Hlavní obsah

Tipy pro rodiče: Jak zabavit děti na cestách?

Foto: thinkstock

Na cestách se s vámi děti už nebudou nudit!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jedete na dovolenou s puberťákem nebo předškolákem, jedno mají společné. Jen usednete do auta a zezadu se ozve: Už tam budeme? Nevíte, jak dítě zabavit? My ano!

Článek

Markéta vyráží s manželem a dvěma dcerami autem do Itálie. A aby se rodina nepohádala hned na začátku, ví, jak dcery zabavit. „Už pár let se nám osvědčuje přenosné DVD, každá holka má své a pouští si, co chtějí,“ říká Markéta. A co dělat, když už to dívky nebaví? Také víme!

Důležitý je klid v autě

I když vyjíždíte na noc a dítě po chvíli usne, celou cestu to nevydrží. Nakombinujte hry slovní a deskové, které se prodávají v cestovním balení a nezaberou víc místa než knížka. Hodit se vám mohou i na dovolenou, třeba na večer nebo při špatném počasí. Navíc tím, že v autě zabavíte děti, nebudete za volantem nervózní.

„Aby byla jízda bezpečná, je důležité udržet v autě klid, k tomu jsou hry ideální. Když se řidič otočí na pouhých pár vteřin dozadu a někdo před ním zabrzdí, nestihne zareagovat a může se stát nehoda. Navíc v létě bývá v autě horko a zhruba od 26 stupňů stoupá únava a podrážděnost řidiče, pokud je k tomu v autě hluk, může reagovat neadekvátně na situaci na silnici a riziko stoupá,“ poznamenává Igor Sirota z Ústředního automoto klubu ČR.

Foto: Fler, Philips

Vraťte se do školních lavic a zahrajte si s potomkem hru Země, město... Místo trhání papíru z bloku si můžete zakoupit pevnou krabičku s padesátkou předtištěných papírů. Stojí 269 Kč. Zabavit můžete na cestách malého i většího cestovatele sledováním pohádky nebo oblíbeného seriálu na přenosném DVD přehrávači. Tento zakoupíte za 1599 KčFoto: Fler, Philips

Foto: Bonaparte, E-shop Chytrehry

Na trhu jsou hrací karty s nejrůznějšími dětskými postavičkami. Třeba s Patem a Matem si na cestách můžete zahrát kvarteto. Prodávají se v praktické plastové krabičce a stojí kolem 35 Kč. Pořád dokola nejspíš budou chtít hrát vaši potomci hru pojmenovanou příznačně Už tam budeme? Podle 150 kartiček budou hledat reálné situace, které vidí z okénka auta, za každý úspěch získají bod. Hra vás přijde na 299 KčFoto: Bonaparte, E-shop Chytrehry

Zahrajte si abecedu

Abyste při každé cestě na dovolenou nemuseli pátrat v paměti, jakou hru si zahrát, sepište si je. Co třeba na seznam zařadit?

Slovní fotbal: Klasická hra na cesty, která se dá opakovat do nekonečna. Každý musí vymyslet slovo začínající na poslední písmeno slova předcházejícího.

Rýmování: Řekněte slovo a chtějte od dítěte, aby našlo takové, které se bude rýmovat. Nebo se rovnou pokuste složit básničku.

Postřeh: Vymyslete si seznam všeho, co můžete po cestě vidět, třeba hrad, zvíře, nádraží... Kdo objekt uvidí první, získává bod a slovo se ze seznamu maže.

Na pohádky: Do hry můžete zapojit i malé milovníky pohádek. Od vás se chce jen to, abyste si vzpomněli na známé pohádkové citáty, od dítěte zase správná odpověď na otázku: Kdo tohle řekl?

Na dopravní prostředky: Dohodněte si nejroztodivnější dopravní prostředky, které můžete po cestě vidět. Čím méně obvyklý, tím bude pro dítě větší výzva pátrat očima a soustředit se.

Na hádání: Pomocí otázek se pokuste dítě přimět, aby zjistilo, na co myslíte. Je to člověk? Je to zvíře? Máme to doma?

Abeceda: Tahle hra chce dobrou paměť. První hráč řekne slovo od A, druhý od B, ale zopakovat musí i to od A. Zkuste projet celou abecedu.

Foto: Dino toys, Alex toys

Pro starší potomky můžete jako výzvu zakoupit cestovní hru AZ kvíz, která vychází z pravidel známé televizní soutěže. Obsahuje 550 otázek. Sehnat lze od 126 Kč. Kdo dává přednost klasickému kreslení pastelkami nebo fixami, uvítá cestovní podložku, na které se mu bude malovat komfortně. Podložka je skládací a má kapsy na po stranách. Pořídit lze od 289 KčFoto: Dino toys, Alex toys

Foto: Taft toys, E-shop gamma-hracky

Pobavit se při delší cestě autem potřebují i velmi malé děti. Pořídit jim můžete třeba hrací pult, který se upevní zezadu na přední sedačku. Zakoupit ho můžete od 400 Kč. Člověče nezlob se pro menší a šachy pro starší děti můžete zakoupit v jednom praktickém cestovním pouzdru. Hra je magnetická, tudíž lze hrát i na zadní sedačce auta. Stojí 145 KčFoto: Taft toys, E-shop gamma-hracky

Pořiďte mini šachy

Jen slovní hry ale dítě nezabaví. I když ho jindy neradi vidíte před počítačem nebo tabletem, udělejte výjimku. Stejně tak můžete pro tentokrát nechat dítě déle koukat na filmy či seriály na přenosném DVD přehrávači jako čtenářka Markéta.

Foto: Mattel, e-shop Hracky-bohemia

Pokud jste s rodinou propadli hře Scrabble, nemusíte se jí vzdávat ani o dovolené. Zahrát si ji díky šikovnému cestovnímu balení můžete i s dětmi v autě. Zakoupit můžete hru od 529 Kč. Když už dítě hry ani sledování pohádky nebaví, zkuste mu nabídnout kreslicí tabulku. Nepotřebuje k ní žádné pastelky, malovat navíc může pořád dokola, protože předchozí obrázek jednoduše smaže. Stojí 450 KčFoto: Mattel, e-shop Hracky-bohemia

Nezapomeňte přibalit ani společenské hry. Aby vám nezabraly polovinu kufru, pořiďte si cestovní zmenšené verze. Zakoupit lze i magnetické, aby vám figurky od Člověče, nezlob se nelétaly po autě. „Rodiče mají největší zájem o hry pro nejmenší, protože právě ti potřebují pobavit. A hra, která se vejde do kabelky a někdy i do kapsy, je ideální,“ říká Kateřina Morová ze společnosti Bonaparte, která se na výrobu a prodej her specializuje. Koupit můžete karty, šachy, různé kvízy nebo třeba sadu, kde je cestovních her hned několik.

Co funguje ve vašem autě?

Reklama

Načítám