Hlavní obsah

Triky, jak správně čistit vlněné koberce

Foto: Thinkstock

Vlněné koberce při čištění nikdy nemáčejte. Hrozí, že se zvlní a zůstanou na nich flekyFoto: Thinkstock

Reklama

Máte doma vlněný koberec? Nejlépe jej vyčistíte vyklepáním. Jenže – klepadla, která kdysi bývala vybavením každého dvora, z nich dávno zmizela. Poradíme vám, co dělat.

Článek

Vlněný koberec, ať v klasické nebo moderní podobě, je originálním kouskem, který zaujme v každém interiéru. Od nepaměti patří, stejně jako obrazy, k investicím, které násobí svou hodnotu. Aby ji neztrácel, je třeba se o něj dobře starat.

Běžná péče – vysávání a klepání

Vlna má duté mastné vlákno, proto odpuzuje tekutiny a špínu. Stačí šetrné vysávání, ale musíte ji udržet v kondici. To znamená, že nesmí ztratit obsah lanolinu z vláken. Pokud se tak stane, vlákna se začnou lámat, ztratí na kráse i na hodnotě.

Foto: Thinkstock

Použijete-li kartáč, netlačte na něj a kartáčujte po směru vlasu, abyste ošetřované místo nevydřeliFoto: Thinkstock

Objevuje se vám vlněné chmýří i na novém kousku? „To není problém, jde o zbytky po zastřihávání vlasu při výrobě, koberec neztratí na objemu ani na kvalitě,“ vysvětluje Adam Subhan ze společnosti Buchara, s. r. o. a dodává: „Důležité je, abyste jak na ručně vázané, tak na strojově vyráběné vlněné koberce nepoužívali vysavače s rotačními kartáči, nebo hubicemi s hrubými nástavci, které by mohly trhat vlas.“

Foto: Thinkstock

Světlé třásně jsou součástí osnovy a špiní se rychleji. Některé perské koberce mají zapošitý lemFoto: Thinkstock

Koberec vysávejte po směru vláken, pokud možno jej občas vyklepejte, třeba přehozený přes zábradlí, nebo zahradní houpačku. V mrazech, kdy je suchý sníh, se doporučuje položit jej vlasem do sněhu a vyklepat. A co babské rady a kysané zelí bez šťávy, rozsypané po koberci? Kyseliny sice osvěží a rozjasní barvy, ale zápachu se hned tak nezbavíte.

Foto: Orsei

Abyste se vyvarovali zatěžování vlněného koberce na frekventovaných místech, měli byste jej pravidelně otáčet. Zamezte také dopadu slunečních paprsků na koberec, může dojít ke změně barvyFoto: Orsei

Odolnost a karamboly

Vlna s obsahem lanolinu ve vláknech je velmi odolná i ohni. Pokud vám na plochu upadne popel z cigarety nebo vyletí jiskra z krbu, stačí je setřít a místo překartáčovat. A co dělat, když se podaří zašpinit koberec třeba červeným vínem?

Foto: Thinkstock

Při odstraňování skvrn použijte hadřík, který nepouští chlupy, a prostředek nanášejte od vnějšího okraje skvrny do středuFoto: Thinkstock

„Doporučuji víno odsát, hadřík nebo bílé papírové ubrousky vložit i pod koberec, místo zasolit a koberec vespod podložit, aby rychle větral. Nesmí zůstat mokrý, protože se osnova může zkrabatit," radí Adam Vomáčka ze společnosti Buchara, s. r. o.

Foto: Ikea

Než začnete s odstraňováním jakýchkoli skvrn, vyzkoušejte, jak barva na prostředek reaguje. Nejlépe na méně viditelném místěFoto: Ikea

„Na skvrny od kávy nebo od jídla použijte tučné jádrové mýdlo. Houbičkou vytvořte pěnu, naneste na místo, po vlase vytřete, přejeďte čistým vlhkým hadříkem a opět rychle vysušte,“ doplňuje Adam Vomáčka. Aby na koberci nevznikly světlejší fleky, je lepší i po okamžitém zásahu přivolat odborníky. Existují i firmy, které provádějí nonstop rychlou pohotovost.

Foto: Habitat-CZ

Doma by neměl chybět čisticí ubrousek naimpregnovaný tak, aby rychle, jemně a důkladně zasáhl proti skvrnám. Na vlněné i umělé koberce. 5 kusů stojí 200 KčFoto: Habitat-CZ

Hloubkové čištění

Celkové profesionální vyčištění běžně zašpiněného vlněného koberce postačí jednou za deset let nebo podle aktuální potřeby. „Firma si ručně vázaný nebo tkaný koberec odveze a až 12krát za sebou vyčistí přírodními prostředky, šetrnou, stoletími ověřenou ruční metodou, která z vláken neodstraní lanolin. I starožitný kousek pak bude vypadat jako nový," vysvětluje Michal Filipiak z provozovny Čištění perských koberců. Cena za ruční čištění se obecně pohybuje od asi 350 do 700 Kč/m2.

Foto: Ikea

Upatlaly děti koberec od žvýkačky? Nejprve se postarejte, aby ztuhla, místo přejeďte ledem v mikrotenovém sáčku, poté rozdrobte a zbytky vykartáčujte a vysajteFoto: Ikea

Doma nikdy na čištění peršanů nepoužívejte chemii v podobě pracích prášků nebo podlahových čističů a opatrní buďte i u prostředků, určených na koberce (Vanish, Mr. Teppich, Peršan, Wool, Koralan). Přečtěte si také články Jak dostat z koberců zápach či otlaky? nebo Čištění koberců: Tohle zabere!.

Jak vlněné koberce čistíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám