Hlavní obsah

Tohle jsou příznaky blížícího se nervového zhroucení! Hrozí i vám?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si zlomíte ruku, spěcháte k lékaři. Jakmile ale dojde na psychické potíže, obyčejně si je odmítáte přiznat. Přitom známek, že jste na pokraji nervového zhroucení, je celá řada.

Článek

O svoji psychiku se lidé příliš nestarají, což mnohdy nekončí dobře. Když hrozbu nervového kolapsu podchytíte včas, dá se mu předejít. Britská psychoterapeutka Sally Brown  v deníku Daily Mail popsala osm varovných signálů, které byste neměli podceňovat.

1. Sníte o úniku

Fantazírování, jak se na všechno vykašlete a někam zmizíte, mívá občas každý. Je to práce limbického systému mozku, který vnímá, že se necítíte dobře, a posílá vám vzkaz „uteč“. Vyvažuje to ale prefrontální kůra mozku, která má na starosti logiku, plánování a myšlení. Ta vám zase říká „uklidni se, nemůžeš přece utéct, máš tu povinnosti“ a podobně. Pokud tento „moudrý“ hlas vůbec neslyšíte a jediné, co vám běží hlavou, je touha utéct, je to klasická známka deprese a úzkosti.

Foto: Africa Studi, Shutterstock.com

Máte chuť se na všechno vykašlat, zmizet a na nic jiného nemyslíte? Zbystřete, značí to, že na tom nejste psychicky nejlépeFoto: Africa Studi, Shutterstock.com

2. Neodpočíváte

Se stresem a psychickým vypětím je to jako s vodou kapající do skleničky. Pokud ji nebudete pravidelně vyprazdňovat, přeteče. I stres a vypětí je nutné uvolňovat, a to pravidelným odpočinkem a relaxací. Jenže právě lidé na pokraji zhroucení neumějí zastavit, naopak přidávají plyn. Mají utkvělou představu, že si nečinnost nemohou dovolit.

3. Je pro vás těžké činit rozhodnutí

Kdykoli máte udělat nějaké rozhodnutí, byť se jedná třeba o malichernost typu „co si dám dnes k snídani“, je to pro vás problém. „Je to jeden z raných příznaků blížícího se nervového kolapsu, důsledek přetížení každodenními úkoly, kdy už i naprosté banality jsou na vás jednoduše moc,“ vysvětluje Sally Brown.

4. Vyhledáváte samotu

Stáhnout se do ústraní, když vám není nejlíp, je logický krok. „Když je váš mozek přetížen, podvědomě se vyhýbáte všemu, co představuje jakékoli riziko dalšího zatížení, byť příjemného. Nestojíte o žádné stimuly, které by váš mozek jakkoli zaměstnaly,“ tvrdí Sally Brown. Nedostatek sociálního kontaktu však deprese a úzkosti zhoršuje, protože se cítíte osamocení a izolovaní. Navíc se většinou přidává i pokles sexuálního apetitu a neschopnost prožívat intimitu a souznění, které jsou pro sex typické.

5. Máte problémy se spánkem

Klasickým symptomem jsou poruchy spánku, které psychické potíže ještě víc prohlubují. Ve spánku se totiž vaše tělo i mysl uvolňují a zbavují stresu. Pokud tedy nespíte (či spíte nekvalitně a málo), tělo nemá šanci se zregenerovat a je z toho velmi nebezpečný kolotoč. Čím hůř jste na tom psychicky, tím větší problémy máte se spánkem. A čím hůř spíte, tím víc se vaše potíže prohlubují.

6. Čelíte záchvatům paniky

Neléčené úzkosti snadno přerostou v záchvaty paniky. Zničehonic vás přepadne obrovský strach, jehož příčinu nejste schopni pojmenovat. Strašně se bojíte, sotva dýcháte, ale netušíte proč. Tady už je nejvyšší čas na pomoc odborníka.

Foto: YanLev, Shutterstock.com

Najednou vás přepadne hrůza, nepopsatelný strach. Záchvaty paniky jsou dalším varovným signálemFoto: YanLev, Shutterstock.com

7. Sabotujete sami sebe

Víte, že tuny sladkostí vám spíš škodí, než pomáhají, že přemíra alkoholu psychické obtíže prohlubuje a podobně. Přesto si nemůžete pomoct a všechny tyhle špatnosti konzumujete. „Často je to vlastně takové volání o pomoc, kdy si říkáte, že pokud budete skutečně nemocní, někdo si vašeho trápení konečně všimne,“ vysvětluje Sally Brown.

8. Nevážíte si sami sebe

Byli jste zvyklí, že máte určitou výkonnost, pracovní či jiné úspěchy, ale teď se vám nedaří. Rozum vám sice říká, že to není vaše chyba, že vás brzdí psychické problémy, ale emočně jste si přestali sebe sama vážit. Vidíte se jako nulu, která vše zkazila a všechny včetně sebe zklamala.

Překonali jste nervové zhroucení? Co vám nejvíc pomohlo? 

Reklama

Související témata:

Načítám