Hlavní obsah

Tři nápady na originální silvestrovské pohoštění

Foto: Greta Blumajerová

Řekněte sbohem nudnému občerstvení, letos slavíme konec roku originálně!

Na chlebíčky sice nedáme dopustit, ale ruku na srdce: každého hostitele potěší obdivné vzdychání návštěvy, když jim naservíruje svou specialitu. A právě takový účinek mají následující tři recepty!

Článek

Ať už silvestrovskou party sami hostíte nebo jdete k přátelům na návštěvu, originální pohoštění se neztratí na žádné oslavě. Letos jsme vsadili na krásně barevný hummus s pečenou řepou, protože není nic snadnějšího než nakrájet zeleninu a pečivo a nechat hosty, ať si dip z mísy nabírají sami.

Jako welcome drink nabídněte mojito ve formě želé, které se zaručeně stane hitem večera (zde už ale doporučujeme pohlídat, kolik si každý z hostů dá :-)). A někde mezi dezertem a slaným zobáním jsou preclíky namočené v čokoládě, které vám zaberou jen chvilku, ale svou překvapivou slano-sladkou chutí každého dostanou.

Hummus s řepou

Potřebujete: 2 plechovky cizrny (2 x 400 g), 1 velkou nebo 2 menší řepy, 2 stroužky česneku, citron, lžíci římského kmínu, sůl, pepř, chilli (nemusí být), olivový olej, zeleninu k podávání

Foto: Greta Blumajerová

Okolo misky s dipem jednoduše rozprostřete nakrájenou zeleninu, chlebové placky či slané tyčinky

Postup: Oloupanou řepu nakrájejte na kostičky, zakapejte olivovým olejem, osolte a pečte při 200°C asi půl hodiny do měkka. Během pečení jednou promíchejte. Přesuňte spolu se scezenou cizrnou do mixéru, přidejte prolisovaný česnek, šťávu z půlky citronu, lžíci římského kmínu, lžičku soli, čerstvě mletý pepř, špetku chilli a asi ¼ hrnku oleje a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a případně dosolte, dokyselte nebo přidejte trochu vody či oleje, kdyby byl dip příliš hustý.

Podávejte s nakrájenou zeleninou, slanými tyčinkami či proužky chlebových placek.

Mojito želé panáky

Potřebujete: 6 limetek, 3 lžíce cukru krupice, ¼ hrnku vody, čerstvou mátu, ¾ hrnku bílého rumu, 3 plátky želatiny

Foto: Greta Blumajerová

Připravte se na nekončící dotazy hostů, jak jste limetky proměnili v luxusní mojito želé panáky :-)

Postup: Cukr s vodou a hrstí nasekané máty 5 až 10 minut povařte na hustý sirup. Mezitím namočte želatinu do trošky rumu a nechte nabobtnat. Limetky podélně rozkrojte napůl a pomocí lžičky z nich vydlabejte dužninu tak, abyste neprotrhli kůru. Asi polovinu vymačkané šťávy vmíchejte spolu s rumem do sirupu, který přeceďte od kousků máty.

Želatinu zahřejte do rozpuštění (nesmí se vařit!) a zašlehejte k sirupové směsi. Ochutnejte, jestli není třeba přidat cukr či limetkovou šťávu a plňte do vydlabaných limetek, posypejte nasekanou mátou a nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout. Ostrým nožem pak rozřízněte na polovinu a podávejte.

Tip: Stejně můžete použít i pomeranče a tequillu nebo vodku či směs nalít na plech, po zatuhnutí přidat další vrstvu (jiného alkoholu nebo třeba džusu) a následně krájet na kostičky.

Slané preclíky v čokoládě

Potřebujete: slané preclíky, oblíbenou čokoládu (já dala hořkou a bílou), cukrové posypky

Foto: Greta Blumajerová

Pod sladkou čokoládou se ukrývají křupavé preclíčky

Postup: Preclíky namáčejte položené na vidličce do rozehřáté čokolády, nechte je nad miskou okapat a pokládejte na pečicí papír. Posypejte cukrovými kuličkami nebo po zaschnutí pocákejte dalším druhem čokolády.

Tip: Vábivou kombinaci sladkého a slaného si vychutnáte i ve smetanových karamelách, do kterých přidáte špetku soli.

Máte v rukávu také nějakou party vychytávku, kterou připravujete vždy, když se chcete blýsknout?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama