Hlavní obsah

Trápí vás partner? Takhle se to odrazí na vaší kráse!

Foto: isifa

Nespokojenost ve vztahu se neprojeví jen na vaší duši, ale i na těle a tvářiFoto: isifa

Reklama

Nejste ve vztahu šťastné, ale říkáte si, že to vydržíte. Třeba kvůli dětem. Ale pozor, odrazí se to na vašem vzhledu. Netrpí totiž jen duše, ale i vaše postava, pleť a zdraví!

Článek

Tělo ani psychiku vaše důvody k udržování nefunkčního vztahu nezajímají. „Je na vás vidět vše, štěstí, zamilovanost, ale samozřejmě i nespokojenost ve vztahu. Psychosomatika funguje, takže se to projeví i na zdraví a vzhledu,“ varuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Tohle jsou nejčastější projevy dlouhodobé nespokojenosti a stresu v manželství či partnerství.

1. Postava

Jakkoli se vám to zdá nepravděpodobné, to, že nejste šťastné a rozhodně neprožíváte rodinnou pohodu, se projeví i na vaší postavě. Váš psychický stav totiž úzce souvisí s tím, jak se stravujete. „Jakýkoli dlouhodobý stres, tedy i ten způsobený partnerskými problémy, vede často k poruchám příjmu potravy. Někdo se přejídá, jiný extrémně hubne. Výsledkem je nespokojenost s postavou a se sebou samým. Člověk se dostává do začarovaného kruhu, z něhož je velmi obtížné vystoupit,“ říká primářka oddělení dermatologie kliniky Asklepion Hana Smutková.

2. Pleť

Čím déle se trápíte a problémy s partnerem neřešíte, tím horší budete mít pleť. Je to v podstatě přímá úměra. „Při narůstající nervozitě si pleť vlastně samy poškozujete a objevuje se takzvané akné erxcoriae, pleť je matná, povadlá, ztrácí lesk a ve zvýšené míře se objevují záněty,“ potvrzuje Hana Smutková.

3. Vrásky

Jestliže se doma často hádáte, probíhají u vás pravidelné a rozhodně ne přátelské výměny názorů, zaděláváte si zároveň na výrazné vrásky. „Častým mračením, zatínáním nebo nervózním špulením rtů, což je nejběžnější gestikulace při vypjatých situacích, vznikají výrazné vrásky,“ tvrdí Hana Smutková.

Foto: thinkstock

Výrazné vrásky jsou jedním z nepříjemných projevů milostného trápeníFoto: thinkstock

4. Únava

Nemusí vám v životě všechno vycházet na jedničku, ale oblast vztahů patří k těm nejdůležitějším. Proto si, když vám to dlouhodobě neklape, zaděláváte na kolaps. „Klesá nálada, zvyšuje se negativismus a dochází k emocionálnímu vyhoření. Projevuje se velmi podobně jako syndrom vyhoření v práci, ale v oblasti vztahů si to lidé bohužel neumějí přiznat,“ říká Lucie Horníková.

Jenže i tady je výsledkem obrovská únava a nechuť k čemukoli, tedy především k řešení příčin.

5. Nesoustředěnost

Mozek nelze oklamat. Takže i když si tisíckrát říkáte, že všechno zvládnete, vydržíte a nebudete na své problémy myslet, k realitě to má daleko. Ať děláte, co děláte, vaše myšlenky vždy sklouznou k tomu, co vás trápí.

Takže jste nesoustředění, neudržíte pozornost, nevnímáte, co vám kdo říká, snadněji zapomínáte a podobně. „Proto často klesá výkonnost v práci. Navíc lidé v takových situacích často sahají k posilňující a uvolňující sklence alkoholu, cigaretě a podobně, čímž se vlastně jen ještě více ničí,“ varuje Lucie Horníková.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Projevuje se stres a starosti i na vašem vzhledu? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám