Hlavní obsah

Tipy, jak si usnadnit úklid v kuchyni

Foto: Kuchyně Sykora

Prioritou dnešní moderní kuchyně je její snadné udržování v čistotě a pořádkuFoto: Kuchyně Sykora

Reklama

Zařiďte si kuchyň tak, aby vám její úklid nepřidělával zbytečnou práci... Máme pro vás rady od architektů a projektantů kuchyní. Je to jednodušší, než se zdá: stačí, když nebudete opakovat chyby druhých!

Článek

Alfou i omegou snadného úklidu v kuchyni jsou jednoduše otíratelné, tedy hladké plochy z nenasákavých materiálů. Práci si také ulehčíte tím, že se vyvarujete na pohled atraktivních, leskle lakovaných povrchů kuchyňského nábytku. A jak se na problém snadného úklidu dívají samotní projektanti kuchyní, designéři a architekti?

Žádné lesklé skříňky a prevence

Velkou módou jsou kuchyně s vysoce lesklým povrchem skříněk. Při pohledu do katalogu vás okouzlí, ale praktické tedy moc nejsou. Jakákoli šmouha či otisk vaší dlaně budou kazit dojem celé kuchyně, protože ta bude krásná, jen když bude dokonale naleštěná. „Z druhé strany vás to donutí udržovat kuchyň v takřka sterilní a dokonalé čistotě,“ říká s úsměvem designér a projektant kuchyní Kryštof Hron z kuchyňského studia DIZ. Nakonec dodává, že nejúčinnější je prevence v podobě kvalitní digestoře, která odsaje mastné páry. Ty se pak nebudou usazovat na žádném nábytku.

Foto: Hanák nábytek

Lesklý povrch musíte neustále leštit, jinak bude kuchyň vypadat špinaváFoto: Hanák nábytek

Z čeho máte pracovní desku?

Pracovní desku utíráte denně a množství námahy při jejím úklidu ovlivňuje náročnost úklidu celé kuchyně. Ideální jsou akrylátové varianty umělých kamenů, například Staron či Hi-Macs.

Foto: Kuchyně Sykora

Pracovní desky z umělého kamene vytváří jednolitou a nenasákavou plochu, kterou snadno setřete hadremFoto: Kuchyně Sykora

Cena je sice vyšší (kolem 8000 korun za m2), ale na desítky let získáte materiál se stabilními fyzikálními a chemickými vlastnostmi. „Skvrny od vína, krve nebo kávy se nikdy nevpijí do povrchu a vždy je snadno setřete hadrem," říká projektant a specialista Ing. arch. Vladimír Šenkýř a pokračuje: „Z umělého kamene je možné vyrobit desky jakéhokoli myslitelného tvaru. A pokaždé to bude deska jednolitá, čili bez jediné spáry, ze které byste pracně dolovali nečistoty. Pracovní desky z umělých kamenů jsou zkrátka investicí do pohodlné údržby.“

Utěsněte prostor mezi pracovní deskou a stěnou

Prostor mezi pracovní deskou a stěnou by měl být dobře utěsněný. Jinak vám za kuchyňskou linku napadají například části potravin a začnou hnít. Standardně se takové utěsnění řeší pomocí běžné lišty podobné té, která lemuje například okraje parketové podlahy. Říká se tomu „zalištování“.

Foto: thinkstock

Správné zalištování spár lze vyřešit i utěsněním škvír silikonemFoto: thinkstock

Vhodnější je ale použití obyčejného silikonu, který se jako pasta vtěsná do mezery, a pak zatuhne. „Nevznikají tak žádné problematické spáry mezi deskou, stěnou a lištou a údržba pracovní plochy je jednodušší i rychlejší. Pomocí silikonu je možné začistit a utěsnit v podstatě jakékoli mezery, a spotřebované množství se navíc pohybuje v řádech stovek korun,“ radí Ing. arch. Lucie Pistorová ze studia Architekt Interieru.com.

Jednoduše přístupné vnitřky skříněk a šuplíků

Při větším úklidu jistě vytíráte i vnitřky kuchyňských skříněk. V tu chvíli se vám budou hodit snadno vyjímatelné mobilní pořadače a nosiče, a to nejen na příbory, ale i na talíře. Jednoduše pořadač vyndáte, a jedním pohybem tak uvolníte celou skříňku. Po skončení úklidu nakonec stejně jednoduše vrátíte vše na původní místo,“ radí projektant kuchyní a designér Tomáš Věntus ze studia Maxim Design.

Foto: Blum

Vyjímatelné držáky na talíře vyndáte snadno a vnitřek prázdné skříňky se vám bude lépe uklízet. Držák na talíře pro nastavitelný počet talířů, 1205 KčFoto: Blum

Jaké obkladové materiály a podlahové krytiny?

Kuchyňskou klasikou jsou keramické obklady. S ohledem na snadnost úklidu je ale v zásadě jedno, jestli zvolíte právě tento či jiný obklad. Důležité je, aby byla plocha obkladů hladká a aby případné spáry mezi kachličkami nebyly hluboké. Hladký povrch pak snadno setřete hadrem. „Zajímavé jsou například obklady z přírodního nebo stále oblíbenějšího umělého kamene,“ vysvětluje Ing. arch. Hana Liškutínová.

Nakonec dodává, že „ve věci podlahových krytin je logika stejná. Opět je vhodné volit stíratelné povrchy, ideálně přírodní linoleum. Rozhodně nedoporučuji žádné textilie, ze kterých se mastnota komplikovaně dostává. A váhala bych s oblíbeným korkem, který není tak odolný vůči oděru, a případné kapky rozpáleného oleje na něm vždy zanechají nehezkou stopu."

Foto: Hanák Nábytek

I z obyčejných kachliček můžete pomocí impregnace udělat samočisticí obkládací plochuFoto: Hanák Nábytek

Máte v kuchyni okno?

Díky oknu v kuchyni získáte přirozené odvětrání místnosti. „Problém ale může nastat, pokud je okno v těsné blízkosti varného centra. Pak bude lépe přestat používat záclony a závěsy, které v kuchyni fungují jako lapače mastných par a vy je budete muset neustále prát. Sáhněte si na okenní plochu vašeho okna v kuchyni, a pokud ucítíte jemný mastný povrch, bude vhodnější rozhodnout se pro otíratelné plastové žaluzie, doporučuje odborník Ing. arch. Pavel Zikmund.

Foto: Gorenje

Pokud máte v kuchyni okno, je vhodnější nedekorovat je záclonou. Drží se na ní zbytečně mastnosta.Foto: Gorenje

Jaké jsou vaše zkušenosti s úklidem kuchyně? Máte rádi exkluzivní vysoký lesk kuchyňského nábytku a jste ochotni každý den všechno dokola leštit? Možná jste si vyzkoušeli impregnaci a máte po starostech. Jak je to u vás?

Reklama

Načítám