Hlavní obsah

Trápí vás akné? Podívejte se, co vám tím vzkazují vaše orgány!

Foto: Zoom Team, shutterstock.com

Nerozčilujte se, když se vám udělá na obličeji pupínek. Spíš hledejte příčinuFoto: Zoom Team, shutterstock.com

Reklama

Váš obličej je jako mapa, ve které lze podle pupínků, začervenání, ale i vrásek číst, co se děje uvnitř vás – tedy v jakém stavu jsou jednotlivé orgány. Prozradíme vám, co vzkazují!

Článek

Akné je podle tradiční čínské medicíny varováním, že některý z orgánů není zcela v pořádku. Kdy si dát pozor?

Akné v dospělosti

V dospělosti se pupínky tvoří zejména ženám a hlavně na bradě, v okolí nosu a rtů. Většinou nejde o výrazné uhříky jako v pubertě, ale o uzlíky uložené hluboko v kůži. Stav pokožky se přitom výrazně horší kvůli hormonálním výkyvům, tedy před menstruací. Odborníci se domnívají, že nárůst výskytu akné po čtyřicítce, který v posledních letech sledují, souvisí s posouvajícím se věkem prvního těhotenství.

Akné a vnitřní orgány

Podle čínské medicíny se ale pupínky v určité oblasti obličeje tvoří jako vzkaz od konkrétního orgánu:

Čelo – problém v tenkém střevě a s pravidelností vyprazdňování. Vaše střeva by si zasloužila pročištění a zbavení toxinů, které brání v jejich správné činnosti.

Spánky – pozor na slinivku břišní, jakékoli kožní potíže v této oblasti souvisejí právě s její kondicí.

Okolí očí – pozor na ledviny a játra, chtělo by to detoxikaci a odlehčit jídelníček.

Tváře – plíce by potřebovaly očistit od usazenin hlenu. Měli byste omezit přísun cukru, ale i mléčných výrobků. Na tvářích se projeví i nedostatek železa, a to jejich blednutím.

Foto: Voyagerix, shutterstock.com

Máte nejvíc akné na bradě? Svědčí to prý hlavně o hormonální nerovnovázeFoto: Voyagerix, shutterstock.com

Nos – černé tečky ukazují na obtíže s trávením, se žaludkem, s nedostatkem žaludečních kyselin. Vznik červených žilek ukazuje na vyšší krevní tlak.

Rty – jakékoli otoky, ranky, ale i opary nebo pupínky na horním rtu signalizují obtíže žaludku, na spodním rtu pak dvanácterníku, střev, zácpu. Pupínky nad horním rtem také souvisejí s hormonální rovnováhou. Jen pro zajímavost – lidé, kteří mají vodorovnou vrásku nad horním rtem, rozhodně nebudou patřit mezi sexuální náruživce.

Brada – hormonální nerovnováha, na vině může být menstruační cyklus, přechod, změna antikoncepce, ale i problémy se štítnou žlázou. Může jít i o potíže v oblasti tlustého střeva.

Čínská medicína také věří, že jakékoli kožní potíže ukazují i na stres, duševní nerovnováhu a vyčerpanost, takže pokud je na sobě pozorujete, je nejvyšší čas si dopřát trochu relaxace. Mohou být ale i následkem toho, že v sobě dusíte své pocity, názory a nejste spokojeni s mezilidskými vztahy kolem sebe. Měli byste se zamyslet i nad tím, zda máte tolik sexu, kolik potřebujete. „Doporučila bych rozhodně začít čištěním střeva, to je pro léčbu akné zásadní," říká poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová.

Foto: Leszek Glasner, shutterstock.com

Akné v dospělosti vzniká často i v důsledku stresu a je vzkazem, že byste měli přemýšlet o změně jídelníčkuFoto: Leszek Glasner, shutterstock.com

Jak se zbavit akné?

Pokud zůstanete u čínské medicíny, pak jedině tím, že vyladíte stav vnitřních orgánů, budete žít zdravě, bez stresu, v rovnováze – a třeba se i naučíte odpočívat a říkat lidem do očí to, co vás tíží.

Stav pokožky souvisí i s výživou. „Nedokonalosti a problémy s kůží se většina snaží vyřešit hned, třeba nákupem i velmi drahé kosmetiky. Ale to je jen utlumení důsledku, nikoli hledání příčiny. Začít byste měli zevnitř, ideálně úpravou jídelníčku a dostatečným pitným režimem,“ radí Blanka Szabó, odbornice z webu Pestrý Jídelníček.

Protože se akné může začít tvořit i v důsledku zvýšené konzumace cukrů, měli byste je omezit – a to vyloučením sladkostí, ale třeba i bílé rýže nebo těstovin.

Máte potíže s akné i v dospělosti? Napište nám, co vám pomáhá!

Reklama

Načítám