Hlavní obsah

Tipy, jak využít levanduli: Pro voňavé žehlení i skvělou koupel

Foto: Profimedia

Vůně levandule vás může těšit ve vaně, ale i při žehleníFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá květina se může pochlubit takovou oblibou, jako je levandule. Můžete jí provonět šatník, ale dát si ji i do koupele nebo do bábovky. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Proč je vůně levandule skoro návyková? Možná proto, že připomíná čistě vyprané a vyžehlené peřiny u babičky, ve kterých se tak krásně usínalo o prázdninách. Navozuje vzpomínky na dovolenou u moře, připomene letní louku, velmi rychle uklidní a navodí spokojený spánek.

Levanduli můžete pěstovat na balkoně v květináči, ale lze ji i koupit v mnoha podobách – jako čerstvé stonky s květy, sušené svazky nebo sušený květ, případně levandulový éterický olej. Všechny varianty vás naučíme použít při výrobě levandulové koupele, olejíčku, který oceníte při mnoha zdravotních obtížích, voňavé dekorace nebo vody do žehličky.

Levandulová koupel

Potřebujete jen sůl z Mrtvého moře, použít lze i hrubou mořskou sůl, éterický olej s vůní levandule, sušený květ levandule a uzavíratelnou sklenici nebo plastovou dózu. Nádobu naplňte solí a vmíchejte do ní pár kapek levandulového oleje a pár lžic sušených květů. Poměr surovin je velmi individuální, ale na hrnek soli je to asi jedna lžíce květů a pět kapek oleje. Pak nádobu protřepejte a uzavřete na pár hodin. Tím je hotovo. Do vany přidejte jednu až tři lžíce koupelové soli.

Foto: Profimedia

Právě proto, že vůně levandule dokáže skvěle uvolnit a uklidnit, se hodí na relaxační chvilky ve vaně. Výroba koupelové soli navíc není vůbec složitáFoto: Profimedia

Levandulový olejíček

Levandule je skvělým prostředkem v péči o pleť, a to mnohdy i tu problematickou. Na akné, suchou kůži, ekzematické projevy, ale i další nedostatky na kůži si tedy vyrobte olejíček s levandulí. Jak na to?

Levandulový éterický olej přidejte do libovolného stoprocentního přírodního oleje, ideálně kokosového. Poměr obou je pak tři až čtyři díly základního oleje a jeden díl levandulového. Výsledný přípravek uchovávejte v tmavé lahvičce – tak velké, abyste obsah spotřebovali do měsíce. Před každou aplikací olej dobře protřepejte. Působí antibakteriálně i proti kvasinkám, zklidňuje a pomáhá vyhladit jizvy.

Nebojte se tento olejíček použít i k masáži vlasové pokožky před mytím vlasů. Hodí se proti lupům, proti padání vlasů, ale i jen proto, že vlasy po něm tak hezky voní. Olejíček můžete také přidávat do koupele – pár kapek stačí.

Levandulové žehlení

I žehlení může být dobou příjemné relaxace. Stačí, když před ním prádlo nakropíte doma vyrobenou levandulovou vodou.

Do rozprašovače dejte 4 díly destilované vody, 1 díl bílého alkoholu a na každé dvě deci této směsi dvě kapky levandulového éterického oleje. Voda se hodí na přírodní materiály odolné teplu – tedy hlavně na bavlnu, krep, flanel. Z toho vyplývá, že skvělá je na ložní prádlo, ručníky, utěrky, kapesníky.

Prádlo pak krásně voní, odpuzuje moly, nedrží se v něm bakterie, a ještě působí jako aromaterapie pro uklidnění. Vodu můžete nalít i do žehličky. Prádlo, na kterém by voda mohla nechat skvrny, proložte sušenou levandulí v textilním sáčku.

Foto: Profimedia

Svazek sušené levandule je dekorativní sám o sobě, ale pokud chcete, aby se z něj při pohybu tolik netrousily květy, svažte ho do paličky stužkouFoto: Profimedia

Svazek levandule

Tuto vazbu musíte vytvořit ve chvíli, kdy jsou stonky levandule čerstvé a dají se ohnout, aniž byste je zlomili. Svazeček uvážete těsně pod květy stužkou a pak ohnete stonky přes květy, aby vytvořily palici, která květy schová. Jednotlivými stonky přitom provlékejte stužku tak, aby květy uzavřela uvnitř. Výsledek připomíná gymnastický kužel.

Využíváte levanduli i jinak než jako zdroj příjemné vůně? Napište nám, jak!

Reklama

Načítám