Hlavní obsah

Tipy, jak zužitkovat slupky z brambor, banánů a pomerančů

Foto: Anna Molcharenko, Shutterstock.com

Foto: Anna Molcharenko, Shutterstock.com

Reklama

Brambory nebo ovoce většinou oloupete a slupky automaticky vyhodíte. Napadlo vás však někdy, že by se mohly ještě na něco hodit? Asi budete překvapení, ale není toho vůbec málo.

Článek

Odřeli jste si patu nebo jste se spálili a s hrůzou jste zjistili, že nemáte doma ani kousek náplasti? Nemusíte hned všeho nechat a letět do lékárny. Máme pro vás rychlejší řešení. Určitě máte doma brambory. Jednu omyjte, oloupejte a slupky přiložte vnitřní stranou na poranění. Čím déle je tam budete mít, tím lépe – ideálně přes noc. Ránu vydezinfikují a navíc podpoří rychlé hojení.

Syrové slupky z brambor místo séra

Slupky nevyhazujte, ani až budete loupat brambory k obědu. Máte-li někde na kůži pigmentové skvrny, vyrobte si na ně speciální přípravek. Syrové slupky rozmixujte na jemnou kašičku a uchovávejte ji v lednici. Opakovaně ji nanášejte na tmavší místa a nechte působit alespoň čtvrt hodiny. Uvidíte, že po pár dnech pigmentové skvrny natolik zesvětlí, že už nebudete na jejich skrývání potřebovat ani kapku make-upu.

Foto: xtrekx, Shutterstock.com

Pokud brambory loupete, slupky rozhodně nevyhazujteFoto: xtrekx, Shutterstock.com

Vařené slupky z brambor zamaskují šediny

Šedivíte? Vyzkoušejte trik se slupkami a třeba už o barvě na vlasy nebudete chtít ani slyšet. Omyté bramborové slupky povařte na mírném ohni alespoň půl hodiny a pak je nechte i s vodou vychladnout. Teprve pak je přeceďte. V získaném odvaru si vlasy (umyté šamponem) pořádně promněte, nechte působit a asi po deseti minutách opláchněte vodou. Po první aplikaci nebude účinek zřejmý, ale nevzdávejte to. Když tuto barvicí kúru zopakujete pár dní po sobě, šediny budou méně výrazné než na začátku.

Vyleštěte si boty i stříbro

Možná to vypadá jako vtip, ale stříbro i kůži skvěle naleštíte banánovou slupkou. Nejdříve raději odstraňte zvnitřku veškerá vlákna a pak už jen slupkou přejíždějte přes boty či stříbro. Nakonec povrch otřete papírovým kapesníkem nebo utěrkou z mikrovlákna. Asi vás napadá, jestli by se banánová metoda nedala použít také na kožený nábytek. V některých případech to určitě bude fungovat, ale pro jistotu to nejdříve vyzkoušejte na malém kousku, který není vidět. I zaprášené listy pokojovek naleští banánová slupka daleko lépe, než to dokáže běžný rozprašovač naplněný vodou. Nezaschnou na nich kapky – místo toho se budou nádherně lesknout.

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Ze slupky před leštěním odstraňte vláknaFoto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Banánové slupky prospějí rostlinám

Tím však prospěšnost banánových slupek nekončí. Máte-li zahradu, uvítáte jejich účinky i na záhonech. Obsahují totiž hodně draslíku, který je důležitým hnojivem a do půdy ho dodáte snadno. Stačí jen banánové slupky usušit, rozemlít a přidat jako kompost k mladým rostlinkám a sazeničkám – ocení je například růže nebo kapradiny. Nechcete-li se zdržovat sušením, můžete čerstvé slupky nařezat na menší kousky a dát je k již zakořeněným rostlinám.

V žádném případě však nepoužívejte celé čerstvé slupky, nebo dokonce banány. Ráda si na nich pochutnají různá zvířátka, takže by vám je s největší pravděpodobností záhy vyhrabala. A ještě maličkost: nezapomeňte ze slupek sloupnout nálepky.

Foto: Milosz_G, Shutterstock.com

Z pomerančové kůry si můžete vyrobit osvěžovač vzduchuFoto: Milosz_G, Shutterstock.com

Pomocník v kuchyni: pomerančová kůra

Používáte raději hnědý třtinový cukr? Pak se vám asi už stalo, že zvlhnul a vytvořily se v něm hrudky. Spolehlivě tomu předejdete, když k němu vložíte asi pěticentimetrový proužek pomerančové kůry. Uzavřenou nádobu pak skladujte v ledničce.

Určitě jste si už všimli, že při loupání pomeranče se příjemně provoní celá místnost. Bohužel je to jen na chvíli. Přesto si z pomerančové kůry můžete vyrobit osvěžovač vzduchu, který oceníte zvláště v boji s nežádoucími kuchyňskými pachy. Slupky z pomeranče nakrájejte na malé kousky, vložte je do hrnce s vodou a přidejte pět celých muškátových oříšků a pět tyčinek skořice. Povařte alespoň půl hodiny a nechte dobře vychladnout. Přeceďte a pomocí trychtýře přelijte do lahve s rozprašovačem. Uložte do ledničky a použijte vždy, kdykoli se vám bude zdát, že to u vás doma tak úplně nevoní.

Máte také nějaké nápady, jak zužitkovat zdánlivě nepotřebné suroviny?

Reklama

Načítám