Hlavní obsah

Těžkým, unaveným nohám lze odlehčit

Reklama

Bolest nohou, otoky, křeče, mravenčení, pocit napětí. Také to dobře znáte? Není divu! Vždyť těmito stavy trpí zhruba každý druhý obyvatel české kotliny. Známe návod, jak tomu účinně předejít.

Článek

Na unavené nohy platí pohyb, voda a vhodná léčba

Problémy s nohama v podobě chronického žilního onemocnění (CHŽO) jsou velmi často spojeny s věkem. Zatímco kolem dvacátého roku života jsou příznaky chronického žilního onemocnění poměrně výjimečné, kolem šedesátky je těmito obtížemi postiženo zhruba padesát až šedesát procent populace. Ženy bývají v tomto případě zasaženy nemocí dvakrát až třikrát častěji než muži. Je to spojeno především s hormonálními změnami, těhotenstvím či menopauzou. Velmi často jsou tyto obtíže i dědičné.

Častou příčinou bývá dlouhodobé sezení či stání, časté „tvrdé“ doskoky, zatěžování dolních končetin a zvedání či nošení těžkých břemen. Jako u mnoha dalších zdravotních potíží hraje i tady velkou roli obezita. A pochopitelně i nevyvážená strava či nedostatečný přísun tekutin.

Co to vlastně je chronické žilní onemocnění?

Lékaři mluví o tom, že je při tomto onemocnění dlouhodobě narušen návrat žilní krve z dolních končetin. Hovoří o narušení mechanismů správného proudění krve, dlouhodobém zvýšení žilního tlaku, o přenosu tlaku na žilní stěny a nedomykavosti chlopní. Důsledkem pak je tlak a pocit tepla v končetinách, křeče, mravenčení a bolesti nohou. Tyto stavy pak doprovázejí otoky, rozšířené žilky, křečové žíly, kožní změny v podobě ekzémů či bércové vředy.

Jak problémům předcházet?

Důležitý je především pravidelný pohyb, boj s obezitou a případně i nošení kompresních punčoch. A pokud ani tato prevence nepomáhá, je vhodné poradit se s lékařem. Ten zcela jistě doporučí v případě opakujících se problémů vhodnou léčbu například takzvanými venofarmaky. Většina z nich je dostupných bez receptu v lékárně. Lékaře je pak nutné navštěvovat pouze v rámci jím doporučených pravidelných kontrol či zhoršení obtíží.

A jak zabránit opakování problému?

Pokud se onemocnění objeví, má téměř vždy tendenci se zhoršovat. Jako poslední stadium chronické žilní nedostatečnosti jsou označovány bércové vředy, jejichž hojení je zdlouhavé a pro pacienta představuje značné problémy. Je tedy důležité věnovat pozornost již prvním příznakům. Pokud se totiž onemocnění zachytí včas a zahájí se komplexní léčba zahrnující terapii, užívání venotonik a úpravu životního stylu, je velká pravděpodobnost, že se progrese onemocnění výrazně zpomalí.

Reklama

Načítám