v porovnání s automaty zdá opravdu jako legrácka. Na druhé straně, když jíte dennodenně čokoládu a nemůžete přestat, není to už taky závislost?! Pokud to děláte i přesto, že máte výčitky, když vidíte, jak tloustnete, jak vám to neprospívá, již se to opravdu dá označit jako patologická závislost.

Závislosti uvedené níže vykvetly především v posledních letech. Přesto se s nimi řada lidí léčí, tedy také adiktologové je začínají klasifikovat. Držíme vám palce, ať některou z nich neobjevíte u sebe!

1. Tetování

„Tetování je jako bramborové chipsy. Nemůžeš si vzít jen jeden.“ Oblíbený citát lidí, kteří už mají pár tetování a stále plánují další. Je dost tenká hranice mezi tím, kdy se jedná o pouhou touhu udělat své tělo ještě krásnější, a kdy je to už patologická závislost. Podle některých odborníků mají ale závisláci prožitek i ze samého procesu tetování. Chodí na tetování i několikrát do roka, navíc přidávají další modifikace jako piercingy, náušnice a podobně.

Foto: IvanRiver, Shutterstock.com

Jedno tetování málokdy stačíFoto: IvanRiver, Shutterstock.com

2. Nakupování

Už víc než deset let nazpět probíhaly studie týkající se závislosti na nakupování. Následně pak v roce 2008 vyšel výzkum v časopise Journal of Consumer Research, který ukázal, že za patologické shopaholiky se dá označit skoro devět procent západní populace, přičemž se jedná častěji o ženy.

Závislost nebývá charakterizovaná jenom častým kompulzivním nakupováním, jedná se o chování částečně podobné gamblerství. Dotyčný za nákupy utratí všechny své peníze, následně si půjčuje od ostatních. Blízkým o nich lže, nakoupené věci schovává, nechybí samozřejmě ani výčitky, špatné pocity a deprese.

Foto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

Nakupování může být vzrušující zábavou. Jeho následky už tak zábavné nebývajíFoto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

3. Fitness

O možné závislosti na cvičení a formování těla se začalo hovořit již v devadesátých letech. Dnes se zdá toto téma stále aktuální. Podle odhadů odborníků až deset procent kulturistů, ale také běžců a „fitnessek“ (dívky závodící v bikini fitness) jsou na cvičení závislí. Za pomyslnou hranici se považuje stav, kdy veškeré jiné hodnoty jako osobní vztahy, škola či práce jdou stranou na úkor času stráveného v posilovně.

Foto: beccarra, Shutterstock.com

K čemu je vám vypracované tělo, když přijdete o všechno ostatní?Foto: beccarra, Shutterstock.com

4. Solárium

Stejně jako v případě fitness se o závislosti na soláriu ví tak dlouho, že už je regulérně klasifikovaná. Ze všech výše uvedených se tato označuje za zdraví nejškodlivější. Přehnaná touha po opálení a denní návštěvy solária, ve kterém závisláci stráví i desítky minut, je vysokým rizikem pro onemocnění rakovinou kůže. Z toho důvodu se zdravotním dopadům častého „solárkování“ dlouhodobě věnuje i Světová zdravotnická organizace.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Daň za lásku k opálené pokožce může být krutáFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Všimli jste si u sebe nějaké neobvyklé závislosti?

Reklama

Načítám