Hlavní obsah

Tohle jsou ranní návyky, které vám brání zhubnout. Změňte je!

Foto: Billion Photos, shutterstock.com

Radši, než abyste ráno narychlo snědli nějakou sušenku, si dejte snídani později. Ale pořádnou a výživnouFoto: Billion Photos, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O ránu se říká, že to jsou klíčové minuty dne. Z nemalé části se v této chvíli rozhoduje nejen o tom, jak produktivní budete. Ranní návyky mají vliv i na fungování vašeho těla. Třeba na vaše spalování.

Článek

Někdy ráno vstanete, a už předem víte, že tohle nebude zrovna nejlepší den. Nebyli jste schopni vylézt z postele, cítili jste se rozlámaní, na čisté tričko jste si prskli pastu na zuby a ve spěchu jste odběhli do práce bez svačiny…

A pak jsou ta jiná, lepší rána. Tehdy už od samého svítání víte, že se vám bude dařit. Takové dny ale nejsou jen otázkou náhody. To, jaké bude vaše ráno a potažmo celý den, stojí na vás a vašem počínání…

Některé ranní návyky vedou nejen ke špatné náladě a nižší produktivitě. Mohou také zcela zabíjet vaši snahu o boj s nadbytečnými kily! Na tohle pozor…

1. Až příliš času na spánek

O spánku se někdy říká, že je to fenomén dnešní doby. Lidé si začali uvědomovat jeho důležitost a s tím ho i považovat za zcela zásadní část dne. Málo spánku rovná se hotová katastrofa!

To je samozřejmě z velké části pravda. Tělo, které nevypnulo na dostatečně dlouhou dobu, nemůže fungovat na jedničku. Nicméně! Pokud je vypnuté naopak až příliš dlouhou dobu, také na tom není úplně dobře.

To potvrdil mimo jiné i výzkum, který v roce 2014 prováděli vědci z amerického National Center for Biotechnology Information. Pracovali se vzorkem asi 24 tisíc dospělých lidí a došli k závěru, že lidé spící deset a více hodin denně mají vyšší BMI (index tělesné hmotnosti) než lidé s průměrnou dobou spánku kolem sedmi hodin.

Foto: Anastasiia Kazakova, shutterstock.com

Pokud spíte kolem šesti až osmi hodin denně, je to tak akorát. Neměli byste spát o moc méně, ale ani více. Příliš mnoho spánku může vést k tloustnutíFoto: Anastasiia Kazakova, shutterstock.com

2. Ráno bez vody

Hned ráno po probuzení vypijte sklenici čisté vody. Zkuste si to necvičit a opravdu to začít dělat. Když se totiž ráno probudíte, je vaše tělo na prahu mírné dehydratace. Jen si představte, kolik tekutin spotřebuje při několikahodinovém nadechování a vydechování!

„Během spánku tělo odpařuje tekutiny, proto je potřeba tekutiny doplnit hned po probuzení. Navíc pokud ráno vypijete dvě sklenice vody na lačno, pomůžete tak aktivovat vnitřní orgány a nastartovat metabolismus,“ popisuje nutriční terapeutka Martina Korejčková.

Skutečně ale doplňte tekutiny v podobě čisté vody, nikoli v podobě šťáv nebo kávy. „Nejvhodnější k pití je čistá pramenitá voda s obsahem minerálů v rozmezí 150–400 mg/l , do níž se nesmí přidávat žádné jiné látky s výjimkou oxidu uhličitého – CO2,” upřesňuje Ing. Beata Karvašová, zodpovědná za kontrolu kvality pramenité vody z Rajecké doliny.

3. Vstávání do temna

Ve vědeckém časopis Plos One byla v roce 2014 publikovaná studie, která se pro změnu zabývala vlivem denního slunečního svitu na index tělesné hmotnosti.

Podle autorů studie mají lidé, kteří vstávají za světla, obvykle menší problémy s nadváhou než ti, kteří vstávají do tmy.

Je to proto, že organismus funguje v určitých biorytmech. Ve chvíli, kdy se dostanete do kontaktu s přirozeným denním světlem, tělo přejde z útlumu do režimu aktivity, což má dopad i na váš metabolismus.

Foto: margouillat photo, shutterstock.com

Snídaňové cereálie vybírejte pozorně. Převážná většina těch, které seženete v běžných obchodech, obsahuje až příliš mnoho cukruFoto: margouillat photo, shutterstock.com

4. Tragická snídaně

Tak často slyšíte, že ráno je dobré snídat. Tak moc do sebe chcete po ránu ve spěchu aspoň nějaké jídlo dostat… Až sníte úplnou hloupost.

Když se po ránu zastavíte pro snídaňové menu ve fastfoodu nebo do sebe rychle nasoukáte dvě tatranky, co ležely ve spíži, tak to není moc výhra. Ani dobrý základ dne. V takovém případě je mnohem lepší dát si jídlo později a něco kvalitního.

„Snídaně by měla být vyvážená a komplexní, to znamená, že by měla obsahovat co největší spektrum živin. Sacharidy například v podobě obilovin, bílkoviny ve formě mléčných výrobků, vajec či luštěnin a tuky třeba z ořechů, semínek, avokáda nebo másla. K tomu pak přidat trochu ovoce nebo zeleniny,“ popisuje nutriční terapeutka Martina Korejčková.

Jaké jste dnes měli ráno?

Reklama

Načítám