Hlavní obsah
2,0
(1)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Aktualizováno

Zahlédli jste v obchodech velkou zelenou růžici jménem artyčok a říkali jste si něco jako „co jde z něčeho takového vůbec uvařit? Tak to vás překvapí, že tahle rostlinka je nejen super parťákem na grilování, ale i účinnou drogou!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g lososa
  • 2 ks citronu
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • 4 ks artyčoků
  • 1 ks paprik
  • 1 ks lilku
  • 12 ks cherry rajčat
  • 1 ks cukety
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 ks červené řepy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvé rukoly
Článek

Postup

01.

Čerstvé artyčoky pořídíte ve specializovaných obchodech se zeleninou, 1 kus (tedy na 1 porci) vás přijde přibližně na 50 korun. Zajímavé je, že z velké růžice odkrajujete opravdu velkou část, dokud vám nezbude jen lahodné srdíčko. Okrájejte artyčok a nechte ho 10 minut vařit v citronové vodě. Řepy nechte ve slupce a vařte je 30–40 minut doměkka ve vodě s octem, cukrem a solí. Poté je nechte vychladnout.

02.

Ostatní zeleninu, tedy papriku, lilek, rajčátka a cuketu, nakrájejte na opravdu malé kostičky a na kapce olivového oleje je krátce opečte.

03.

Zeleninou pak naplňte nachystané „kalíšky“ z artyčoků a dejte je společně s lososem, pokapaným citronovou šťávou, na 10 minut na gril (nebo do trouby při 200 stupních Celsia).

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

04.

Teď zbývá už jen řepy proměnit v carpaccio – nakrájejte je na velmi tenké plátky, přidejte k nim rukolu, zakapejte olivovým olejem a podávejte spolu s lososem se snítkou kopru a plněnými artyčoky. Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám