Hlavní obsah

Mastné vlasy výhodou aneb Jednoduché fígly, aby vám barva na vlasech vydržela déle

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Touha po změně, módní trendy, ale i maskování šedin. To jsou nejčastější důvody, proč si asi pětašedesát procent žen barví vlasy. Jak ale docílit toho, aby barva co nejdéle vydržela? Máme pár tipů!

Článek

Barvení vlasů je věčný koloběh, který vás dožene jednou za měsíc až dva ke kadeřníkovi nebo pro novou krabičku barvy. Jak v pauze mezi barveními udržet vlasy v co nejlepší kondici? „Trvanlivost a krása barvy je přímo závislá na stupni poškození vlasu. Mnoho lidí si myslí, že na zdravých vlasech barva nedrží. Opak je pravdou. Nejdříve se barva vymyje z narušených pramenů. Zdravé vlasy obarvené kvalitní barvou zůstanou stejné po mnoho měsíců,“ říká Jiří Kožíšek z kadeřnictví HairArt.

Kvalitní barva je základ

Barvení – ať se při něm spolehnete na kadeřníka, anebo na své ruce – je vždy zásahem do struktury vlasu. Aby se totiž pigment dostal dovnitř, musí se narušit jeho vnější vrstva a zvýšit jeho poréznost. Proto je barvený vlas náchylnější k poškození a vysoušení a potřebuje šetrné zacházení.

Když s barvením začínáte a chcete to udělat svépomocí, vyplatí se zvolit přeliv, který sice tak dlouho nevydrží, ale ke kštici je šetrnější a můžete si na něm vyzkoušet, jak vám zvolený odstín vyhovuje. Rozhodně se doma nepouštějte do zásadních barevných změn, tedy hlavně razantního odbarvování. Lepší je si vybrat barvy bez amoniaku, tedy čpavku. Ten vlasy hodně narušuje, a navíc nepříjemně voní. Moderní barvy ho už ve složení nemají, nahrazují ho méně agresivními složkami. Pro vlasy je také lepší, pokud v nich jsou i látky, které o vlas pečují.

Kdy se vyplatí profesionál

Protože barva vlasy vysušuje, je lepší nanášet ji na mastnější vlasy, tedy třeba dva dny nemyté – „chytí“ lépe a odstín bude rovnoměrnější.

Máte v plánu barvit si vlasy dlouhodobě? Pak se vyplatí chodit ke kadeřníkovi – nejenže má kvalitnější přípravky na barvení i následné ošetření, ale hlavně barvu nanese jen tam, kde je to třeba, a zbytek vlasu jen lehce natónuje. „Pokud máte šediny, dobarvujte pouze odrostlé vlasy, jinak byste je zbytečně poškodily. Vždy jednou za dva měsíce je ale nutno dát barvu i do délek, aby neztrácely na lesku a intenzitě z důvodů okolních vlivů, například slunce, slané vody a podobně,“ varuje Jiří Kožíšek.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Barvené vlasy se vyplatí chránit i před častým nebo přílišným teplem – tedy i fénováním, žehlením nebo kulmovánímFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nepřátelé barvy útočí

Mezi barvením a prvním mytím by mělo proběhnout alespoň 48 hodin – jen tak máte jistotu, že se barva stabilizovala. Stejná lhůta platí i pro první žehlení, kulmování či intenzivní fénování.

Na mytí používejte šampony určené pro barvené vlasy, k dispozici jsou dokonce i specializované přípravky pro světlé, tmavé či červené odstíny. Vyhněte se všem čisticím či peelingovým šamponům, ale i těm proti lupům – „stahují“ barvu. Nepoužívejte ani přípravky s alkoholem či sulfáty. Čerstvě barvené vlasy nemyjte každý den a vyhněte se příliš časté tepelné úpravě či pobytu na slunci.

Nepřítelem barvy je ovšem i obyčejná voda – při sprchování či koupání barvené vlasy zbytečně nenamáčejte, pigmenty se vymývají. Vyvarujte se vody chlorované nebo mořské, před těmi se ochraňujte koupací čepicí anebo kštici předem namočte obyčejnou vodou – v tomto případě je menším zlem, „obsadí“ totiž strukturu vlasu a vodu s chlorem nebo solí do ní nepustí.

Barvené vlasy byste měly chránit před UV zářením, ať pokrývkou hlavy, nebo používáním ochranných sprejů a olejů s UV filtrem.

Znáte tajemství lesklých vlasů?

O barvené vlasy je třeba důsledně pečovat co nejkvalitnějšími přípravky. Používejte masky, séra a kondicionéry. „Ti, kterým se vlasy rychle mastí a zároveň mají vysušené konečky, na hydratační přípravky často zanevřou jen proto, že je neumějí správně používat. Obecně platí, že masky by se neměly nanášet na kořínky, ale pouze na dolní polovinu vlasů. Zabráníte tím zbytečnému dráždění vlasové pokožky,“ vysvětluje Renáta Gaucká, vlasová expertka kosmetiky Nouvelle. Kvalitní přípravky obsahují keratin. Vyplní drobná poškození a mikročástice vytvoří okolo vlasu ochranný film, který zabrání oslabování a poškození.

„To kouzlo lesku a pohybu v reklamách, který všichni obdivujeme, nedělá barva, ale kvalitní a hloubková hydratace, k lesku a zdravému vzhledu vlasů přispěje i pravidelné používání kondicionéru, který po umytí šamponem vlasy hezky uzavře. Jen dobře hydratované vlasy se lesknou a září, ať je na nich jakýkoli odstín,“ vysvětluje Jiří Kožíšek.

Kupované masky můžete doplnit i doma vyrobenými – skvělá je kombinace medu a vejce nebo přelití vlasů pivem. Na suché konečky lze použít kokosový olej, ale nedávejte ho na celý vlas, vyhněte se pokožce hlavy a dobře ho smyjte. Používanou kosmetiku můžete vylepšit přidáním arganového oleje – na jedno umytí postačí jedna až dvě kapky.

Jak pečujete o své barvené vlasy vy? Napište nám!

Reklama

Načítám