Hlavní obsah

Kávová sedlina není odpad, nýbrž skvělý pomocník v domácnosti

Foto: puhhha; Shutterstock.com

Foto: puhhha; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory všelijakým speciálním kávovarům vám stejně nejvíc chutná poctivý „turek“? Pokud jen bezmyšlenkovitě vylejete sedlinu, která zbude na dně šálku, zadržte! Máme pro vás pár tipů, jak ji můžete zužitkovat.

Článek

Turecká káva, lidově turek, má v našich končinách letitou tradici a oblibě se těší stále. Je takovým symbolem domácí pohodičky. Škoda, že po dopití šálku obvykle přijde kávová sedlina nazmar. Stejně jako v případě, že dáváte přednost kávě z mašinek, jako jsou různé presovače a překapávače. Lógr má totiž hodně praktických využití.

Odstraní zápach v lednici

Stává se, že se lednicí line poněkud nepříjemná vůně. Prvním krokem je najít příčinu a vyhodit potravinu, která to způsobila. Co když i pak zápach přetrvává? Vyzkoušejte účinky vysušené kávové sedliny. Nasypte ji do malé misky nebo třeba kelímku od jogurtu a dejte do lednice. Určitě budete mile překvapení, protože všechny nežádoucí pachy během chvilky zmizí. Pokud máte pocit, že je potřeba osvěžit vzduch v celé domácnosti, vyrobte si podle našich návodů levný bytový parfém.

Poradí si s připečeným jídlem

Dáváte si pozor, přesto omáčka, polévka nebo mléko z hrnce občas přeteče a během chvilky se připeče nejen na dno nádoby, ale i na varnou desku? Nezoufejte! Zapomeňte na běžně prodávané čisticí prostředky a sáhněte po „zázračné“ kávové sedlině. Stačí, když ji nanesete na houbičku nebo vlhký hadřík a poskvrněnou plochu vyčistíte.

Výhodou je, že se nemusíte bát, že nechtěně použijete příliš „hrubý“ přípravek, který poškrábe povrch nádobí nebo varné desky. Kávová sedlina má velmi jemnou strukturu, takže to v žádném případě nehrozí. Zároveň můžete mít dobrý pocit, že šetříte životní prostředí, protože jste zvolili ekologickou, navíc velmi levnou alternativu. Víte, že varné desky vyčistíte také solí, jedlou sodou, citronem a octem?

Foto: tab62; Shutterstock.com

Foto: tab62; Shutterstock.com

Zahladí rýhy na nábytku

Asi není v lidských silách zajistit, aby se na dřevěném nábytku časem neobjevily nevzhledné škrábance, které jsou zvlášť na tmavším povrchu hodně vidět. Naštěstí si můžete nejdřív v klidu vypít kávu a pak se pustit do renovace. Tentokrát využijete ještě vlhký lógr. Nevadí, když vyschne, stačí ho smíchat s malým množstvím vody. Hustou kašičku naneste na hadřík a krouživými pohyby přejíždějte poškozený nábytek, dokud se rýhy nezacelí. Potom ho ještě přeleštěte přípravkem s obsahem včelího vosku.

Hodí se i pro zahrádkáře

Foto: Monthira; Shutterstock.com

Foto: Monthira; Shutterstock.com

Kávovou sedlinu neocení pouze hospodyňky, ale také zahrádkáři. Pomůže totiž ochránit rostliny před škůdci, jako jsou například slimáci, mravenci či některé druhy mušek. Až nadejde ten správný čas, nasypte ji ke kořenům. Tímto jednoduchým způsobem se zbavíte nejen „vetřelců“, ale zároveň rostlinkám dodáte kvalitní přírodní hnojivo; vyhovuje zejména růžím, azalkám, rododendronům a kaméliím.

Podobné je to s kompostem. Když do něj občas přidáte kávovou sedlinu, snadněji docílíte optimálního pH, navíc zajistíte rychlejší a rovnoměrnější rozklad bioodpadu. Kromě toho je lógr neodolatelným lákadlem pro červy, kteří celý proces urychlují a výrazně přispívají ke zkvalitnění kompostu.

Určitě vám vadí, že se vaší zahradou prohánějí zatoulané kočky a občas i šlápnete do hromádky exkrementů. Zamezíte tomu poměrně snadno. Po obvodu záhonů nasypte směs kávové sedliny s kousky pomerančové kůry. To je spolehlivě odradí.

Reklama

Načítám