Hlavní obsah

Tři situace, ve kterých se ženy zlobí na své partnery, ale nemají na to právo

Foto: shutterstock

Myslíte si, že máte na svůj hněv nárok? V případech, které jsou popsány v našem článku, prý nikoli!Foto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy. Pěkná džungle! Všechen ten stres, očekávání, hádky či hněv na nesprávném místě. Ano, hněv. Víte třeba, kdy se ženy zlobí na své muže, ale neprávem? Zjistěte pravdu o svých emocích!

Článek

Doktorka Laura Schlessinger, manželská a rodinná terapeutka z americké Kalifornie, která je taktéž úspěšnou rozhlasovou a televizní osobností, zastává názor, že ženy často vůči svým partnerům používají nespravedlivé a neadekvátní ublížené reakce, kterými se snaží vyrovnat se s křivdou. Také je to „váš styl“? A poznáváte se v některé ze tří situací?

1. Neadekvátní a nespravedlivý hněv

Vaše reakce v praxi: „Nechce si mě vzít. Řekl mi, že mu náš vztah vyhovuje tak, jak je. Zlobím se na něj. Chci manželství a děti.“

Proč nemáte právo zlobit se? „Když za mnou přišla klientka Lisa s tímhle problémem, řekla jsem jí, že její partner se o svých záměrech vyjádřil přesně, a tudíž není krutý, zlý, manipulativní, nečestný nebo něco podobného. Kdyby ano, měla by na hněv právo,“ popisuje známá terapeutka s tím, že za těchto okolností je to jiné, protože její přítel se k ní vždycky choval čestně. Její situaci by asi víc odpovídal pocit zklamání. A taky druh manipulace, kterou americká psychosexuální terapeutka Julia Cole nazývá dokonce hrou o moc. Podle ní toto chování dokáže zničit každý vztah.

Jak je to ve skutečnosti? Nezlobíte se na partnera, spíš máte pocit nenaplněného života, od kterého očekáváte zcela něco jiného. Odmítavý postoj druhého vám vzal pocit bezpečí.

Foto: shutterstock

Přišly jste mu na milenku, ale přesto ve vztahu setrváváte? Vztek na partnera sem nepatří...Foto: shutterstock

Co s tím? Svůj hněv zaměřte spíš na rozvoj své osobnosti. „Když takové spousty hněvu využijete jako motoru pro svůj posun a plány, můžete dosáhnout nečekaných výsledků,“ radí Laura Schlessinger prostřednictvím své příručky 10 největších hloupostí, jimiž si ženy komplikují život.

2. Vyplýtvaný hněv

Vaše reakce v praxi: „Přišla jsem na to, že můj partner má milenku. Vím, že spolu udržují vztah už hezkých pár měsíců. Když jsem mu řekla, že to vím, omluvil se, ale pořád s ní je v kontaktu. Asi mi to dělá naschvál a je si jistý, že neodejdu kvůli našemu společnému dítěti. Jo a taky jsem mu obětovala nejlepší svoje roky!“

Proč nemáte právo zlobit se? „Tohle muži dělají proto, že se jim jednoduše chce a protože jim to prochází,“ dál objasňuje odbornice a podotýká, že když se rozhodnete zůstat, je třeba vše přijmout tak, jak to je. „Jednáte pro dobro své rodiny? Neberte to jako oběť. Vy nejste oběť, vždy máte právo jednat po svém, tak proč ty výčitky?“ ptá se Laura Schlessinger s dodatkem, že když už ze sebe uděláte mučednici, musíte se s tím ztotožnit.

Co s tím? Je to váš plán, váš život, váš názor. Pokud máte vybráno, co uděláte, ale pořád nepřichází ono vnitřní smíření s tím vším, jste sice v nevýhodné pozici, ale zároveň se snažíte partnera změnit. Zbytečně. Tady se dá poradit jen jedno. „Pokud se s ním budete dál stýkat, trvejte na kondomu,“ apeluje terapeutka.

Foto: shutterstock

Opět a opět vám partner říká, že se s vámi nechce oženit? Je na vás, jak se k tomu postavíte, ale pokud s ním i tak zůstanete, zlobit se na něho je neadekvátníFoto: shutterstock

3. Hněv na nesprávném místě

Vaše reakce v praxi: „Jsem těhotná. Zmáhá mě únava, musela jsem skončit v práci, manžel dělá dlouho do noci, abychom do porodu něco našetřili. Jenže pak na mě nemá vůbec čas. Jsem pořád sama.“

Proč nemáte právo zlobit se? Podle zmíněné terapeutky se hodně žen nedokáže vyrovnat se změněnými životními potřebami a s tím, jak korespondují s potřebami osobními. „Ženy si často nedovedou přiznat, že nezvládají, a tak jednají naštvaně,“ říká Laura Schlessinger.

Co s tím? Promluvte si o tom s partnerem. Vyjádřete svoje pocity a obavy. Uvidíte, že pro něj to taky není jednoduché. Jistě přijdete na to, že jeho dojmy jsou podobné – a že dělá, co může.

Tak co, taky občas jednáte „mimo mísu“?

Reklama

Načítám