Hlavní obsah

Ušetřete! Poradíme, jak zužitkovat zbytky jablek, brambor i květáku

Foto: lenetstan, shutterstock.com

Věnujte zelenině a ovoci více pozornosti. Poradíme vám, jak je beze zbytku zužitkovatFoto: lenetstan, shutterstock.com

Natě, listy, slupky od brambor či citrusů nebo lógr, který zbyl po odpolední kávě. Zužitkovat se dají i části potravin, které běžně považujete za odpad. Vykouzlit z nich můžete nejen skvělá jídla...

Článek

Potraviny se vyhazují v řadě domácností. Z na první pohled neužitečných zbytků se ale dá připravit skvělé jídlo. Naučte se z nich vytěžit maximum. Díky našim tipům prospějete přírodě i peněžence!

Naučte se nakupovat s rozmyslem

„Konkrétní čísla o plýtvání potravinami v České republice bohužel zatím neexistují, takže vycházíme z celoevropských statistik. Na jednoho člověka připadá v Evropě 96–115 kilogramů vyhozeného jídla za rok,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo. Na snížení tohoto čísla lze pracovat nejen přípravou pokrmů ze zbytků, ale také uvědomělými nákupy a správným skladováním.

Před návštěvou obchodu je v první řadě dobré udělat si přehled o surovinách, které máte doma. Zbytečnému utrácení se vyhnete i tím, že si napíšete nákupní seznam a budete se ho striktně držet.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Ušetříte i tím, když budete chytře nakupovatFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Dávejte si pozor i na akce, v euforii z extrémně nízké ceny mnohdy nakoupíte víc, než dokážete spotřebovat. Potraviny se následně kazí a úspora je minimální. Některé produkty s prošlou lhůtou trvanlivosti navíc není nutné okamžitě házet do koše. Přečtěte si o 7 typech potravin, které můžete sníst i prošlé.

I z těchto věcí se dá vařit

Váš dosavadní pohled na potraviny se po přečtení následujících řádků asi změní. Co všechno se nemusí vyhazovat a k čemu všemu se dají zbytky a drobnosti využít? Možností je opravdu hodně.

V hlavní roli zelenina

Uzdu své fantazie můžete pořádně popustit například na poli zeleniny. Variantou, která se přímo nabízí, je vývar připravený z očištěných zbytků jakékoli zeleniny. „Je možné si v mrazáku na tyto zbytky vyhradit speciální krabičku a postupně je do ní přidávat. Až se naplní, je čas uvařit vývar,“ radí Jana Karasováz blogu Czech Zero Waste.

Své využití si najdou i různé natě a listy například z ředkviček nebo mrkve. Stačí přidat olej, citronovou šťávu, drcené oříšky, česnek, sůl a pepř. Pesto na těstoviny je na světě. „Vyhazovat nemusíte ani slupky od brambor a listy květáku, dají se osmažit nebo upéct na brambůrky,“ doporučuje Jana Karasová.

Stejným způsobem lze spotřebovat i slupky z jablek. Po smíchání s cukrem, skořicí a kouskem másla z nich v troubě vykouzlíte sladké chipsy. Kapustové listy je možné nechat uschnout a rozemlít na zelený prášek, kterým ochutíte třeba zeleninový salát.

Foto: Paramonov Alexander, shutterstock.com

Chipsy z jablečných slupek nemají chybuFoto: Paramonov Alexander, shutterstock.com

Co s nadbytkem pečiva?

Pokud se vám v chlebníku nahromadilo pečivo, které nemůžete stihnout sníst, udělejte následující opatření. Rohlíky a housky nechte vysušit a rozemelte na strouhanku. V koši nemusí skončit ani chléb. Stačí, když ho nakrájíte na kostičky a dáte včas zamrazit. Potom stačí krutony kdykoli vyjmout, opéct v troubě a přidat do polévky nebo do salátu.

Příroda pomůže i s úklidem

Výborným pomocníkem v domácnosti je kůra z citrusů. Když ji několik týdnů necháte louhovat v uzavřené sklenici s octem, získáte přírodní čistič, který velmi dobře působí zejména na mastné povrchy. Po vylouhování tímto prostředkem spolu s vodou naplňte rozstřikovač v poměru 1 : 1.

Lógr pro krásu i proti zápachu

Mnohočetné využití má i kávová sedlina. Aplikací houbičkou na pokožku poslouží jako peeling proti celulitidě a prostřednictvím zábalu oživí vaši hřívu. Jak na to? Lógr smíchejte s trochou vody a vzniklou kašičku naneste na vlasy, zabalte do igelitu a do ručníku. Zhruba po 15 minutách zábal smyjte. Díky schopnosti pohlcovat pachy odstraní i nepříjemný odér z lednice. Stačí misku s lógrem umístit do některé z přihrádek.

Snažíte se plýtvání omezit na minimum? A jaké jsou vaše tipy na zužitkování zbytků potravin?

Reklama