Hlavní obsah

Tři milostné typy: Zjistěte, jaký jste vy!

Foto: Thinkstock

Vědět, jaký jste milostný typ, se vyplatí. Snáz si najdete toho pravéhoFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se dají rozdělit do tří milostných typů! Podle toho se pak chovají ve vztazích, a ty jim buď vycházejí, nebo krachují. Pochopit, jaký typ jste, je prý klíč k lásce a spokojenému životu.

Článek

Milostné typy formulovali ve své knize The New Science of Adult Attachment and How It Can Help You Find – and Keep – Love (Nová věda o spojení lidí – jak vám může pomoci najít a udržet si lásku) její autoři Amir Levine a Rachel Heller.

Jejich typologie je založená na teorii, že všichni lidé jsou biologicky naprogramovaní k životu v páru, ale každý tu svou spřízněnou duši hledá odlišným způsobem.

„Když zjistíte, jaký milostný typ jste, porozumíte pak vlastnímu chování i tomu, jak se chovají ostatní lidé. Lépe poznáte, kdo se k vám hodí a kdo ne, případně můžete vylepšit svůj stávající vztah,“ tvrdí autoři knihy. Tak jaký typ tedy jste?

1. Úzkostný typ

Pro tyto lidi je nesmírně důležitá intimita a veškeré citové projevy náklonnosti. Jejich vztahy bývají velmi emočně náročné. Jsou totiž extrémně citliví na jakékoli drobné výkyvy v náladě partnera, i bezvýznamné věci si berou příliš osobně. Poznáte je podle následujících znaků:

  • Potřebují hodně blízkosti, neradi jsou sami
  • Když jsou single, jsou vyloženě nešťastní
  • Jsou hodně žárliví a podezírají partnery z nevěry, pak mají strach a obavy o vztah
  • Neumí vysvětlit, co přesně je trápí, očekávají, že to jejich protějšek sám uhádne
  • Často (planě) vyhrožují rozchodem

Jste to vy? Zkuste dát partnerovi trochu prostoru, ubrat plyn. Zapracujte na sebedůvěře. Když budete věřit sobě, budete věřit i partnerovi.

Je to váš partner? Dopřejte mu dostatek láskyplných gest. Je to jediný způsob, jak ho uklidnit, když ho přepadne úzkost a obavy.

Foto: Thinkstock

Úzkostný typ není příliš pohodový, ale na všem se dá pracovatFoto: Thinkstock

2. Uhýbavý typ

Pro tento typ lidí je nesmírně důležitá jejich nezávislost, snaží se proto držet své blízké tak trochu od těla. Neumí se otevřít, působí odtažitým dojmem. Jejich partneři se vedle nich často cítí velmi nejistí, nevědí, na čem s nimi vlastně jsou. Typické je pro ně následující:

  • Říkají věty typu „nejsem připravený(á) se vázat“
  • Rádi flirtují, čímž do vztahu vnášejí ještě více nejistoty
  • Neradi (možná vůbec) neříkají „miluji tě“
  • Často se vrhají do naprosto neperspektivních vztahů (například se zadanými lidmi a podobně)
  • Vyhýbají se fyzické blízkosti (doteky, společné mazlení v posteli, držení za ruku…)

Jste to vy? Zkuste se zbavit strachu ze vztahů, užívejte si blízkost někoho druhého. Snažte se dát partnerovi najevo, co k němu cítíte.

Je to váš partner? Snažte se pochopit jeho potřebu svobody a dopřejte mu ji. Nenuťte ho k intimnostem, bude ještě nervóznější. Když neříká „miluji tě“, neznamená to, že to tak není.

Foto: Thinkstock

Jste bezpečný typ? Gratulujeme, ale pozor, ani vám se nefunkční vztahy nevyhýbajíFoto: Thinkstock

3. Bezpečný typ

Těmto lidem je vřelost a láska přirozená. Užívají si vztahy bez zbytečných obav, nemají problém mluvit o svých citech. Se svým protějškem rádi sdílejí své úspěchy i problémy a jsou vždy připraveni být tomu druhému oporou. Tohle jsou jejich typické znaky:

  • Při hádce nemají potřebu partnera trestat a vyčítat mu, umí učinit kompromisy a také rychle odpouštět
  • Jsou otevření změnám
  • Jednají na rovinu
  • Milují intimitu a sex

Jste to vy?V nefunkčních vztazích se často ocitáte, protože máte tendence partnerovi vše odpouštět a přehlížet špatné návyky typické pro dlouhodobé vztahy. Občas je ale potřeba stát si za svým a prosazovat vlastní práva a potřeby.

Je to váš partner? Gratulujeme! Je to skoro jako výhra v loterii. Ovšem nezneužívejte dobrých vlastností svého partnera, myslete i na jeho potřeby a nehrajte si s ním.

Tak co tomu říkáte? Našli jste se?

Reklama

Načítám