Hlavní obsah

Tipy, jak zařídit malou kuchyni

Foto: Möbelix

Horní skříňky v barvě stěny krásně splynou s pozadím a tím opticky zvětší prostorFoto: Möbelix

Zatímco malá ložnice není až takový problém, malá kuchyně může být pěkný oříšek. Ale i v tomto případě existuje řešení – inspirujte se následujícími tipy.

Článek

Záleží především na dispozici místnosti a také skutečnosti, zda do ní potřebujete vtěsnat ještě jídelní kout či nikoli. Abyste co nejlépe využili prostor, volte kuchyňskou linku s dispozicí do L, případně paralelní nebo do U tam, kde máte k dispozici jen krátkou úzkou „nudli“. Úplně nejlepší je v případě malých prostor nechat si naplánovat kuchyni na míru.

Co je dobré vědět

Využijte obecné rady pro zařizování malých domovů a volte linku i stěny ve světlých barvách, za linku použijte velkoformátové panely či obklady. Zvolíte-li mozaiku nebo obklad typu metro, držte se spíše světlejších tónů: bílé, světle šedé či slonové kosti.

Foto: Möbelix

Čím výš, tím lépe. V malých kuchyních je nutné využít vertikálu, abyste získali maximální úložný prostorFoto: Möbelix

Využijte maximálně vertikální rozměr, aktuální trend kuchyní bez horních skříněk pro malé prostory není vhodný. Jen tak získáte dostatek místa na ukládání. Volte kuchyně spíše v jednotné barevnosti – pokud se rozhodnete pro kombinaci dekorů, zvolte třeba bílé spodní skříňky a horní skříňky ve světlém dřevodekoru nebo v barvě stěny. Splynou tak se zdí za sebou a prostor bude působit větší.

Foto: Möbelix

Závěsné systémy nad pracovní desku pojmou spoustu drobnějšího vybavení a ušetří tak místo ve skříňkáchFoto: Möbelix

Použijte také závěsné programy – poslouží k uložení věcí, které potřebujete mít hned po ruce. Kromě kuchyňského náčiní, utěrek a chňapek na ně můžete zavěsit i prkénka nebo květináčky s bylinkami. Praktický je také nástěnný magnetický držák na nože. Pokud rádi přiložíte ruku k dílu, můžete si vyrobit šikovného pomocníka v podobě závěsného koše na ovoce a zeleninu.

Foto: Möbelix

V garsonce jsou varné desky se čtyřmi plotnami zbytečným luxusem. Bohatě postačí dvouplotýnkaFoto: Möbelix

Jaké spotřebiče?

Pokud běžně nevaříte tříchodové menu, zvažte použití dvouplotýnky. Nejčastějším nešvarem malých kuchyní totiž bývá nedostatek pracovní plochy. Díky menší varné desce jí získáte o trochu víc. Do opravdu malé kuchyně volte spíše kompaktní myčky a úzké vysoké chladničky. S úsporou místa mohou výrazně pomoci spotřebiče či nástroje, které zvládnou hned několik funkcí najednou – třeba taková mikrovlnka s možností klasického pečení.

Reklama

Načítám