Hlavní obsah

Tmavý vs. světlý nábytek: Víme, kam se jaký hodí!

Foto: Thinkstock

Preferujete spíše světlý, nebo tmavý nábytek?Foto: Thinkstock

Reklama

Nábytek je jedna z posledních věcí, kterou do bytu pořizujete. Přesto byste o něm, nebo aspoň o jeho barvě, měli mít jasno už na začátku. Že není o čem mluvit, protože světlé dřevo je klasika, kterou nic nezkazíte? Ano, ale chtělo by se zároveň dodat i slovo – nuda!

Článek

Máte pocit, že o barvě vašeho nábytku rozhodli už architekti, kteří navrhli byty a místnosti tak malé, že je do nich možné dát jen světlý nábytek, jinak byste si tady připadali jako sardinky? Omyl! Není totiž striktně dáno, že tmavé barvy zmenšují a světlé zvětšují.

Podle stylu, nebo stáří?

„Obecně se má za to, že tmavá barva zmenšuje a světlá naopak zvětšuje. Není to zcela pravda. Když si představíte tmavý strop, často se vám zdá, že nikde nekončí, a vytváří tím pocit nekonečnosti. Pokud v malém prostoru nebo koupelně zvolíte tmavý nábytek a doplníte jej světlými stěnami a obklady, není to chybná volba,“ uvádí na pravou míru časté klišé Michal Janků, architekt značky Jika.

Foto: kovany-nabytek.cz

Tmavé odstíny stejně jako kov jsou typické pro takzvaný středomořský stylFoto: kovany-nabytek.cz

Podle čeho se tedy lidé rozhodují pro tmavý, nebo naopak světlý nábytek, když velikost bytu nehraje roli? Prim samozřejmě hrají vkus a osobní preference, a podle Michala Janků i věk. „Podle našich zkušeností mladší lidé dávají přednost spíše tmavým barvám, naopak starší preferují světlé odstíny.“

Pokud tedy chcete tmavý nábytek, není důvod si ho nedopřát. Jen je třeba mu přizpůsobit zbytek interiéru. Jestliže zvolíte stěny i podlahu ve světlých barvách, několik tmavých kousků – samozřejmě nesmíte sáhnout po obývákové stěně ode zdi ke zdi, jak se to nosilo před třiceti lety – naopak v malém prostoru vytvoří zajímavý kontrast a prostor opticky nijak nezmenší.

Foto: Bo Concept

Tmavé dřevo a bílá barva dohromady tvoří zajímavý kontrastFoto: Bo Concept

Navíc můžete využít naše Barevné triky, jak zvětšit malý byt.

Tmavý nábytek vs. světlý

I když jde tedy při výběru odstínu nábytku o vkus každého, přesto lze najít i „všeobecné“ důvody, které vám mohou při rozhodování pomoci.

Především ten tmavý působí elegantním a luxusním dojmem. Také vedle něj lépe vyniknou barevné, lesklé či jinak výrazné doplňky. Tmavé zařízení se bude více líbit těm, kdo se o dovolené zamilovali do takzvaného středomořského stylu. Stačí se podívat na tradiční italskéči španělské interiéry, kterým dominuje. Tmavá barva zde vytváří určité přítmí, které navozuje pocit stínu, a tím i chladu. V našich podmínkách lze toto pravidlo využít například v místnostech s velkou prosklenou plochou orientovaných na jih či západ.

Foto: Home Style

Na této skříni si ověříte, co se vám více líbí: chtěli byste tu tmavou, nebo ze světlého dřeva?Foto: Home Style

A stejně tak lze kouzlit se světlými barvami, typickými pro skandinávský styl, který je u nás mnohem oblíbenější než ten středomořský. Právě pro severské země je světlé dřevo tradičním materiálem, což vyplývá ze zvýšené potřeby světla tam, kde den trvá mnohem kratší dobu než u nás.

Výhodou světlého nábytku je i jeho větší praktičnost. Prach, který na černém laku vynikne, se na přírodním dřevě ztratí. Tedy pokud nechcete trávit každý večer s prachovkou v ruce, určitě pro vás budou lepší světlejší kousky.

Foto: BoConcept

Pro milovníky světlého nábytku bude ideální tato kombinace dubu a bílého lakuFoto: BoConcept

Ale pro světlé výrobky hovoří i to, že jsou v současnosti velmi oblíbené italskými designéry, kteří určují nábytkové trendy pro celý svět. Je tedy pravděpodné, že do dvou až třech let jejich boom zaznamenají i tuzemské obchody. Jetliže si je pořídíte už nyní, budete o krok napřed. „Kresba přírodního světlého dubu s matným světlým lakem vytváří efekt luxusu, prostě dokonalý detail, který i do moderního minimalistického interiéru může přenést útulnost dřeva,“ říká Miloslav Kolařík z Decolandu.

Foto: Home Style

Řešení pro nerozhodné: světlý nábytek doplňují tmavé doplňkyFoto: Home Style

Když se dvě barvy perou...

Pokud opravdu nevíte, zda je pro vás lepší světlý, nebo tmavý nábytek, pak máte dvě možnosti. „V aktuálních kolekcích se nyní velmi často střetávají světlé a tmavé odstíny na jednom kusu nábytku, tmavá ořechová dýha se kombinuje s bílým lakem. Výjimkou také nejsou kombinace, kde světlé akcenty ještě umocňuje například použití světlého dubu,“ říká Martin Šťastný z BoConceptu.

Foto: Abitare

Pokud chcete být opravdu in, zapomeňte na dřevo a sáhněte po bílé barvěFoto: Abitare

Anebo se držte módních trendů a sáhněte po bílé barvě. Pryč jsou totiž časy, kdy platilo, že nejlevnější nábytek je bílý, a proto si ho pořizují ti, kdo na dřevo nemají. Dnes je to naopak. Bílé kousky, zvlášť v lesklém provedení, patří k nejzajímavějším, a bohužel někdy i k těm dražším.

Důvodů je několik. Na bílou lze aplikovat všechny výhody světlého, i tmavého dřeva. S prvním má společné, že na něm také není vidět vrstva prachu, interiér také na pohled rozsvěcuje. S černým ji spojuje vlastnost, že vedle ní vyniknou barvy i jiné materiály. Zjistěte si, jaké barvy jsou ideální pro vás!

Foto: JIKA

Bílá už dávno není synonymem pro levný nábytek. Naopak, nyní patří k nejžádanějším a nejluxusnějšímFoto: JIKA

A jakému nábytku dáváte přednost vy: světlému, tmavému, nebo to u vás vyhrála na celé čáře bílá?

Reklama

Související témata:

Načítám