Hlavní obsah

Pro milovníky omáček: Co si dát tradiční křenovou s uzeným masem?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou omáčkový národ – o tom prostě není pochyb. Zatímco v létě omáčka vždycky vhod nepřijde, v chladných podzimních a zimních dnech hutnější jídlo uvítá každý. A nemusí to být nutně nezdravé.

Článek

Když se na to podíváte drobnohledem, tak na takové křenové omáčce opravdu nemusí být nic extra nezdravého. Pořiďte si kvalitní uzené maso naložené do soli a uzené studeným kouřem, pro křen si dojděte na trh nebo na zahradu, a že knedlíky nemohou být zdravé nikdy? Použijte při jejich přípravě špaldovou mouku, nesnězte jich šest a uvidíte, že ani tenhle dietní hřích nebude tak hrozný.

Křenová omáčka s uzeným masem

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, asi 25 g másla, menší jablko, 100 g čerstvého křenu, 250 ml smetany ke šlehání, 150 ml plnotučného mléka, sůl, 700 g kvalitního uzeného masa, houskový knedlík k podávání

Postup: Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na másle, ale nesmí začít tmavnout. Mezitím očistěte a nahrubo nastrouhejte jablko. Přidejte k cibuli a nechte podusit. Vložte čerstvě nastrouhaný křen a podlijte smetanou. Nechte zhoustnout a vlijte mléko. Odstavte z plotny, rozmixujte dohladka a podle potřeby ještě trochu nařeďte mlékem. Dochuťte solí. Podávejte s uzeným masem a houskovým knedlíkem, na podívání bude omáčka lépe vypadat, když ji ozdobíte trochou pažitky.

Jak děláte křenovou omáčku vy?

Související témata:

Načítám