Hlavní obsah

Umíte si umýt vlasy? Nejčastější chyby, které doma děláme!

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít krásné, lesklé a zdravě vypadající vlasy? Hodně záleží i na tom, zda si je správně myjete. Jestli jste dodnes žili v představě, že právě na mytí nemůžete nic zkazit, tak vás přesvědčíme o opaku.

Článek

Proč se vám vlasy rychle mastí a jsou matné, přestože si je pravidelně myjete? Záleží na tom, jak a čím to děláte. Poradíme vám, jak se vyhnout obvyklým a zbytečným chybám.

Jak vybrat vhodné přípravky

Přirozený lesk vlasům dodává maz ze žláz, které jsou na pokožce hlavy. Proto byste měli používat přípravky, které ji zbytečně nevysušují. „V případě, že se potýkáte se suchými vlasy bez lesku, zvolte šampon pro normální a namáhané vlasy, který respektuje rovnováhu vlasové pokožky a vlasy hydratuje,“ radí expertka na vlasovou kosmetiku Renáta Gacková z Nouvelle a dodává: „Použijete-li přípravky určené výhradně pro suché vlasy, může dojít k narušení přirozeného stavu pokožky hlavy a tím ke zvýšení produkce mazu. Tak sice docílíte lesklejších vlasů, ale zároveň výrazně zkrátíte dobu mezi jednotlivými mytími, což může mít za následek přesušení vlasů a úbytek lesku.“

Dostatek kožního tuku funguje i jako ochrana proti bakteriím. Kožní tuk má mírně kyselé pH (zhruba kolem 4,5 až 5,5) a v něm se cizorodým organismům nedaří. Je dobré toto rozmezí dodržet – obzvlášť v případě, že máte vlasy barvené, lámavé, suché či jinak narušené. Většina šamponů z drogerií má pH 5 až 7, což je jeden z hlavních rozdílů mezi nimi a těmi z lékárny nebo profi z kadeřnictví – ty mají pH neutrálnější.

Malá lekce z chemie

Kadeřníci volí při mytí přípravky tak, aby jejich pH mělo sestupnou tendenci: při vysokém pH se vlas otevře a může lépe přijímat výživné látky a hydrataci, masky a kondicionéry by měly mít pH nižší, aby se kutikuly vlasů uzavřely. Na obalech šamponů údaj o pH většinou nenajdete, ale dočtete se třeba to, že jsou „pH vyrovnané, neutrální či vyladěné“, tedy podobné tomu přirozenému.

Šampon se vyplatí koupit i podle kvality vlasů. „Základní typologie mluví o suchých, normálních, mastných a chemicky ošetřovaných vlasech. Pokud jste na pochybách a nemáte možnost se o výběru poradit, nic nezkazíte nejjemnějším šamponem,“ radí Renáta Gacková.

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Masku nanášejte na konečky vlasů, nikoli na pokožku hlavyFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Jak správně vlasy mýt

Máte správné přípravky? Pak zbývá už jen vlasy dobře umýt. A tady je postup, který byste měli dodržovat:

  • Vlasy pročešte - před samotným mytím z nich tak dostanete odumřelé buňky.
  • Namočte je - použijte vodu příjemně teplou. Určitě je nenamáčejte ve vodě, ve které jste se koupali a jsou v ní zbytky nečistot a mýdla – zbytečně vlasy vysuší.
  • Šamponu přiměřeně - neplatí, že čím víc šamponu, tím lépe – vlasy čistší nebudou, navíc mohou být ve výsledku matné. Odborníci radí užít na krátké vlasy množství šamponu odpovídající bobuli hroznového vína, na dlouhé vlašského ořechu. „Šampon si dejte do dlaně, naneste na vlhké vlasy po celých délkách a rozpěňte krouživými pohyby bříšky prstů, nikoli nehty. Poté důkladně opláchněte a proces šamponování opakujte ještě jednou. Vlasy myjte dvakrát proto, že šampon otevře kutikulu, ze které první šamponování vymyje nečistoty a druhé pak přebytečný maz,“ radí Jiří Kožíšek ze salonu HairArt.
  • Vlasy vypláchněte - po masáži vlasové pokožky vyplachujte šampon proudem čisté vody tak dlouho, dokud nebude odtékat zcela bez bublinek.
  • Aplikujte masku - tedy výživu vlasů. „Dejte ji jen do konečků a nechejte působit dle návodu výrobce. Maska se nenanáší do oblasti pokožky hlavy a kořenu vlasu z důvodu rizika rychlejšího maštění vlasů. Opět doporučuji profesionální přípravky, nikoliv produkty z drogerie. Pak opláchněte,“ říká Jiří Kožíšek.
  • Naneste kondicionér - po umytí a opláchnutí vlasy lehce prosušte. Stačí je na chvilku zabalit do turbanu z ručníku a lehce promačkat. Pak naneste kondicionér a podle návodu výrobce nechejte účinkovat. „Rozlišujeme dva typy kondicionérů: oplachovací a bezoplachové. Jejich kvalita je téměř stejná,“ upřesňuje Jiří Kožíšek.
  • Správně sušte - konečné vysušení vlasů by mělo být velmi jemné a šetrné, rozhodně se nepouštějte do žádného drhnutí ručníkem! Zbytečně se zamotají a polámou – mokré vlasy jsou totiž na mechanické poškození náchylnější. I proto byste je ihned po mytí neměli fénovat. Ideální je, když mohou nejdřív trochu volně proschnout. A jen pro zajímavost: fénovat byste si neměli vlasy ani v předklonu či proti jejich růstu, narušíte tím jejich strukturu.

 Myjete si vlasy správně? Napište nám!

Související témata:

Načítám